Lány, feleség és fiatal anyuka, aki szerényen, szorgalmasan, alázatosan, nagy-nagy szeretettel a szívében, mégis keményen dolgozik céljai elérésén, melynek legfőbb mozgatórugója mások segítése, hogy életük boldog és kiegyensúlyozott legyen. Kétéves korában egy cseh csatorna tévéműsorára tornázott először, azóta meg sem áll.

 

Az alapok
A gyermekkora olyan, mint másoké akkoriban: panellakás, négytagú család, vasárnapi ebédek, kisebb nagyobb összezördülések, nagy álmokkal – bár korántsem átlagos képességekkel. Középiskolában angol és német nyelvből felsőfokú nyelvvizsgát szerzett, mellette turizmust és vendéglátást tanult. Szerinte itt kapta meg azokat a nagyon fontos alapokat, amelyek a való élethez kellettek. „Az a jó vezető, legyen szó bármiről, aki az adott területen ismeri, sőt végezte – netalán végzi is – az alapmunkákat. Egy jó szállodaigazgató tudja, milyen érzés napi nyolc órán át szobákat takarítani vagy a vendégeknek levest tálalni. A fitnesz területén ugyanez: egy jó vállalkozó – iskola- vagy cégtulajdonos – ismeri az óratartás fortélyait, a vendégek minden rezdülését. Tudja, milyen egyik órát a másik után tartani, és rajta van a szeme a legújabb mozgástrendeken.”
 
Középtáv
A középiskolai érettségije kitűnőre sikeredett, s felvételi nélkül került be egy gazdasági főiskolára, ahol közgazdasági ismereteit mélyíthette el. Több ösztöndíjban is részesült, így juthatott tovább a közigazgatás és az európai uniós ügyek területére. Bea ugyanakkor nem volt „eminens”. Egyszerűen csak jól és értelmesen használta ki az idejét – mert volt célja: egy olyan élet kialakítása, amelyben a tanulásnak, a tisztességes jellemnek, az építő dolgoknak, a mértéktartó táplálkozásnak és a rendszeres testmozgásnak van értéke. „Nem tettem semmi különöset. Szorgalmas voltam, s a mai napig is szeretek tanulni. Én ebben, valamint életem szisztematikus építésében találtam meg a megmérettetést. A nagy versenyek, a világbajnoki győzelem nem igazán vonzott. Nagyon találó a mondás: a jó pap is holtig tanul! A tanulás – ugyanúgy, mint a rendszeres testmozgás – fiatalon tart, hiszen az agysejtek tréningje frissé és szellemileg energikussá kovácsol minket. Tisztelem azokat a tanárokat, akik valami fontosat és értékeset tanítanak diákjaiknak szívvel-lélekkel. Hiszem, hogy bárki közülünk meg tudja csinálni ugyanezt. Elszántság és szorgalom kell hozzá.”
 

felsőfok
A főiskolai és egyetemi tanulmányaival párhuzamosan iratkozott be a Magyar Testnevelési Egyetem aerobik edzői szakára, s azóta is számos képzésen és továbbképzésen vett és vesz részt a mai napig. Saját kidolgozású mozgásanyaga a hazai fitnesz szakmai és vendégvilágban elismert, nemzetközileg is sikeres rendszerét számos edző sajátította már el. Bea neves (magyar és külföldi) fitnesz-welness rendezvények meghívott előadója. Nemrégiben alapított saját felnőttképzési intézményt és rakta le egy olyan átfogó rendszer alapköveit, melyben kiemelkedő szerep jut az egészséges, de mértéktartó táplálkozásnak, a rendszeres testmozgásnak, az egészséges termékeknek és az élethosszig tartó tanulásnak. Csupa olyan dolognak, melyekre Bea eddigi életútja hiteles példaként szolgál. „Ami viszont ebben az egészben a legfontosabb, az az, hogy a sikerek, eredmények nem öncélúak. Minden, amit mutatni szeretnénk, amit át szeretnénk adni, az olyan tapasztalat, mely az adott személy életét viszi előbbre, számára ad a saját életének sikerességéhez megoldási alternatívákat. Ez a lényeg.”
 
család
Tennivaló akad bőven, Bea egyáltalán nem unatkozik. Kislánya nemsokára hároméves lesz, s feleségként is meg kell állnia a helyét. „A férjem nagyszerű ember, mindenben támogat. Kislányunk nagy ajándék, örülök, hogy az anyukája lehetek. Tőle is sok mindent tanulok. Leginkább gyermekinek és boldognak lenni. Így az elsőre nehéznek tűnő dolgok sem tűnnek utána már nehéznek. Volt idő, hogy a barátainkkal alig tartottuk a kapcsolatot, ez nem volt szép dolog. Mára már ez is jelentősen javult.
 
mozgás
Bea elhivatottságát jelenleg leginkább a testmozgáson keresztül gyakorolja.
„Ösztönösen érzem a mozgást és a zenét. Olyan, mintha velük együtt születtem volna: természetes. Mint ahogy levegő nélkül nem tudunk létezni, véleményem szerint izmaink – funkciójuknak megfelelő – dolgoztatása nélkül sem. A testmozgás fiatalon és boldogan tart. Tompítja, sőt, kompenzálhatja az életünk egyéb területein kialakult, nem túl egészséges szokásainkat és az abból fakadó következményeket.” – mondja Bea nagy lelkesedéssel.
Tudja, hogy a civilizált országok lakosságának nagy része túlsúllyal küzd, amiért a nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálkozáson túl a mozgásszegény életmód is nagymértékben felelős. „Kétéves koromtól kezdve sportoltam kihagyások nélkül. Bizony-bizony hízásra hajlamos testalkatom van. Pontosabban szólva: nem fér el rajtam semmilyen súlyfelesleg, mert az azonnal meglátszik. A táplálkozásomban az okos és kiegyensúlyozott döntések a helyesek, s az, hogy megfelelő minőségű ételt egyek. A táplálkozás és testmozgás fontosságának aránya esetemben leginkább 50-50%. Fontos a megfelelő, számunkra örömöt okozó mozgásprogramok megtalálása. Az intenzitás sem mindig ugyanaz. A mozgásoknál is leginkább a minőséget, a helyes technikát szorgalmazom a mennyiség hajszolásával ellentétben. A rendszeresség a következő kulcsszó. A heti egyszer ½ óra is több, mint a heti 0.”
 
teljesítmény
Bea szerint napjainkban eléggé erős a teljesítményre való ösztönzés, az emberek versenyeztetése egymással, s olyan furcsa értékek felmagasztalása, mint a pénz, autó és egyéb külsőségek. Az emberek nagy része „tökéletes” életekkel, tökéletes emberekkel találja szemben magát, s csodálkozik, hogy az ő élete miért nem tökéletes? Azért, mert senkié sem az. A saját életút egyedi, és nem másoké. Nekünk, magunknak kell rajta végigmennünk. „Ha túl sokat figyelünk mások életére, lemaradunk a sajátunkról.” – állítja nagy határozottsággal. Érződik, hogy az állítások mögött megtapasztalások húzódnak. „Egy nőnek legfontosabb feladata nőnek maradni, a maga természetességében. Ehhez hozzátartozik a családalapításra és a gyermeknevelésre történő felkészülés is. A főzni tudás sem hátrány. Mindezek egyáltalán nem zárják ki azt, hogy egy nő sikereket érjen el a munkájában. A férfiaknál ugyanúgy léteznek alapvető felelősségek és viselkedések: a család vezetése, példamutatás, védelmezés, udvariasság a másik nemmel szemben és még sorolhatnám. A gyermekeknek is megvan a maguk szerepe és feladata.
A gyermekek leginkább a szüleiktől tanulhatnak. A szülői státusz nagyon szép, szerintem a legszebb dolog a világon, de nagy felelősség is.”
 
barátság
A fitnesz-welness világát Bea 15 éve tanulmányozza. Először vendégként, majd welness manager tanárként, aerobik oktatóként, saját koncepcióját tanítóként és üzletasszonyként is. Szerinte sokat segítene a hazai piacnak a nagyobb tőkeinjektálás és a piaci szereplők közötti fokozottabb összefogás. „A széthúzás nem szép dolog. Jómagam igyekszem jóban lenni mindenkivel. Lehet, hogy pár perccel többet kell gondolkodni a jó megoldáson, de ez nálam alapelv, és hosszú távon megéri. Edző és edző között is létezik barátság, és tudjuk egymást segíteni – már, ha akarjuk. Sajnos ezzel nem mindenki van így, pedig egymás segítése vagy éppen el nem gáncsolása az egész ágazatot fejleszti, nívóját növeli, ami közös érdek. Egy edző mutasson példát: életmódban és emberileg is.”
 
kitartás
Nemrég Rómában járt, ahol alkalma nyílt bemutatni mozgásprogramját. „Amit 15 év távlatából mozgás tekintetében látok, az az, hogy az embereknek először meg kell tanítani saját testük észlelését. Az óráimat ma már én sem úgy tartom, mint kezdetben. Szerintem fontos, hogy akár ugyanazon órán belül is fejlesszük a különböző képességeket és faktorokat, mint pl. az állóképesség, kondíció, egyensúlyérzék, hajlékonyság, izomtónus, statikus és dinamikus erő, koordináció, térérzékelés, ugyanakkor mégse legyen unalmas vagy végrehajthatatlan az edzés. Az eredmény: lelkesebb és tudatosabb vendég, tartós, de nem feltétlen gyors eredmény, a szorgalmas, kitartó és bölcs munka eredménye.”
  Bea jótanácsai
Hamarosan itt az ősz. Szomorúság és enerváltság helyett tűzzél ki magadnak új, megvalósítható célokat:
► Lépj eggyel előrébb karriercéljaid megvalósításában!
► Rendezd át a lakást!
► Vásárolj háromhavi fitnesz-bérletet!
► Vagy egy mérettel kisebb új kiskosztümöt!
► Nézd ki, hová mehetnél Szilveszterkor – s tervezd meg, honnan lesz mindehhez pénzed!
► Találd ki, milyen új, frissen facsart gyümölcslevet iktatsz be vacsorára!
► Táplálkozz egészségesen, mozogj rendszeresebben!