A sport, a mozgás fontosságának szerepét manapság mindenhol kihangsúlyozzák, sokan el is határozzák, hogy most aztán tényleg új életet kezdenek, és rendszeresen fognak sportolni, tornázni. Igazi nehézségekbe akkor ütközünk, amikor valóban szeretnénk a tettek mezejére lépni. Érdemes kikérni egy olyan szakember véleményét, aki útbaigazítást ad.

 

Főleg a helyes edzéstípus, mozgásforma kiválasztásában (mit, hogyan, hányszor, milyen gyakran). A hölgyek általában jobban kedvelik a csoportos mozgásformákat, ezért nekik a fitness klubok szolgáltatásai nyújthatnak megoldást. Ilyenkor nagyon fontos, hogy az edzettségi szintünknek megfelelő óratípust válasszunk, így elkerülhetjük a csalódásokat, az esetleges sérüléseket is.

 

Budapesten az Óbuda Gate Centerben működő A1 Wellnessben mindenki megtalálhatja a kedvének, és az aktuális fizikai állapotának való tornát. Első alkalommal mindig olyan órát válasszunk, ahol inkább az izomzatok tonizálásán van a hangsúly, illetve nagyon fontos, hogy viszonylag könynyen követhető legyen az óra, így a végrehajtás minőségére is tudunk figyelni. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az órákat, és azok tulajdonságait, amelyek közül bátran választhatunk: Alakformáló torna: ez egy egyszerű, jól követhető óra, ahol a bemelegítés után a főbb izomcsoportok erősítésén van a hangsúly.

 

Ezeket a gyakorlatokat eleinte súly nélkül is végezhetjük, majd néhány alkalom után fokozatosan kezdhetjük el a kézisúlyok, egyéb kiegészítők használatát. Fontos, hogy a súlyok használata ne rontson a gyakorlat végrehajtásának a minőségén, mert a helytelen használat, sérüléseket okozhat.

 

Gerincgimnasztika: ezen az órán az izomzatok egyensúlyának a visszaállítása a cél, nagy hangsúlyt fektetve a hát és más tartó izmok erősítésére és az ízületek kímélésére, így problémásabbaknak is ajánljuk.

 

Kondi torna: ezen az órán a bemelegítő részt egy egyszerű koreográfia követi, majd az óra második felében az erősítésen van a hangsúly. Ezt az órát azoknak ajánljuk, akik szeretnek egy kicsit gondolkodni is óra közben, illetve itt már az állóképességünk fejlesztésére is sor kerül.

 

Spinning: jól követhető, zenés óra, rögzített kerékpáron. Igen kemény, állóképességet fejlesztő és zsírégető hatása van, ugyanakkor kezdőknek, idősebbeknek is ajánljuk, hiszen az ellenállás nagyságát mi határozzuk meg, a lényeg, hogy folyamatosan tekerjünk.

 

Fit ball: az óra állandó eszköze egy rugalmas labda, melyet a gyakorlatok nehezítésére, illetve könnyítésére használunk. Többféle fit ball óra közül válogathatunk, a kezdők inkább az erősítő változat mellett döntsenek.

 

Pilates: ez egy testi-szellemi edzésmódszer, ami ötvözi a jógát és a legújabb fitnessirányzatokat, itt is az erősítésen van a hangsúly, de alapvetően statikus, tartó gyakorlatok határozzák meg az órát. Mindenkinek ajánljuk, akik a „nyugodtabb” edzésmódszereket kedvelik.

 

Jóga: alapvetően szellemi edzésmódszer, meghatározott gyakorlati elemek végrehajtásával, szintén sok statikus gyakorlattal. Szellemünkre, lelkünkre is pozitív hatást gyakorol.

 

Stretching: az órán a nyújtó-lazító gyakorlatok végrehajtásán van a hangsúly, főleg a stressz levezetésére, az izmok rugalmasságának, lazaságának fokozására, az izmok teherbíró képességének fokozására ajánljuk, e mellett pozitív hatása van a sérülések és az izomláz elkerülésében.

 

Nem szégyen, ha hosszú kihagyás után, vagy akár életünkben először megyünk be az aerobic terembe, de nagyon fontos, hogy az első pár alkalommal ezt tudassuk az óravezető tanárral. Így ő is hasznos tanácsokkal segítheti elhatározásunkat, illetve jobban odafigyel arra, hogy a gyakorlatokat helyesen végezzük el.

 

Mészáros Réka

A1 Wellness – Franchise

szakmai igazgató