Ismét egy labdajáték indul hódító útjára. Megjelenésével gazdagítja a klasszikus csapatjátékok sorát és felcsigáz minden újdonságra éhes sportrajongót. A floorball Svédországból indult hódító útjára a 80-as évek elején. 1981-ben alakult a világ első szövetsége a Svéd Floorball Szövetség 1986-ban pedig létrejött a Nemzetközi Floorball Szövetség.

 

A sportág népszerűségét mutatja, hogy 1996-ban a stockholmi Globe Arena-ban rendezett svéd-finn világbajnoki döntőt 15106 néző figyelte!

 

A floorball rokon a jégkoronggal és a bandyvel, bizonyos szabályok hasonlítanak, de sok az eltérés. A floorballt két csapat játssza egy műanyag vagy parketta borítású pályán és céljuk, hogy minél több gólt üssenek az ellenfél kapujába.

 

A pálya téglalap alakú, mérete 40m x 20m. A játékteret egy 50 cm magas palánk veszi körül, amely a sarkoknál íves. A kapu 160cm x 115cm, amelyet a palánktól 3,5m-re helyeznek a pályára, és mögötte is folyik a játék. A pályán 7 húzáspont, büntetőterület és kapusterület található. A játékidő 3×20 perc, 10 perces szünetekkel.

 

Egy csapat 20 játékost nevezhet egy mérkőzésre. Játék közben csapatonként legfeljebb 6 játékos tartózkodhat a pályán, akik közül egy lehet kapus. A mérkőzés folyamán bármikor és akárhányszor lehet cserélni, általában a komoly mérkőzéseken egy percenként cserélnek a sorok, hogy az iramot végig tartani tudják. A mérkőzést két egyenrangú játékvezető vezeti. A mezőnyjátékosok mezt, rövidnadrágot és sportcipőt viselnek, a kapusok hosszú- nadrágot és felsőt, valamint arcvédő maszkot.

 

A labda műanyag, 23 gramm súlyú- 72 mm átmérőjű és 26 lyuk található rajta. Az ütő különböző műanyagból készül, súlya legfeljebb 380 gramm, nyele maximum 110 cm hosszú.

A játék húzással kezdődik, ekkor mindkét csapat egy-egy játékosa egymással szemben leteszi ütőjét a középponton lévő labda két oldalára, és sípszóra megpróbálja megszerezni azt. Játék közben húzás, beütés, szabadütés és büntetőütés lehetséges, attól függően, ahogy a játék megszakadt. A szabálytalanságot elkövető játékos ellen szabadütést, 2 perces kiállítást, 5 perces kiállítást és végleges kiállítást ítélhetnek a játékvezetők.

 

Szabálytalan az ellenfél ütőjét megütni, lefogni, megrúgni, felemelni, az ütőt a derék vonala fölé lendíteni, az ellenfél lába közé ütővel benyúlni, lökni, lábbal passzolni. A bíró 2 perces kiállítást ítél, ha egy játékos a palánknak vagy a kapunak szorítja, megfogja ellenfelét vagy annak felszerelését. Szabadütésnél és beütésnél a játékos 3 m-nél közelebb áll a labdához, fekve vagy ülve szándékosan hozzáér, kézzel vagy fejjel játszik.

 

5 perces kiállítás jár, amikor egy játékos ütőjével megakasztja ellenfelét, eldobja ütőjét azért, hogy elérje a labdát vagy veszélyesen, erőszakosan támadja ellenfelét. A sportszerűtlen viselkedésért 2 perces kiállítás + 10 perces személyi büntetés jár. A végleges kiállításnak 3 fajtája létezik a szabálytalanság típusától függően, pl.: ha valaki mérgében összetöri ütőjét vagy más felszerelését, dulakodásban vagy verekedésben vesz részt, sértő kifejezéseket használ a játékvezetők, nézők vagy más játékosokkal szemben.  

 

Ez a nagyon izgalmas, gyors és látványos sportág 1989-ben került Magyarországra, de 1994-ig csak kevesen játszották. 1994-ben a magyar válogatott részt vett az első Európa-Bajnokságon Helsinkiben és onnan hazatérve az ottani élmények hatására indult el igazán a fejlődés. 1997-ben felkerült a Diákolimpia sportágai közé és a sok iskolai bemutató hatására, a fiatalok körében is egyre népszerűbb lett. Talán azért is népszerű a testnevelők körében, mivel szinte észrevétlenül, játékos formában biztosítja a megfelelő terhelést a gyerekek számára. Sok testnevelő tanár elmondta, hogy régen látta a gyerekeit úgy megizzadni, mint egy kis floorballozás után. Sok olyan gyereket is meg lehet nyerni, akik korábban nem szívesen vettek részt más játékokban.

 

Ez a folyamat jelenleg is tart, egyre több új egyesület alakul, amelyek már az OB-s bajnokságokon indulnak. Az idei év végén az utánpótlás fiú válogatott Prágában fog szerepelni a világbajnokságon, majd a férfi válogatott idén Svájcban küzd a B csoportban.

Minden adott itthon ahhoz, hogy a sportág hasonló módon népszerűvé váljon, mint a skandináv országokban, hiszen hazánkban is kaphatóak a legprofibb felszerelések, egyedül a palánk beszerzése jelent komolyabb terhet a klubok és iskolák számára, mivel elég magas összegről van szó. Az edzések és a mérkőzések lebonyolításához a megfelelő terem biztosítása néha problémába ütközik, mivel Magyarországon kevés az olyan 40 x 20 m-es csarnok, amely szabad kapacitással rendelkezik, és nem kell megküzdeni a többi sportág képviselőjével, ráadásul meg is fizethető.

 

Az említett nehézségek áthidalására született a kispályás floorball, ahol a pálya mérete 20 m x 10 m, a kapu 60 cm x 90 cm és 3-3 mezőnyjátékos mérkőzik kapus nélkül. A játékidő a versenyen 10 perc. Ebben a formában szinte bárhol lehet játszani, akár az utcán is. Az elmúlt évben több mint 200 csapat nevezett erre a versenysorozatra. Svédországban több mint félmillióan floorballoznak, fiúk és lányok, 6 évesek és 76 (!) évesek. Természetesen itthon is azon dolgozunk, hogy a lehető legrövidebb időn belül az egyik legnépszerűbb játék legyen!

 

Bedő Zoltán