Munka, takarítás, gyereknevelés, és már inkább kötelezettség, semmint élvezet? Ne csak sóvárogva tekints vissza azokra az időkre, amikor még élvezted a pörgést. Engedd, hogy újra magával ragadjon az élet. A kvíz segítségével felbecsülheted energiaszintedet, és ha megfogadod életerő-növelő tanácsainkat, újra élvezed a bizsergést.

 

1. ERŐFELMÉRŐ

 

Hogyan érzed magad az alábbi szituációkban?

1. amikor reggel felébredsz

Egy kis időbe telik, míg működőképes leszek

Friss vagyok, és lelkesen indulok neki az újabb napnak

Borzasztóan! Háromszor nyomom le az ébresztőórát, mielőtt képes vagyok kikecmeregni az ágyból

 

2. egy rohanós reggelen, a munkahelyeden

Nehézkesen tudok lépést tartani a történésekkel

Egyszer-kétszer elvesztem a fonalat, de folytatom rendületlenül

Éber vagyok, és ura a helyzetnek, kézben tartok mindent könnyedén

 

3. egy hektikus napon délután 4 óra körül

A nehéz nap ellenére egészen jól boldogulok

Ha tehetném, az asztalomra dőlve, félig alvó állapotban találhatnál rám ilyenkor

Vonszolom magam, és még egy csésze tea vagy kávé sem segít rajtam

 

4. a gyermeked születésnapi partiján felügyelsz 20 energikus kisgyerekre

Pirgek-pörgök, csaknem annyira élvezem az egészet, mint ők maguk

Remekül, de szükségem van fél óra pihenőre

Romokban heverek, és nem tudom elönteni, sírjak, vagy inkább elájuljak

 

5. egy energikus aerobik órán, ahova a barátnőd cipelt el

Majd kiköpöm a tüdőmet, de sikerül lépést tartanom

Alig állok a lábamon. Meghúzom egy izmomat, és ki kell állnom, pihenni

Pezseg a vérem, és nem szeretném, hogy az óra véget érjen

 

6. este a tv előtt lazítasz a pároddal

Élvezem nagyon a semmittevést, de a beszélgetéshez már túl fáradt vagyok

Kellemesen ellazult és csacsogós hangulatban élvezem az együtt töltött órákat

Alig bírom nyitva tartani a szememet

 

Válaszolj Igennel vagy Nemmel!

Kevesebb, mint hét órát alszom, vagy gyakran felébredek az éjszaka folyamán

Rengeteg édességet eszek, kezdem édes müzlivel, egész nap csipegetek valami kekszféleséget, és könnyű édes italokat iszom

Egy nap alatt több mint három bögre fekete teát, vagy kávét fogyasztok el

Egy héten maximum egy alkalommal sportolok

Őrlődöm a családi kötelességek, és egy stresszes munkahely között, gyakran dolgozom ebédidőmben is. Kevés idő jut magamra

 

Energiaszinted

Számold ki!

a)2 b)1 c)3

a)3 b)2 c)1

a)1 b)3 c)2

a)1 b)2 c)3

a)2 b)3 c)1

a)2 b)1 c)3

7-11. Minden ’Igen’ válaszért 1 pont jár.

 

EREDMÉNY

6-9: Lehet, hogy nagyon elfoglalt vagy, de egészséges életmódod, hozzáállásod azt mutatja, hogy bőséges energiaforrással rendelkezel, és amit csinálsz, azt élvezed. Használd a vitalitás tervünket arra, hogy addig növeld az energiaszintedet, míg még több olyan dologba mersz majd belevágni, amiről most úgy gondolod, már nem menne neked.

 

10-14: Úgy tűnik, serkentőszerek – koffein, cukor – segítsége nélkül nem igazán tudsz lépést tartani a tempóval, amit az élet diktál. A gyors lökést az adott pillanatban megkapod e segédszerektől, de ha kizárólag ezek jelentik az energiaforrást az életedben, akkor hamar kitikkadsz. A stimulálószerek kibillenthetik a vércukorszintet az egyensúlyából, mely egyensúly segít a fáradtságérzetet elkerülni, továbbá nyomást gyakorolnak a mellékvesére, mely izgalom vagy nyomás hatására több adrenalint szabadít fel azért, hogy te jobban bírd a terhelést. Stimulálók helyett keress olyan egészséges energiaforrásokat, amikből megkaphatod a lendületet.

 

15-23: Számodra az életerő csak egy kitalált szó a vitamintabletták csomagolásán. Már nem is emlékszel arra, mikor pattantál ki az ágyból izgalommal, erővel telve, az előtted álló nap eseményeit várva. Ha állandóan alacsony energiaszinten működsz, keresd fel orvosodat, hogy kiszűrhess olyan betegségeket, mint vérszegénység, vagy pajzsmirigy zavar. Ha ezeket kizártad, akkor vágj bele, és lépésenként iktass be új és új energiaforrásokat az életedbe, hogy mindennap egyre többet hozhass ki magadból.

 

2. VITALITÁSTERV

Már ismered saját energiaszintedet, hogy igazi energiabombázó lehess, lépésről-lépésre kövesd vitalitás tervünket. Találsz benne olyan trükköket, melyekkel azonnal felturbózhatod magad, és olyat is, amik egész napra energiát adnak!

 

 Étel

Azonnal hat: Hirtelen rengeteg energiára lenne szükséged?A mogyoró és mazsola instant segítség lehet. A fehérje és a szénhidrát keveréke úgy emeli meg a vér cukorszintjét, hogy a fentet nem követi egy hirtelen zuhanás, azaz energiahiány és kimerültség.

Egész nap hat: Minden étkezésnél érdemes a fehérjét és szénhidrátot kombinálni. Reggelire próbáld ki a tükörtojást pirítóson, ebédre a kemencés burgonyát fokhagymás, sajtos tejföllel a tetején. A hal, vagy a sovány hús zöldséggel vacsorának való étel.

Fitt tipp

 Tarts magvakat, mogyorót és gyümölcsöket magad körül, és rágcsáld azokat, amikor éhes vagy. Az energiát adó ételeket oszd be egész napra, ne fald fel az összest egyszerre, mert azzal nem ugyanazt a hatást éred el.


Gyógynövények

Azonnal hat, de egész npra szól: A ginzeng kitűnően fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességet. Serkenti a mellékvesét, hogy az még több adrenalint termeljen.

Figyelmeztetés: túl hosszú ideig ne tartsd ginzenggel magasan az energiaszinted, a kúrák között tarts szünetet, mert adrenalin függővé válhatsz, szükségét érezve az állandó pörgésnek. Koffeinnel ne fogyasszuk együtt, mert az csökkentheti a hatását. 

 

Illat

Azonnal hat: Csepegtess bazsalikomos aromát egy zsebkendőbe és szippants bele egy jó nagyot. Érzed már a frissítő bizsergést? Ha a citrom illatot jobban kedveled, citromaromát is tehetsz az illóolajtartóba egy energiadús citromos ébresztőért.

Egész nap hat: Frissítsd fel magad egy rozmaringos masszázzsal.

Fitt tipp

•Törd apróra és keverd a rozmaringot valamilyen vivőolajhoz, mint például mandula vagy olíva.

•Dörzsöld be a hátad alsó részét, a talpadat a füleid mögött, és érezd, ahogy erőd újra életre kel.

•Azért erre a három helyre, mert az olajok itt szívódnak a legjobban fel, és az energiát adó rozmaring így juthat be hatékonyan a szervezetbe.

 

Folyadékot!

Azonnal hat: A régi vágású kávéval sincs semmi gond, de a koffeinturbó után hirtelen leeresztesz. Egy csésze rozmaring vagy kakukkfű tea fokozatosabban emeli meg az energiaszintet, anélkül, hogy a koffein okozta izgatottságot éreznénk magunkon.

Egész nap hat: Valószínűleg annyit hallottad már, hogy így a nyár végére meg is untad, pedig való igaz, hogy a fiatalos lendület megőrzéséhez a napi másfél liter víz elengedhetetlen. A szerveidnek, hogy jól funkcionáljanak, szükségük van vízre.   Elegendő folyadék hiányában gyenge, és petyhüdt lesz a szervezet és a bőr idejekorán.

Fitt tipp

Próbálj meg minden órában – esetleg a telefonodat beállíthatod, hogy óránként emlékeztessen – meginni egy pohár vizet, így lassan szokásoddá válik és igényled is a rendszeres folyadékfogyasztást.


Szieszta

Azonnal hat: 1 óra délutáni alvás a lankadóban lévő energiaszintet felemelheti a reggeli csúcsra. Még ennél is rövidebb, de hatékony napközbeni alvás megváltoztathatja az egész napodat.

Fitt tipp: Ha ebédidődben nem tudsz elvonulni egy gyors hunyásra, akkor egy egyszerű gyakorlat segíthet!

•Ülj csendesen, csukd be a szemedet, az összes izmodat lazítsd el és koncentrálj a légzésedre. •Magadban számolj 10-től 1-ig, és onnantól hagyd magad sodródni.

•Amikor visszatérnél, ne tedd hirtelen, most számolj el 1-től 10-ig, és lassan nyisd ki a szemedet. Magad is alig hiszed majd, menyit jelentett ez a pár perc.

Egész nap hat: Napi 6-8 óra alvásra van szükségedahhoz, hogy jól érezd magad, de valójában mindenki a saját alvásigényének a legjobb megmondhatója. Ha délutánra mindig lomhának, nehézkesnek érzed magad, lehet, hogy mégsem alszol eleget, vagy nem alszol elég jól.

Fitt tipp: Mély alvást garantál, ha koffeinmentes maradsz a délután folyamán, és elalvás előtt elkortyolgatsz egy csésze, nyugtató kamillateát.

 

Aktivátor

Azonnal hat: Kezdesz lelassulni? Akkormars ki a szabadba gyorsan, mozgasd meg a lábadat. Egy rövid séta a friss levegőn megemeli az agyban az oxigénszintet, ami azonnal felfrissít. Ha nem tudsz kimenni, akkor se maradj egy helyben, inkább állj lábujjhegyre és nyújtózz olyan magasra, amilyen magasra csak tudsz. Párszor ismételd ezt meg, és közben lélegezz mélyen. Akár már most is elkezdheted!

Egész nap hat: A rendszeres aerobik gyakorlatok a szervezetet feltöltik oxigénnel, és szerotoninnal, azaz a boldogsághormonnal. Így minél többet edzel, annál több energiát termelsz. Próbálj meg egy kevés mozgást beiktatni minden napodba, pl. sétálj pár utcányit munkába menet, vagy amikor a gyerekeket iskolába viszed.

Fitt tipp: Ha szükséged van kontrollra, ne sajnáld a pénzt egy lépésszámlálóra, ami szigorúan megmutatja, megtetted-e a napi (ajánlott) 10 000 lépést.

 

ENERGIAVÁMPÍROK

Stressz: Semmi nem képes jobban lemeríteni a szervezetet, mint a túlfeszített tempó és az idegesség. Ha egyelőre nem tudod a feladatokat csökkenteni, akkor legalább biztosíts magadnak rendszeresen fél órát, amit saját magadra szánsz. Ezt töltheted étkezéssel, a tv-ben a kedvenc műsorod megnézésével, újságolvasással, vagy bármivel, ami jól esik neked.

Serkentők:
Cukor, koffein, cigaretta, alkohol. Az adott pillanatban valóban komfortérzetet adnak, és az energiád is megnő, de a hatás rövid idő után elmúlik, és energiaszinted nagyon mélyre zuhan.


Alváshiány
: Lehet, hogy ez magától értetődőnek hangzik… de ne csak tudjuk, hanem komolyan figyeljünk is oda, hogy ne legyen alváshiány.