Miss Európa, azaz Laky Zsuzsi hosszabbítást kapott, és 1 év helyett 1,5 évig uralkodhatott Európa szépségtrónján. Ilyet egy lánnyal sem tettek azelőtt. Ráadásul a magyar szépség esetében a Miss Európa szépségverseny első díja éppen kétszer annyi pénzdíjjal járt – azaz 25 millió forintnak megfelelő euróval -, mint amennyit az idei választott kapott.

 

Az is furcsa, hogy bár Eros Ramazotti – aki koncertje okán nemrég itt járt Budapesten-, a luxuslakosztályába hívta, ám Laky Zsuzsi finoman, de egyértelműen kitért a meghívás elől. Azt mondta, halaszthatatlan dolga van. Milyen programja akadt a világsztár helyett?

 

 

PRÓBA ÉS PRÓBÁLKOZÁS

A Ramazotti sztori

 

-Még egy világsztár, Ramazotti sem felejtett el, itt koncertezett, és ragaszkodott ahhoz, hogy találkozhasson veled.

-Igen, volt egy előre megtervezett potokoll találkozásunk, ahol belenézhettem a próbáiba, s a szünetekben megkérdezte, hogy vagyok, és hány jegyet szeretnék a koncertjére. Kettőt akartam, mert édeanyám nagy Eros-fen: 11-et kaptam!

A koncert napján az Aréna előtt vártam anyut, amikor csengett a mobilom. Eros managere keresett, hogy mindenképpen akar még velem találkozni, a koncertje előtt is.

 

– Abban az eksztatikus állapotban? Közvetlenül a fellépés előtt?

 -Édesanyámmal be is mentünk hozzá, keletiesen volt berendezve a back stage, különös hangulat volt, és ott megkérdezte, mit írnak rólunk a lapok, meg ha Olaszországban járok, mindenképpen keressem fel…

 

-Sosem akart ennél többet?

– Nem adok jeleket a férfiaknak, így nincs folytatása az ilyen találkozásoknak. Eros tisztel engem. A tolmácsa azt mondta, ezért hív meg engem többször, mint ahányszor a protokoll szerint illene, vagy kötelező lenne. És hozzátette, felnéz rám, mert nem adtam meg magam neki két évvel ezelőtt.

 

-Mi kellett volna ahhoz, hogy megadd magad?

– Csak ennyi – csettint. – De az a kicsi hiányzik – nevet. – A 3 lépés távolságot megtartom vele szemben is.

 

-Miközben tolmács, szervezők, köztes emberek vannak körülöttetek, mi az a kicsi jel, ami mégis egyértelmű?  

-Most is volt ilyesmi. Eros a koncert után is keresett, meghívott, hogy találkozzam vele egy italra a szállodai lakosztályában, de éppen olyan sok dolgom volt, hogy nem tudtam elmenni. Tehát kapott egy NEM-et.

 

-Vagyis, hogy félreérthetetlen legyen a dolog, kell egy kétes helyszín.

-Eleve sok olyan lány van, aki mindent megtesz a sikerért. Én nem ilyen vagyok, akkor inkább ne legyen sikerem.

 

– Ebbe mondjuk egy Ramazotti azonnal, egy telefon után beletörődik?

– Annyi volt még, hogy a NEM után újra felhívatott a managerével, kérdezze meg, tényleg nem megyek-e el.

 

– És te?

– “NEM, és kész. Tényleg sok dolgom van.”

 

 -Mi dolgod volt?

 -Aerobikozni mentem. Kipróbáltam valami újat: capoeiráztam, és az alaposan le is fárasztott.

 

ÉG ÉS FÖLD KÖZÖTT

“Imádom a focit!”

 

– Azt nagyjából tudjuk, hogyan boldogulsz Magyarországon, már újra itthon vagy, de mi történt veled Európában?

– 19 évesen nyertem meg a Miss Európa szépségversenyt. Rentegeteget voltam külföldön, hogy ott képviseljem Magyarországot, az óriási felelősséget rótt rám.

Ráadásul egyedül kellett utaznom, a repülő azelőtt szokatlan volt, anyagi körülményeink csak a vonatot tették lehetővé, és most a 16 órás repülőút sem volt ritka.  

 

-Unalmas volt egyedül utazni?

-Féltem.

 

-A repüléstől?

-Attól, mi lesz, ha “földet érek”. Az ismeretlentől féltem.

 

-Miközben egyre többen ismertek rád. Például épp a repülőgépek oldalára festett óriásportrédról. Már nem félsz?

-Nem vagyok törtető-kilencselő –mindenre elszánt típus. Így aztán előfordul, hogy rámtör a szorongás.

 

-Akkor hogyan uralkodhattál a szépségeddel Európán egy év helyett másfél éven át?

-Nem mondták meg az okát.

 

-Kérdezted?

-Igen, de mindig csak kitérő választ kaptam.

 

-Szerintem nem akartak tőled olyan hamar megválni. Az is különös, hogy a jutalmad épp a duplája volt, mint azé a lányé, aki utánad következett. Mit kezd egy ilyen fiatal lány 25 millió forinttal?

– Szerződés kötött, és a magyar szervezőknek rögtön át kellett adnom ebből 5 millió forintot, így lett a 25 millió rögtön 20, pedig még nem is költöttem semmit.

 

-Jöhettél volna az interjúra mondjuk egy tízmilliós autóval is, de te a barátnőd középkategóriás, használt kisautójával jársz.

-Ráadásul a kocsi egy kicsit meg is van nyomva, sajnos.

 

– Mi lett a pénzzel, ami még így is elég nagy összeg egy fiatal lány életében…

-Az az én tartalékom, megvan, befektettük, abból élek. Anyuéknak nem kell támogatniuk. Tanulni szeretnék. Az érettségit el kellett halasztanom, most viszont vége a szerződésbeli kötelezettségeimnek, tehát ott folytathatom, ahol abbahagytam.

 

-Lehet ott folytatni?

– Intenzíven tanulok, aztán szeretném, ha felvennének az újságíróegyetemre. Szívesen lennék például sportriporter, mert imádom még a focit is, a nyár nekem most a vb-ről is szól.

 

IZMOK ÉS EDZÉSEK

Fitneszversenyeken

 

-Azért csak vissza kell kanyarodni ahhoz, hogy tényleg folytatódhat-e ugyanott és ugyanúgy egy Európa-szerte ismert lánynak az élete, ahol a győzelmek előtt megszakadt.

-Ugyanaz a lány vagyok, aki akkor, csak tapasztalatokból van sokkal több.

 

-Ugyanaz a fiú a barátod…

-… aki ugyanúgy szereti a sportot, mint én, a testnevelési egyetemen tanul, edző lesz! És ugyanúgy szeretek enni, mindent. És ugyanúgy nem kell fogyókúráznom…

 

– És ugyanúgy szereted az aerobikot, mint azelőtt.

-Így van.

 

 -De a fitneszversenyekből, melyeken a szépségverseny előtt többször is elindultál,   eleged lett.

– Fitneszversenyző voltam, igen, és egyszer elindultam fittmodell kategóriában is.

 

– Ott sosem voltak sikereid?

-Egyszer voltam országos harmadik.

 

-Mégis úgy mondod, mint aki vesztett.

– Ezeken a versenyeken nagyon fontos, hogy ki az edződ. Kanizsai lány vagyok, a versenyre való felkészüléseink nem voltak olyan intenzívek, mint a sztároktatók tanítványaié, akik évekkel előtte készültek, mi meg legfeljebb hónapokkal a versenyt megelőzően. Nekem az alakom volt mindig is az erősségem, estélyi ruhában és fürdőruhában keményen vertem mindenkit.

 

-Az izmaidért nem kell(ett) sokat edzened?

-Ez genetikai adottság, ha nem tornáznék, akkor is izmos lennék. Van, aki szóvá is tette, hogy szépségkirálynő létemre túl erős a karom. Néhány edzés után már olyan alkati eredményeim voltak, amit más évek alatt ért volna el. …de a gyakorlataim végül mindig jóval kevesebb pontot értek.

 

-16 éve, azaz 6 éves korodtól kezdve aerobikozol, és egy nap azt mondod: VÉGE, a versenyeken nem indulsz?!

-…mert nem volt sikerélményem. Egyszer például egy olyan lány is megelőzött, akinek ínszalag szakadása volt, csak végigcsetlett-botlott szegény a színpadon, igazán nem is csinált semmit, a zsűri szerint mégis jobban szerepelt. De az aerobikot azóta is csinálom, nem tudnám abbahagyni.

 

– Miért kezdtél bele?

-Hiperaktív, túlmozgásos kislány voltam, így anyuék kerestek nekem valamit, hogy ne otthon, a gázcsövön lógjak. Beirattak a város legjobb edzőjéhez, oda járok azóta is. Eleinte kis torna volt, aztán egyre bonyolultabb, komolyabb lett. A versenyek előtt pedig keménnyé változott az edzés, olyankor reggel nyolckor mentem, és este ötig aerobikozni kellett. Olyan erős derékfájásokkal járt, mégis kibírtam.

 

-Egy kislány hogy bírhat ki ilyet?

-Nem volt ez akkora teher, hanem szép kihívássá nőtt, akkor is, ha időnként erős izomfájásokkal és nagy csalódással járt. Végül 17 évesen hagytam abba a fitnesz-versenyzést, de ugye az aerobikot akkor sem. Ehhez hozzájárult a mozgás szeretete, igen, és emellett az is, hogy igazából ez nem egyéni sport volt számunkra. Gyerekkorunk óta együtt jártunk oda a lányokkal, az évek alatt megszerettük egymást. Így lett az aerobik számunkra barátság is, igazi csapatjáték.

 

A FÉL DISZNÓ ESETE

A Kanizsa-Párizs tengely

 

-A sok csalódás után jött a kárpótlás: abbahagytad a fitneszversenyzést, de alig két év múlva Magyarország, aztán Európa szépe lettél. Ilyen sikert azóta sem ért el magyar lány. A barátaid megmaradtak?

-Igen, mert igazi barátok voltak. De az irigység, a rosszindulat hamar jelentkezett, csak szerencsére nem tőlük kaptam meg. Kanizsán, másoktól… Párizsban viszont meghajoltak a lábam előtt.

 

-A szülővárosodban ugye azt terjesztették, hogy édesapád egy disznót adott azért, hogy megnyerd a szépségverseny megyei fordulóját.

-Pontosítok: a pletyka szerint csak egy fél disznót…

 

-Érdekes a párhuzam, hogy miért csak egy fél disznót, miért épp disznót, miért nem több milliót, de lehet, ez a magyar natúra, mindenesetre terjesztőjére nézve   árulkodó ez a mondat.

– Igen, és akkor jött az újabb győzelem, elnyertem a Miss Európa címet, és a franciák büszkék voltak rám, örültek, ha elmentem egy rendezvényükre, és egy világhírű étteremlánc megkért, hadd tehessék fel a portrémat a világhírességek közé, az atogrammommal, s hadd őrizhessék meg a lábam nyomát – amely megtiszteltetésért egyébként híres színésznők versenyeznek.   Igen, ott tényleg királynőnek éreztem magam. Megért minden szorongást.

 

NYERESÉG ÉS VESZTESÉG

Megszületnie sem volt könnyű

 

-Most, mikor visszaemlékezel a tetőpontra, a tényleg királynőhöz méltó fogadtatásra, pillanatok alatt elrontod az egészet a szorongás újbóli emlegetésével. Miért van ez?

-Ezt nem a verseny hozta. Már előbb is megvolt.

 

-Ha én Freud lennék, a gyerekkorodban keresgélnék.  

– Még annál is előrébb kéne futni. A születésem körülményeivel kapcsolatba hozhatnák ezt az érzést a pszichológusok. Nem volt ugyanis könnyű megszületnem . Mielőtt a világra jöttem volna, előttem négy testvéremet veszítették el a szüleim, de édesanyám nem adta fel. Amikor kiderült, hogy ötödszörre is kisbabát vár, az orvosok azonnal kórházba utalták. És nyolc hónapon keresztül csak feküdt-feküdt egy kórteremben egyedül, azaz velem, és attól tartott, megint bekövetkezhet az, ami már négyszer.

 

– A túlmozgásosságodat is vissza lehetne ide vezetni.

-Igen, és én meg nyilván ott szoro