Arnold Kegel 1952-ben elsők között tette közzé kutatásainak eredményét az örömizmok (pubococcygeus, továbbiakban PC) jelentőségéről a nők szexuális életével összefüggésben.

 

Ez az alhasi izomcsoport felelős a hüvely és húgycső körüli, méh és gátkörnyéki szervek felfüggesztéséért, feszességéért, valamint szerepet játszik az alhasi szervek optimális működésében. Ha ezek az izmok gyengék, vagy a nő nem képes tudatosan megfeszíteni és elernyeszteni őket, különböző szexuális, vizelési, szülési, stb. nehézségeket tapasztalhatunk.

Kegel kidolgozta ezen izomcsoport vizsgálatának és tréning-szerű fejlesztésének módszerét.

Mikor és miben segíthetnek a Kegel gyakorlatok?

Az orgazmus eléréséhez a nemi szervek és környékének gyengéd, simogatása, dörzsölése szükséges. Fontos, hogy az előjáték alatt a nő képes legyen ellazítani izomzatát, és szükség szerint feszíteni. Ebben az orgazmus előtti szakaszban tehát a PC izomzat lazításának, megfeszítésének kitüntetett szerepe van. Különösen a hüvelyi orgazmus készségének a kialakításában, elérésében van a Kegel gyakorlatoknak szerepe.

-Az élvezet fokozható. Az orgazmus fiziológiailag a hüvely-gát környéki izomcsoportok reflex-szerű, ritmikus összehúzódásaival jár. Az orgazmus átélésének fokozását, intenzitását növelheti az a nő, aki tudatosan tudja fokozni PC izmainak megfeszítését és ellazítását.

Férfi partnerének közösülés közben nagyobb élvezetet okozhat. A keleti nők szexuális varázsa abban is rejlik, hogy hüvelyfaluk izomzatát változatos módon képesek erősíteni, gyengíteni, sőt hullámszerűen mozgatni közösülés közben. Ezzel a férfipartnernek különleges szexuális élményeket nyújthatnak! Kegel gyakorlatokhoz hasonló tréningeket a távol-keleti nők anyjuktól, mestereiktől már gyerekkoruktól tanulnak.

Vaginizmus esetén. Vaginizmusról akkor beszélünk, ha a nő nem képes ellazítani a hüvelykörnyéki izmait szeretkezés alatt. Ez nagyrészt tudattalan, görcs-szerű állapot. Emiatt fájdalmassá, vagy lehetetlenné válik a behatolás, a közösülés. Akik gyakorlottak a Kegeltréningben, azoknak ez ritkábban okoz gondot.

-A vizeleti elcseppenések megakadályozása. Előfordul olyan női panasz, hogy a legváratlanabb helyzetekben elcseppen a vizelet. Néha elég ehhez egy emelő, vagy lehajló testmozdulat. E kellemetlen állapot gyakran a PC izomzat gyengeségével magyarázható. De mindenképp javítható a probléma a Kegel gyakorlatokkal.

A szülés. A szülést nagyban megkönnyíti, ha a szülő kismama képes tudatosan ellazítani hüvelyi és gátizomzatát, és a megfelelő időpontban feszes toló-mozgást előidézni. Ritkább a komolyabb gátbeszakadás esélye is.

A szülés után a hüvely feszesebbé, rugalmasabbá válhat. Szülés után néhány hetes időszak kell, hogy a hüvelyi izomzat visszanyerje korábbi rugalmasságát, feszességét.
 

A Kegel gyakorlatok lépései

Vizeletürítés közben. Próbálja meg vizeletét úgy kiengedni, hogy az ülőkén, lábait kissé szétterpesztve, PC izmait összeszorítva, pár másodpercre abbahagyja a vizelést. Majd a szorításon engedve folytatja. Pár másodperc után újra ”zárja el a csapot” 4-5 mp-re. Pár nap után egy-egy vizeletürítés közben, 4-5-ször is alkalmazhatja a szüneteltetést 10-12 mp-re növelve egy-egy szorításos időszakot. Garantáltan erősödnek a PC izmok pár héten belül.

Hétköznapi helyzetek: Mivel akkor hatékony ez a tréning, ha rendszeresen, naponta többször végigviszi a gyakorlatsorokat, célszerű azokat hétköznapi helyzetekben is gyakorolni. Itt természetesen csak a PC izmok összehúzására és ellazítására gondolok, amit meg lehet tenni, ülve, állva, sétálgatva, munkahelyen, otthon, vagy utazás közben. Előfordulhat, hogy enyhe szexuális izgalmat is átél. Ez ne zavarja, adja át magát az érzésnek. (De most nem ez a célunk.)

A hüvelyizmok hullámszerű mozgatása. Mondhatnám: ”Csak haladóknak!”. Ez nem mindenkinek sikerül. Azt már elérte, hogy hol feljebb, hol lejjebb mozgassa meg a PC izmait. Most ezt, az ellazulási szakaszok nélkül, egymás után lassan váltogatva próbálja meg! A nyomás fókusza, hol mélyen van a hüvelyben, hol középen, hol a hüvelybejárat közelében. Majd lassan vissza. És lazítás.

Javaslom, hogy a gyakorlatok végigviteléhez, a pontos, strukturált, testre szabott program kidolgozásához, kérje szakember segítségét! Kívánom, hogy sok öröme legyen, a Kegel gyakorlatok megtanulásában.

Dr. Molnár Tamás

szakpszichológus, szexuálpszichológus