Egy helyen minden, ami sporttal kapcsolatos: kezdők, haladók és profik számára! Ez a Decathlon sikerének titka. Az Európa vezető sportszergyártói és -forgalmazói közé tartozó francia cég május végén Budaörsön nyitotta meg első magyarországi áruházát. Pannya Khamphommala, a vállalat 33 éves, laoszi-francia származású ügyvezetője azt vallja, sport nélkül nincs hatékony munka!

 

 „Az áruház ütőosztályát egy volt asztalitenisz-versenyző vezeti, van egy egykori nemzetközi szintű tollaslabdázó kollégánk, és egy volt profi golfjátékos is segíti a vásárlókat.”

 

 „A sok próbafülkén kívül elektromos futószalagot, pingpongasztalt, de még mini golfpályát is elhelyeztünk az áruházban. Ki lehet próbálni!”

 

A kék termékek

 

Mitől remélik, hogy az új áruház sikeres lesz?

 

Az első Decathlon sportáruház 1976-ban nyílt meg Franciaországban, s ma már háromszáznál is több üzemel Európában, Ázsiában és Amerikában. A versenytársakkal szemben a Decathlon különlegessége a lehető legszélesebb termékkínálat: csaknem hetven sportág szerelmeseinek igényeit tudjuk kielégíteni a kezdőktől a haladókon át a profi sportolókig. Sikerünk másik titka, hogy a világhírű sportmárkák mellett saját fejlesztésű és gyártású termékeket is forgalmazunk. Mindig ügyelünk, hogy ezek a cikkek jó minőségűek és különösen kedvező árúak legyenek.

 

Ilyenek az úgynevezett kék termékek?

 

Pontosan. A kék színnel megjelölt sportszereink rendkívül sikeresek világszerte, hiszen tíz-ötven százalékkal olcsóbbak, mint más márkák hasonló minőségű termékei. A kispénzűek számára is elérhetővé tesszük az amúgy drága sporteszközöket.

 

Színek szerint csoportosították a sportszereket?

 

Arra törekszünk, hogy a vásárló könnyen eligazodjon, gyorsan megtalálja, amit akar. A hasonló sportágakat különféle színekhez kötöttük: a futással kapcsolatos termékek például a zöld soron vannak, a hegyvidéki sporteszközöket a narancssárga színnél lehet megtalálni. Mindenütt kis információs táblákról lehet leolvasni a termékek legfontosabb jellemzőit, illetve, hogy milyen célra ajánljuk azokat. Ezenkívül minden árut azonnal ki lehet próbálni: a sok próbafülkén kívül elektromos futószalagot, pingpongasztalt, de még mini golfpályát is elhelyeztünk az áruházban. Mindezek a világszerte bevált Decathlon-recept elemei, mint ahogy az is, hogy szakavatott eladók segítik a vevőket.

 

Sok áruházban bizony csak felületes információkhoz juthat a vásárló…

 

Nálunk ez nem fordulhat elő. Külön gonddal válogatom össze a kollégáimat. Figyelek arra, hogy a munkatársaim ne csak jó menedzserek és eladók legyenek, hanem szeressék, érezzék magukénak a sportot, sőt lehetőleg sportoljanak rendszeresen. Az én feladatom nem az, hogy eladjam, ami szerintem jó, hanem hogy segítsek a vásárlóknak megtalálni azt, ami nekik jó. Az ütőosztályt például egy volt asztalitenisz-versenyző vezeti, van egy egykori nemzetközi szintű tollaslabdázó kollégánk, és egy volt profi golfjátékos is segíti a vásárlókat. Ők és a hozzájuk hasonló szakemberek jelentik a biztosítékot: valóban értünk ahhoz, amit eladunk. Párbeszédre törekszünk a vevőkkel, annál is inkább, mert tőlük lehet a legtöbbet tanulni: visszajönnek és elmondják tapasztalataikat a termékekről.

 

Csapatépítő versenyfutás

 

Igaz, hogy együtt szokott futni a kollégáival?

 

Időnként közösen sportolunk, ugyanis nagyon fontosnak tartom a csapatépítést. Az együttes testmozgás, a friss levegő összehozza az embereket. Franciaországban havonta találkoznak egymással az ügyvezetők két napra, és az értekezletek után teniszeznek, tollaslabdáznak, fociznak vagy éppenséggel túráznak, síelnek, bicikliznek a hegyekben. Az áruházigazgatók éves szakmai szemináriumait is minden alkalommal összekötjük közös sportolással. A csapatépítés szellemében Budapesten is hasonlót tervezek: a kollégákkal évente legalább kétszer egésznapos kirándulásokat teszünk majd.

           

Honnan ered ez a sport iránti olthatatlan szomj, szeretet?

 

Gyerekkorom óta rajongok a sport iránt, évekig asztaliteniszeztem, kosárlabdáztam és kézilabdáztam különböző egyesületeknél. A tévében is faltam a sportműsorokat, emlékszem, egyetemista koromban éjjel kettőkor felkeltem, hogy élőben nézhessem az amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA meccseit, kosarazni szerettem a legjobban.  

 

A termete alapján nem meglepő…

 

Százkilencvenhárom centi magas vagyok. De ma már sajnos nincs időm egyesületi sportolásra, maradt a futás, ezzel tartom magam formában. Hetente háromszor-négyszer edzem: szombat és vasárnap futok és egyszer-kétszer hétköznap reggelente is. Többnyire budai lakásunk környékén kocogok egy órát, de van, hogy kocsiba ülök és elmegyek a Városligetbe vagy a Margitszigetre és ott teszek két kört. Amióta megnyitott a budaörsi áruház, csak a hétvégi futásra van időm, munkanapokon ugyanis reggel héttől este kilencig dolgozom. A futás levezet minden feszültséget, edzés közben mindent elfelejtek, valósággal ellazulok, megnyugszom. Ha eleget tudok pihenni és sportolni, sokkal hatékonyabb vagyok a munkahelyemen is.

 

A legfontosabb a család

 

A sport iránti szeretet vezérelte a Decathlonhoz is, ugye?

 

Igen. Franciaországban, Nantes-ban és az Egyesült Államokban, Ohióban jártam egyetemre, közgazdász diplomát szereztem, egy évig katonáskodtam, a leszerelésem utáni héten pedig már a Decathlonnál dolgoztam. Harminchárom éves vagyok, tíz hónapja élek Budapesten a feleségemmel és egyéves kisfiammal. Úgy tervezem, öt évig itt maradunk.

 

A felesége is sportol?

 

Persze, mostanában fitnesz kazettákra edz reggelente. Korábban néha együtt futottunk, de én gyorsabb tempót diktáltam, így ő maradt a fitnesznél. Néha úgy időzítem, hogy amikor hazaérek, együtt fejezzük be az edzést, olyankor én is hasizmozok és relaxálok.

 

Mi a fontosabb az életében: a család, a karrier vagy a sport?

 

Az az életfilozófiám, hogy boldog legyek a családommal, a barátaimmal és a kollégáimmal. A legfontosabb persze a család. A sport és a munka talán egyenlő mértékben fontos. Nem az a célom, hogy minél gyorsabb karriert építsek, hanem hogy élvezzem az életet, és mivel sportszerekkel foglalkozom, élvezem a munkámat. Persze ehhez keményen kell dolgozni.

           

Sikeresen indult a budaörsi áruház?

 

Hatalmas az érdeklődés. Nagyon hálásak a magyar vásárlók, örülnek az alacsony árú, jó minőségű termékeknek, és a visszajelzéseik szerint barátságosak az eladók. Úgy érzékelem, a magyarok általában nyitottabbak, mint a franciák. Még idén felépítünk két további áruházat Budakeszin és Csömörön, és szinte biztos vagyok abban, hogy tíz éven belül már harminc Decathlon áruház fog működni Magyarországon.

 

Tények, számok, érdekességek

A világ 350 önkiszolgáló Decathlon-áruházában évente 100 millióan vásárolnak; a cég tavalyi összforgalma elérte a 3,4 milliárd eurót, ami 10,3 százalékos növekedés az előző évhez képest.

A 218 franciaországi áruházon kívül a Decathlon-termékeket 12 országban, többek között Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban, az Egyesült Államokban, Brazíliában és Kínában árusítják.

A vállalatnak 29 ezer alkalmazottja van, átlagéletkoruk 27 év,   minden második nő.

 

Sport és rendezvények

A vállalat alapcéljának tekinti, hogy felkeltse és fokozza a sport iránti érdeklődést. A Decathlon áruházak, amelyek közül soknak saját sportpályája van, e célból többféle, sporthoz kapcsolódó eseményt szerveznek. A Trocathlon például a használt sporttermékek börzéje, a Vitalsport találkozókon a helyi sportklubok mutatkozhatnak be a közönségnek, a Decathlon Beach a vizisportokkal való ismerkedés jegyében szerveződik, a Tour de Store keretében biciklis műhelyeket állítnak fel, túrákat rendeznek.

 

A fejlesztés örök

A Decathlon különösen nagy hangsúlyt helyez a sportszerek folyamatos fejlesztésére, évente 3500 saját termékét újítja meg. Dél-franciaországi kutatási és fejlesztési központjában az emberi mozgást tanulmányozzák, évente 20 ezer terméktesztet végeznek el. A megfelelő hőérzet kialakítása vagy az izületi terhelést csökkentő cipőtalp megtervezése csak kettő azok közül a feladatok közül, amelyeket a hőszigetelési rendszerekre, a bőr védelmére, az ergonómiára és egyéb szempontokra ügyelő mérnököknek és a formatervezőknek meg kell oldaniuk.

 

Tesztek

A biztonság és a teljesítmény növelése érdekében a sportszereket szélsőséges körülmények között is tesztelik, a próbatételekre a kedvtelésből és a hivatásosan sportolókat is meghívják. A Decathlon a tíz saját márkájához tartozó cikkeket az élsportolók igénybevételéhez igazítja; a vállalat szoros együttműködést alakít ki a sportágak egy-egy meghatározó bajnokával, akik szakértelmükkel, ötleteikkel segítik a fejlesztést. Budaörsön a vevők maguk is szemtanúi lehetnek a Decathlon-termékek elnyűhetetlenségének a bemutatott kerékpárváz-terhelési tesztek, illetve egy Kalenji futócipő talprugalmassági próbája révén. A cipőtalp ütközésekkel szembeni ellenállóságának demonstrálása igazán hatásos

 

Nomád törzsek nyomában

A francia cég futócipőmárkája a Kenyában élő, egykor nomád népcsoportról, a legendás Kalenji törzsről kapta nevét. A futás évszázadokon keresztül szerves része volt a törzs életének, futva menekültek a veszély elől és futva támadták meg ellenségeiket. Később természetes volt, hogy a gyerekek minden nap kilométereket szaladtak otthonuk és az iskola között. Ma már Kenyában is sporttá szelídült a futás, amely régen döntő szerepet játszott a Kalenji-ifjak felnőtté válásában: érettségüket ugyanis egy antilop elfogásával kellett bizonyítaniuk.

 

Hofer László