A szerelem olyan, mint a drog: függőséget okoz. Ez az állítás most tudományos bizonyítást nyert. Te is rákattansz a szerelemre? Immár tudósok bizonyítják, nem véletlen, ha a szerelemnek megemésztő tüze bánt, és végzetes is lehet. Nemrégiben ismerték fel a tudósok, hogy az agy függőségért felelős kémiai összetételének szerepe van a szerelemben is.

 

Mindkettő egy addiktív érzés, és az ingerületátvivő dopamin nevű kémiai anyaggal van kapcsolatban, ami stimulálja az agy „jutalmazó központját”.

A dopamin felszabadulása által okozott eufórikus hangulat hatására térünk vissza újra és újra az öröm forrásához, mint például az édességhez, vagy a szexhez. Részben a dopamin felelős azért is, hogy emberek teljesen rákattannak a drogokra, és függővé válnak, de azért is, hogy valakinek az élete képes a feje tetejére állni egy másik fél miatt.  

 

Szerelembetegségben szenvedsz?

Tünetek:

•túlérzékenység,

•sírás,

•álmatlanság,

•koncentrálóképesség hiánya.

Ha felismered magadon ezeket a tüneteket, akkor a helyes diagnózis akár a szerelembetegség is lehet. A legsúlyosabb eseteknek a kimenetele sokszor végzetes. A szerelembetegségnek a téves diagnózis, és a téves kezelés kiküszöbölése végett nagyobb figyelmet kellene szentelni.

Ha megvizsgáljuk a társadalomnak a szerelemhez való hozzáállását a történelem során, akkor rájövünk, hogy a 18-19. század előtt a szerelembetegséget már ismerték – lásd. annak végkimenetelét, a szerelmi öngyilkosságokat, mondjuk a szentimentális regényekben -, és mint az elme természetes állapota teljesen elfogadott volt. De mára már kiesett a szakmai figyelem középpontjából, és a való életben nem is diagnosztizálják.

Nem a legszebb Valentin napi üzenet az, hogy: „Beteggé teszel” vagy „Beléd betegszem”, pedig sok esetben nagyon találó lenne.

A szerelembetegség tüneti lehetnek továbbá:

• hóbortosság,

•mániákus lelkesedés,

• fennkölt hangulat,

•gőgös önbizalom,

•vagy depresszió, ami ugye sírásban és álmatlanságban manifesztálódik.

•De zavarodottság,

•rendetlenség a saját környezetükben és gondolataikban, ugyancsak megfigyelhető azok között, akik szerelembetegségben szenvednek,

•csak úgy, mint a szórakozottság, feledékenység

•és az állandó elmélázás.

•Még szembetűnőbb a telefon és az emailen bejövő üzenetek kényszeres ellenőrzése.

 

Doktor úr! Beléőrültem!

Az irodalomban, és a szerelmes dalokban a szerelmet sokszor azonosítják, vagy összekapcsolják az őrülettel – nem alaptalanul.

Ha a háziorvosok a fent említett tünetek láttán tovább tanácsolják szakorvoshoz a beteget, ott a mélyebb vizsgálat egyértelműen felfedheti, hogy a tünetek alatt megbújó probléma valójában a szerelem.

Sok ember nem tud az érzés intenzitásával mit kezdeni, és szüksége van segítségre. Vannak, akik a szerelemtől instabilakká válnak, vagy olyanok is, akik elviselhetetlenül szenvednek attól, hogy a szerelmük viszonzatlan. Egy ilyen szélsőséges felfokozott érzelmi állapotnak lehet a következménye az öngyilkosság megkísérlése. Ennek mozgatórugója sokszor egy ősrégi állítás, hogy: a szerelem végzetes.

A kapcsolatok és a szexuális élet problémáinak megoldására ma már nagyon sok modern eszköz áll a rendelkezésünkre, de a szerelembetegség kezelésében nem dicsekedhet sok újjal a tudomány. Egy hátralépés a 18. század előtti szemléletmódhoz, amikor a szerelembetegség ott volt az egyéb betegségek listáján, és kellő komolysággal bántak azzal, valójában előrelépés lenne a mostani szermléletmódhoz képest.

 

Ha a szív törik

A reményvesztettség olyan mint egy verem, nagyon nehéz belőle egyedül, segítség nélkül kikecmeregni. És akkor csatlakozik még hozzánk a tehetetlenség érzése, a kiút és jövőkép hiánya. A szerelem áldozata ilyenkor olyan kétségbeesett állapotba kerülhet, hogy azt érzi, legszívesebben összekuporodna, és meghalna. A szerelem a test fizikai állapotára is komoly hatással van, teljes kimerültséget okoz, ami egyfajta stressz reakció, amit az áldozat nem tud kezelni. Legextrémebb estekben az emberek sajnos valóban feladják-eldobják saját életüket is.

A háziorvosok a szerelembetegség ismeretének a hiányában sokszor antidepresszánsokat, és nyugtatókat írnak fel a tüneteikre, pedig egy szakemberrel végzett terápia lenne igazi segítség abban, hogy a szerelmesek más megvilágításban lássák a helyzetüket, megértsék, miért kezelik a szerelmet ennyire szélsőségesen, és hogy ismét tudják folytatni az életüket. A szerelembetegség nem csak felnőtteket érint, hanem az idősebbeket is utoléri, és persze az egészen fiatalokat sem kíméli.

 

Végezz szerelmi önvizsgálatot!

Ha a következő tünetek közül több is jellemző rád, figyelj oda az érzéseidre, beszéld át a szerelmi életedet azzal, aki igazán közel áll hozzád:

·         mániákus lelkesedés  

·         extrém mértékű adakozás, ajándékozás

·         zavarodottság, rendetlenség

·         szórakozottság

·         kényszeres üzenetvárás

·         kényszeres mosakodás, szépítkezés(randi előtt)

·         értéktelen emléktárgyak felhalmozása és imádata