A vékonydongájú színészt egy egész ország ismerte meg Piciként, mikor a Família Kft. című televíziós szappanoperában játszott. Az eltelt évek alatt szép színházi feladatok, musicalszerepek állnak mögötte, éneklemezei jelentek meg és szinte naponta köszön ránk az egyik kereskedelmi csatorna reggeli és déli műsorának vezetőjeként. Sokoldalú, színes egyéniség és kollégái, barátai között híres közvetlenségéről, udvarias, barátságos természetéről.

 

n Úgy tűnik, folyamatosan ezer fokon ég: színházban játszik, tévéműsort vezet, énekel, koncertezik, szinkronizál. Testalkatát nézve a külső szemlélő elcsodálkozhat, hogy bírja ezt a fokozott tempót?

– Azt mondják, a szikár alkatúak szívósak, és ez rám is érvényes. Mindig ilyen voltam. Nem felnőttként, a sok munkába fogytam bele, már kicsi koromban is madárcsontú voltam, ilyennek születtem. Édesanyám születésem után nem sokkal rájött, hogy nem kell aggódnia az étvágyam miatt, hiszen azzal a látszat ellenére sosem volt gond. Egész életemben folyton elégedetlenkedtem a vékony külsőm miatt, ráadásul elég gátlásos is vagyok. Kamaszkoromban nem szívesen mutatkoztam gatyára vetkőzve strandon, tornaórán. Az is bosszantott mindig, hogy aki meglátott, összecsapta a kezét, és azt mondta: „Hogy te milyen sovány vagy! Miért nem eszel?” Innen tudatom, hogy én meg tudok enni akár egy lovat is, csak mindig túl gyors volt az anyagcserém.

 

n Ha valaki magas, még soványabbnak tűnik. Ha jól tudom, Ön nagyon hirtelen nőtt meg: ez általában kihat a szervezet további fejlődésére.

– A mi családunkban mindig is a magyaros konyha volt a divat, bár nem eszünk marha- és sertéshúst, kizárólag szárnyasokat és halat. Így nőttem fel, és ma is így élek. Főzni nem tudok, de anyám rendszeresen gondoskodik rólam, mindig tele a hűtőm. Egy sovány gyereknek húsz-harminc centit nőni néhány hónap leforgása alatt elég megterhelő, és én ezt átéltem. Nyolcadikosként még a tornasor legalsóbb régióiba tartoztam, a gimnázium első osztályának felénél pedig már én voltam a második legmagasabb az osztályban, így még soványabbnak tűntem, mint azelőtt.

 

n Ilyenkor szokták sportolásra ösztönözni a fiatalokat, hogy megerősödjön a gerincük, a hátizmaik, strapabíró legyen a szervezetük. Önnel miért nem így történt?

– Anyáméknak szigorúbbnak kellett volna lenniük velem, nem kellett volna engedniük, hogy minden sportágat, amibe belevágtam, rövid idő után abbahagyjak. Ha rendszeresen sportolok kamasz koromban, valószínűleg idejében megerősödik a testem. Mivel ezt elmulasztottam, most, felnőttként kell keserves munkával megkínlódnom minden gramm izomszövet kialakulásáért. Javaslom a mai szülőknek, hogy bár nem kell mindenkiből élsportolót csinálni, azért valami testmozgást végeztessenek gyermekeikkel, mert a megalapozott edzettséget a későbbiekben meghálálja a szervezet, mint ahogy ez fordítva is igaz: én vagyok rá az élő példa.

 

n Milyen sportágakba vágott bele gyerekként, és miket űzött később?

– Az iskolai tornaórákat végigkínlódtam, majd emellett elkezdtem teniszezni, úszni, vívni, de aztán mindegyiket feladtam. Egészen addig lelkesedtem a dolgokért, míg az alapozások elsajátítása után el nem hangzott a bűvös mondat, mi szerint ezt holnaptól rendszeresen, reggeli vagy délutáni edzésekre járva kellene folytatni. Ilyenkor azonnal leálltam. Mozogni persze mozogtam, hiszem táncolni, például mindig imádtam, és azt is remek, szórakoztató testedzésnek tartom. A valódi sport viszont kimaradt az életemből, amit ma már sajnálok.

 

n Felnőtt korában mikor döntött úgy először, hogy változtat az életmódján?

– Harmincéves korom után minden szilveszterkor megfogadtam, hogy január elsejétől új életet kezdek, és fantasztikus külső elérésének érdekében rendszeresen sportolni fogok valamit, hisz’ ahogy az ember korosodik, egyre jobban oda kell figyelnie a külső változásokra, ez egy színésznél pedig fokozottan igaz. Teltek az évek, aztán a fogadkozásból nem lett semmi. Tavaly ébredt fel bennem igazán a vágy, hogy megreformáljam az életem. Sajnos, hiba csúszott a számításomba, és ennek nagyon megfizettem az árát.

 

n Elmondaná az olvasók okulására, mi történt Önnel tavaly?

– Tavasszal kőkeményen elkezdtem gyúrni, hogy javítsak az állóképességemen, és hogy némi izmot szedjek magamra. A dolog nyár elején szépen ment is, ám akkor allergiás tünetek törtek ki rajtam, és egyre rosszabbul éreztem magam. A vizsgálatok megállapították, hogy valószínűleg candida gomba okozza tüneteimet, ezért úgynevezett candida diétát javasoltak. Attól fogva nem ehettem cukros, élesztős, lisztes ételeket, és én nagy odafigyeléssel teljesítettem is a feltételeket. Ennek következtében a tüneteim ugyan nem szűntek meg, viszont sikerült két hónap alatt nyolc kilót fogynom, ami az én esetemben egyenesen katasztrofális eredménynek bizonyult. Testileg-lelkileg kifejezetten rossz állapotba kerültem.

 

n Most, hogy Önre nézek azt látom, hogy jókedvű, majd kicsattan az egészségtől, az arca is teltebb: minek köszönhető ez a változás?

– A diéta abbahagyása után ismét mindenevő lettem, és amikor a lakásom közelében nyílt egy új fitness terem, elmentem megnézni. Ott találkoztam a Pécsi Sasok aerobiktrió egyik tagjával, Katus Tamással, aki azóta a személyi edzőm lett, és hetente háromszor egy órát foglalkozik velem. A számomra kidolgozott, pontos étrend- és edzéstervének köszönhetően mára visszahíztam elvesztett kilóimat, sőt, az alapozási időszak letelte óta lassan izmosodom is, megkezdtük az úgynevezett szálkásítást. Tamás azt ígéri, nyárra remekül fogok kinézni, amit remélek is, hiszen a Reggeli-Delelő stábja ismét kiköltözik a Balaton partjára, ott pedig a műsorban nemegyszer sortban, úszónadrágban is látnak a nézők. Nagyon komolyan veszem most a munkát, a világ kincséért ki nem hagynék egy edzést. Úgy érzem magam mostanában, mint akit kicseréltek, de ennek már itt is volt az ideje.


R. I.