A férfiak rákos megbetegedéseinek több mint 15 százaléka prosztatarák. Hazánkban, évente átlagban 2400 új beteget diagnosztizálnak. Bár a prosztatarák kialakulásának pontos oka mindmáig ismeretlen, vannak olyan körülmények, melyek fokozzák a daganat fellépésének lehetőségét: az 55 év feletti életkor, a családi előfordulás és az állati zsiradékok rendszeres fogyasztása.

 

Mivel a prosztatarák kezdeti szakaszában gyakran semmilyen tünetet nem okoz, előfordul, hogy csak előrehaladott állapotban ismerik fel. Ezért fontos, hogy a fenti körülmények fennállása esetén elvégeztessük az alapvizsgálatokat (például végbél felöli prosztata tapintás, a vérplazmából meghatározható prosztata specifikus antigén (PSA szint) amelyek jelezhetik a rosszindulatú elváltozás gyanúját. Természetesen a prosztatarák fennállását, kiterjedését és fokozatát csak a prosztatából vet szövetminta vizsgálata alapján lehet megállapítani. Előrehaladott esetekben a közeli és a távoli áttétek elsősorban a csontokban és a tüdőkben lehet.

 

A kimutatott prosztatarákot a vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével többféle módon lehet kezelni. Korai stádiumban műtéttel, melynek során a teljes prosztatarákot az ondóhólyagokkal együtt eltávolítják (radikális prosztatektómia), vagy sugárkezelés (radioterápia) végezhető, mely elpusztítja a meghatározott helyen levő daganatot. Előrehaladott állapotban szisztémás hormonkezelés végezhető, mellyel megakadályozható a daganatsejtek hozzájutása azokhoz a nemi   hormonokhoz (tesztoszteron), melyek növekedésükhöz, szaporodásukhoz szükségesek. Ennek egyik módja lehet a hereállomány műtéti eltávolítása, másik az olyan gyógyszerek rendszeres adagolása melyek a férfi hormontermelését blokkolják és megakadályozzák daganat továbbfejlődését.

 

Dr. Simon Zsolt

főorvos

HIETE Urológiai Klinika