A nyári szünet beköszöntével megnő a gyerekeket és fiatalokat érő balesetek száma. Ebben nem kis szerep jut az extrém sportoknak is.

 

Mitől is extrém egy sportág? Leginkább attól, hogy valamilyen körülményében fokozott veszélyforrást rejt magában. Ez a sebesség, a magasság vagy a körülmények szokatlan volta szokott lenni, esetleg maga a sporteszköz veszélyes. Tehát az extrém sportoló lételeme a veszély, az „adrenalin fröccs”. Tekintettel az emberi elme kreativitására, szinte felsorolni is lehetetlen az ebbe a körbe tartozó sportágakat. A következőkben néhány gyakori sportág és veszélyforrás kiemelésével próbálnék hozzájárulni a nyári baleseti statisztikák javulásához.

Talán a leginkább elterjedt extrém sportok, a görkorcsolya és a skateboard (gördeszka). Ezeknél nem lehet eleget hangsúlyozni a megfelelő protektorok (védőfelszerelések) viselését a sportolás teljes időtartama alatt. Legfontosabb védőfelszerelés a sisak. Tekintettel arra, hogy ezen sportokat gyakran közforgalmú utakon illetve járdákon űzik, fontos betartani a közlekedés írt és íratlan szabályait.

Szintén nagyon elterjedtek a kerékpárral űzhető extrém sportok is. Ezek közé tartozik a BMX-ezés, a hegyi bringázás és ezek változatai. A bukósisak viselését a magam részéről kötelezővé tenném, mivel a balesetek kapcsán nagyon gyakran sérül a fej. A kerékpárok rossz műszaki állapota gyakran okoz súlyos balesetet. Lehetőség szerint olyan terepet válasszunk, ahol a segítség elérhető közelségben van. Kerüljük a kihalt terepeket, ahol ha bajba jutunk, sohasem találnak ránk. Vigyük magunkkal mobil telefonunkat, hogy probléma esetén tudjunk segítséget kérni.

Valamennyi extrém sportnál nagyon fontos, hogy miután fokozott balesetveszély van, sosem szabad egyedül edzeni. Mindig legyen körülöttünk valaki, aki képes segíteni.

Fenti rendszabályok nagy része a többi extrém sportágra is érvényes, azok betartásával minimalizálhatjuk a sérülés kockázatát.

Dr. Erbszt András

Ortopéd sebész szakorvos