A tavasz közeledtét érezve sokunkban felmerül a kérdés, hogyan tudnánk a természet megújulását követni saját megjelenésünkben is. A Pillangó Szépségiskola vezető tanárát, Lacfi Ágit hívtuk segítségül. Milyen lehetőségek rejlenek egy új megjelenési és viselkedési forma kialakításában?

 

A nőiességet megjelenítő külső-belső megnyilvánulások, mint a smink, a haj, az öltözködés, a viselkedés, a mozgás minden nőben fellelhetők, a feladat, hogy ezt felszínre hozzuk.

 

Amikor valakiben erre felmerül az igény, az nem azt jelenti, hogy eddigi önmagával elégedetlen, hanem azt, hogy nyitott az újra, a változásra.


Melyik korosztályra jellemző ez leginkább?
  
Életkortól függetlenül minden nő törekszik a jó megjelenésre, de kevesen igazodnak el a sminkelés, az öltözködés és a magabiztos fellépés labirintusában. Én hosszú éveken keresztül modellként dolgoztam, és a kifutók világában az ember kitanulja a „női mesterség fortélyait”. Azért döntöttem úgy, hogy, ismereteimet továbbadom, mert azt tapasztaltam, hogy egyre több lány és asszony keresi az összhangot önmagával és az őket körülvevő világgal.

 

Mondanál néhány példát arra, hogy milyen eszköztár áll ehhez rendelkezésünkre?  
Fantasztikus lehetőségek rejlenek a színekben. Érdemes meghatározni a személyiségünkhöz, külső adottságainkhoz illő színvilágot. Ehhez megvizsgáljuk a bőr tónusát, a haj és a szem színét. Az összeállított paletta segítségével már magabiztosan válogathatjuk össze ruhatárunk színeit, de meg kell ismernünk az alkatunkhoz illő fazonokat és textíliákat is. Így kel életre egyéni, csak ránk jellemző stílusunk.

 

Az összhatás másik döntő tényezője a mozgáskultúra, ami a magabiztos megjelenés és nőiességünk kihangsúlyozásának záloga. Itt természetesen nem egy merev tartásról, hanem az eleganciáról beszélek, ami mély benyomást tesz akkor is, ha belépünk egy ajtón, és akkor is, ha előadást tartunk nagyobb hallgatóság előtt. Mindez gyakorolható, tanulható, ugyanúgy, ahogy például a kézfogás, vagy az asztal melletti illő viselkedés.

 

A magyar nők erőssége, hogy kiváló külső adottságokkal rendelkeznek, de ez kevés, ha otthonról nem hoznak magukkal mintát, amit követhetnek. Egyértelmű, hogy szükség van ízlésformálásra és a viselkedési formák megismerésére. Szerencsére már vannak olyan helyek, ahol ezt a nők megtanulhatják.

 

Szerinted mi jellemző korunk női divatjára? 
Manapság kialakult az egyen-nő divatja. Bárhova nézel ugyanaz a smink, cipő és ruhafazon köszön vissza, a nők saját egyénisége teljesen háttérbe szorul. Egy-egy újabb divathullám darabjait mindenki viseli, függetlenül attól, hogy illik-e hozzá, jól áll-e neki, vagy sem. Azt ajánlom nőtársaimnak, hogy ismerjék meg, és merjék felvállalni saját arcukat, egyéniségüket,   lépjenek ki a tömegből, találják meg stílusukat öltözködésben és viselkedésben egyaránt.

B.G.