Talán nem véletlen, hogy engem, férfit kértek meg e cikk megírására. Most megpróbálom magunkat látni a nők szemében. Esetenként „görbe tükrében”. Néha úgy tűnhet, nehéz nektek, lányok, de nekünk, férfiaknak sem könnyű – nektek megfelelni. „O.K. a csajok megnézik a sztárok fotóit, de mégiscsak velünk járnak.”

 

A MOZI HÓDÍTÁSA

A vadászpilótától a latin loverig

 

„Hmmm… az a Johny Weissmüller…” –sóhajtott nagyim, amikor kissrácként a vasárnapi matinéban együtt néztük Tarzant.

-. Én Tarzan, Te Jane…- bökdöste partnerét az első csók előtt a kisportolt, befésült sztár. Megküzdött gonosz vadorzókkal, krokodilokkal, de mindig frissen borotválva hallatta harci kiáltását a dzsungel liánjain hintázva.

Megnéztem a régi fekete-fehér fotókat a családi albumban és valóban nagyim mindkét nagy szerelme magas, szőke, egyenruhás hős volt, csak elefánthát helyett vadászgépen közlekedtek. A harmincas-negyvenes évek férfiideálja vitathatatlanul a katonás, elszánt férfi volt. Ellenpólusként, pedig ott volt az estélyis, csodaszép, igazi NŐ. A nemek szerepe talán azóta sem volt annyira körvonalazott, mint akkor. A háború után (érthetően) elegük lett a hősökből, katonatípusokból és az újrakezdés pillanatában jól esett megnézni egy-egy made in Hollywood filmet, amikor a szuper cool John Wayne vagy a nőbűvölő, rejtélyes Marlon Brando hódított a filmben és a közönség soraiban.
Az amerikai színészek elindultak világhódító útjukra a filmvászonról és ne is tagadjuk, mind a mai napig tartják az első helyet a toplistákon. Ott még a ronda is finom. Mert nektek, lányok, észrevettem, hogy Jack Nicholson is bejön, akinek ugye van egy híres, benneteket érintő mondása:

„Mi, férfiak csak kétfelé hazudunk. A rendőrnek és a barátnőnknek.”

Mi srácok (egy speciális alakulat tagjai) eléggé ki is voltunk-vagyunk akadva, amikor megláttuk a titkárnők és női alkalmazottak irodáiban Matt Damon, Antonio Banderas vagy Jude Law posztereit. A lányoknak elég egy „hamis ideál” és nem ránk kíváncsiak, akik pedig naponta viszik vásárra a bőrüket a bűnözők elleni harcban. Bosszúból sztorikat találtunk ki számukra:

– Ti nem is tudjátok, hogy Banderas a fiúkat szereti? Pedig már két éve együtt él egy fotóssal…

Ha többen, egymástól függetlenül és kellő komolysággal adtuk elő, előbb-utóbb lekerült a fotó. Persze egy óra múlva ott lógott Enrique Iglesias, akiről mellesleg tényleg azt beszélik, de mindegy. Ekkor már nem szóltunk. Úgysem hitték volna el az igazságot…

Helyzetünk kilátástalannak tűnik az ideálokkal való összehasonlításkor.

DE csak első látásra. Végül mégiscsak velünk járnak az elérhetetlen sztárok helyett, hja nem is voltunk „latin loverek” olajos hajjal és szemekkel. Sőt rájöttünk, ez közös a női és a férfi nemben. O.K. megnézzük a sztárok és csillagocskák fotóit, de kedves, önmagában szép, elérhető partnert keresünk.

Sorry, lányok nem akarok ünneprontó lenni, de ha elolvassátok a sztárok zűrös, drogos, alkoholos botrányait, talán jobban jártok egy átlagos sráccal az egyetemről, vagy a sportstúdióból.

 

AZ UTAZÁS SZERELMESE

Kinek a pap, kinek a paplan

„Ha a pufikért így haldokolnak a lányok, akkor egy extrémsportolóért meg fognak őrülni!”

 

A nemzetközi férfiideálok mellett vannak országosan univerzális férfiak? Kezdjük Indiánál. Sokak szerint gáz, de én szeretem az indiai filmeket és klipeket. Csodaszép nők lengik körül a főhőst, epekednek érte és ez a főhős egy alacsony pocakos, kerekfejű férfi. Yeah, gondoltam, irány India a csodás radzsasztáni nők hazája. Ha a pufikért így haldokolnak a lányok, akkor egy extrémsportolóért meg fognak őrülni. Hát nem! Egy mosolyt nem arattam a szubkontinens városaiban. A tanulság? Delhiben menő a loknis, pocakos, borostás srác.

Kubában, Mexikóban és Tanzániában viszont a sportos európai fiúkat körüludvarolják a csajok. Szóval, „no gond” srácok, valahol mi vagyunk a királyok, csak jól kell kiválasztani a helyet.

 

ZENE, AZ KELL

Szabad tér, szabad préda

„Tyúkmellüket egy gitárral takargatják, pipaszár lábacskáik „Krisztus-saruban”.”

 

De hadd kotorásszak tovább a családi fotók között. Ráleltem egy-két gyöngyszemre a hatvanasokból. Anyum ponchóban, szitakötő napszemüvegben, derékig érő, feketére festett hajjal. A hírhedt hippi korszakhoz érkeztünk. A srácok is minimum derékig érő fürtökkel és gyér szakállal vigyorognak a megfakult fényképen. Tyúkmellüket egy gitárral takargatják, pipaszár lábacskáik „Krisztus-saruban”. Hát ez már messze van Tarzantól vagy a hollywoodi nehézfiúktól. Ám a lányok mégis értük döglöttek a „flower-power” korszak virágos, marihuánás, Woodstock-os évei alatt. Talán Mick Jagger volt a No.1 a lányok hitlistáján. Nyugat-Berlinből ki is tiltották a sztárt, miután koncertjén a rajongók szétszedték a szabadtéri színpadot. A csajok megrohamozták a pódiumot, hogy hozzáérhessenek Jaggerhez.

A Beatles fiúkat is egymilliárd férfitársuk „utálta”, amikor a lányok tucatjával ájultak el a gombafejűek láttán.

Aztán ez is elmúlt. Most a fülbevalós, romantikus dalnokok hevítik a női szíveket (testeket).  

 

SPORT ÉS SZENVEDÉLY

Atléta helyett úszó

„A lényeg a vizes test, és a siker. A kettő együtt bármelyik lányt az ágyba bűvöli.”

 

Mark Spitz, aki 7 aranyat szerzett az 1972-es Müncheni olimpián, visszahozta az atlétikus, szőke férfi álomképét. A női magazinok egész évi kiadásait megtöltötték fotói és a vele készült riportok.

A nyolcvanasokban az idősebb nagy autós, nagy bankszámlás üzletember lett a menő. Mi bringás egyetemisták utáltuk is őket rendesen. Hiába tanították szociológiából, hogy a női egyed azt a párt választja, aki gondoskodik majd róla és utódjairól. Csekély vigasz…  

Utána a vízisportok gyakorlói következtek. Mindegy a csajoknak, hogy úszó, vízilabdás, vagy kajakos. A lényeg a test, és a siker, mely mindig csábított. A kettő együtt (szinte) bármelyik lányt az ágyba bűvöli.

 

A HUNGARICUM

Autó és stex

„Sok magyar nő az agresszív bűnöző típust tekinti vonzónak.”

 

Golyófej, kigyúrt test, 8 kg arany a nyakban és rózsafüzér a luxusautó visszapillantóján, az anyósülésen szőke cicababa. Ha végignézek a sportstúdiókban, diszkókban meg kel állapítani, Magyarországon ez a típus az egyik férfiideál. Ha nem ez lenne, ki szeretne úgy kinézni?

Rendszeresen járom Európát, Amerikát, Afrikát de ehhez fogható jelenséggel nem találkoztam. Sok nő az agresszív bűnöző típust tekinti vonzónak. Hisz annyira nem lehet buta a plázacica sem, hogy ne tudná, a sok pénz, a nagy autó az nem szorgos kétkezi vagy szellemi munkából származik, és mégis büszkén feszítenek a zűrös alakok mellett.

Ugyanígy a „nagy autó” a megtestesítője az ideális partnernek. A tudás, a kellem nem annyira lényeges, mint a járgány. „Ha luxusautód van, jó pasi vagy…” és érdekes mód, ez a normális középosztálybeli lányokra is érvényes, a randin az első kérdés: „milyen autód van?”

Ismerem Los Angelesben a Disney egyik top menedzserét. Egy öreg Volkswagennel jár, holott évi kb., 5 millió dolláros fizetése van. Csak nem rabja a külsőségeknek. Ismerek itt embereket, akik fizetése rámegy az autórészletre…

Szóval ki az ideális férfi? Egy a fontos, mindenki találja meg az álompasiját a valóságban és álmodjon vele szépet.

 

A modellfiúk lányosodása

 

„Olyat, aki férfias öltönyben is és farmerban is”

Vidák Gyöngyi, divattervező: „A macsó típusú pasi napjaink férfiideálja. Akinél mindegy, hogy öltönyben van, vagy farmerban és pólóban, de olyan férfias a kisugárzása, hogy öltözetétől független hat a nőkre. Persze a fiatalabb lányok, úgy 25 alatt inkább az óriásplakátokról ránk köszönő lányosabb, zselés hajú modellfiúkért őrülnek meg.     

 

 „Akiben van anyag”

Dr. Dragon Erika, orvos, : „Egyszer lábast akartam vásárolni egy vas-edény boltban. Vívódtam egy igazi masszív edény és egy pihekönnyű, formatervezett lábas között. Az eladónő odaszólt: –Az a jó hölgyem, amiben van anyag-.

…és ez érvényes a férfiakra is. Egy férfi legyen férfi, ne pedig egy cingár kis alak. Én is, mint sok nőtársam a jóképű, sötéthajú, karakteres férfiakat kedvelem. Tény, hogy a reklámok nagyon hatnak az ízlésünkre. A tizen-huszon évesek ideálja inkább azok a hosszú hajú, lányos arcú, vékony alkatú srácok, akiket a kifutókon és a reklámfilmekben látnak. Ez azt is magával hozza, hogy a nemek szerepe összemosódik. Alig látni   férfias férfit ezekben a korosztályokban, a lányok pedig átesve a ló másik oldalára túlhangsúlyozzák kebleiket, sokszor cicababa hatást keltve.            

 

„Az ápolt metroszexuális hetero…”

Lakatos Márk, hazai sztárok stylistja:

„Egy érdekes fenomén gyűrűzött be Magyarországra az USA-ból és Nyugat-Európából, az úgynevezett metrószexualitás. A fogalom az olyan hetero férfit takarja, aki nagyon ápolt, ad magára, borotválja a hónaljszőrzetét, rendben tartja szemöldökét. Ha megnézzük David Beckhamet, vagy akár a magyar vízilabdás sztárjainkat, a trend már felismerhető. Ugyanezt láthatjuk a menő diszkókban is, a pasik férfiasak és ápoltak.

 

„Enyhén sportos, nem piperkőc”

Kovács Kovi István, pornófilmrendező:

„Meglátásom szerintazenyhén sportos, nem túl piperkőc, nem agyonszolizott, sármos féri az örök ideál. Legjobb példája James Bond ennek a típusnak, persze nem kell, hogy öltönyben járjon egy igazi férfi. Az igaz, hogy a fiatal lányok a kis „nyálas” srácokhoz vonzódnak, de ha maguk is nővé válnak, akkor egyszeriben megváltozik a helyzet, és egy igazi férfit keresnek társuknak.  

 

Georg Spöttle