A Fazekas Attila által működtetett Fitness Duo Iskola nagy hangsúlyt fektet a fiatalok versenyeztetésére. Az eddigi versenyeken mindig jól szerepeltek. Főleg a 14 éves Likovics Alexandra és a 10 éves Rónai Attila emelkedik ki tehetségével a versenytársak közül. Edzőjük Lakó Viktória, aki nemrég még maga is versenyzett.

 

Alexandra épp a továbbtanulás gondjával küszködik, hiszen nyolcadikos és válaszút elé került. Háromszoros magyar bajnok, és kétszer győzedelmeskedett külföldön nemzetközi viadalon, így a korosztályában a legeredményesebbek közé tartozik. Aki látta már színpadon az tanúsíthatja, hogy minden porcikájával élvezi a szereplést, és a mozgást. A gyönyörű kislány magabiztos, és igencsak sajátos véleménye van a világról és a jövőjéről.

Ha minden jól megy szeretnék drámatagozatos iskolában továbbtanulni – mondta Alexandra. – Tavaly a sok hiányzás miatt kicsit romlott az átlagom, de az idén bebizonyítottam, hogy továbbra is jó tanuló vagyok. Szeretnék majd a középiskolában is jó eredményeket elérni, bár gondolom, nem lesz túl könnyű a sok edzés mellett, de valamit, valamiért. Minden héten hatszor tréningezünk, ez lehet akrobatika, erő-állóképesség fejlesztés, koreográfia, állóképesség fejlesztés, és persze nyújtás is. Amióta Lakó Viktória az edzőm, azóta sokkal jobban szeretem a fitneszt, mint eddig bármikor. Egyre nagyobb kedvvel megyek edzésre, mert amellett, hogy komoly követelmények vannak, mindig mindent meg lehet beszélni Vikivel. Még a gyakorlatomat is együtt állítjuk össze. Én hozok néhány zenét, ő meg megmondja, hogy ehhez milyen szerelés kell, és milyen show elemeket lehet rá bemutatni. Aztán addig keresgélünk, amíg mindkettőnk ízlésének meg nem felel a koreográfia és a zene együttese. Néha egy-egy elem nem tetszik, és ilyenkor megbeszélem Vikivel, hogy ha egy mód van rá, változtassunk rajta.
Van amikor hajlok az ő elképzelésének az elfogadására, de olykor hajthatatlan vagyok. Mindenképpen szeretnék felnőtt világbajnokságot nyerni, és persze híres lenni.
Rónai Attila 10 éves csöppség, ám a tornagyakorlatokat olyan gyönyörűen, precízen és könnyedén mutatja be, mint a sportág nagyjai. Horvát-magyar nyelvű általános iskolába jár, ahol a kötelező testnevelés óra mellett horvát néptáncot is tanul. Hétköznap késő délutánonként a Fradi tornacsarnokában tökéletesíti tudását, szombaton délelőtt és koradélután is edz, ám bevallása szerint sohasem fáradt. Mindezek mellett még görög táncházba is jár, és minden létező görögtáncot tud. Talán nem meglepő, még a balettintézetbe is felvették. Ám Attila kereken kijelentette, hogy oda nem megy tanulni, annak ellenére sem, hogy imád szerepelni, és a központban lenni.

– A fitnesz szinte ugyanolyan, mint a torna, csak itt zenére kell mozogni, és az elemeket tánclépéssel kell összekötni – mondta Attila. – Négy évesen kezdtem tornázni, anyának a nagybátyja vitt le először edzésre. Már akkor azt mondták, hogy tehetséges vagyok és azóta komolyan veszem az egészet. A Fitness Duo Iskolába az edzőm ajánlott be, úgy gondolta jót tesz nekem, ha megismerkedem a fitnesz alapjaival. Tetszik is, hiszen jó az edzőm, remek az edzéseken a hangulat, és jókat beszélgetünk a többiekkel. Ha megtanulok egy új elemet azt otthon megmutatom, de a tesóim nem nagyon díjazzák. Az öcsémmel versenyzünk, hogy ki tud hamarabb megcsinálni egy-egy elemet, vagy éppen ki tud tovább kézenállni, vagy fejenállni. Persze jobbára én nyerek, ami szerintem nem csoda, hiszen a kilencvenhármasok közül tornában én vagyok az országban a legjobb. Rengeteg aranyérmem, néhány ezüst-, és két vagy három bronzérmem is van. Fitneszben is van már három országos bajnoki címem. Szeretnék még egy darabig fitneszezni, azt hogy meddig azt persze nem tudom. Tornázni viszont harmincéves koromig fogok, és olyan leszek mint Csollány Szilveszter a gyűrűn.
Attila elmondta, hogy azért focizik csak ritkán, mert szerinte az gyenge sport. Ott csak a fiúk lába lesz erős, de a karja, és a törzse nem. A fitnesz és a torna erős sport, mert nem csak futásból, és fekvőtámaszból áll, hanem komoly munkából is. Ráadásul a tornászok minden erőgyakorlatot meg tudnak csinálni. Attila édesanyja, Ildikó szerint azért vélekedik így a kisfia, mert nincs igazán labdaérzéke, és abszolút nem csapatjátékos.
Lakó Viktória 3 éves korától RSG-zett, 6 éves korától versenyzett, és hosszú ideig meghatározó tagja volt a magyar válogatottnak is. Aztán sportágat váltott, és így került kapcsolatba a fitnesszel. Itt a már megszerzett tudását, tapasztalatát kamatoztathatta, így hamar megszerette az új sportágat.

– Jelenleg csak edzősködöm, noha a Testnevelési Egyetemet is elvégeztem – mondta Viki. – Sajnos a pedagógusi fizetésből nem nagyon lehetne megélni, így inkább a személyi edzősködést választottam, és a Fitness Duo Iskola tanítványaival foglalkozom. Nem tettem le arról, hogy visszamenjek versenyezni, de ez pénz és persze idő kérdése. Minden pénzbe kerül, a gyakorlat összeállítása, a koreográfia, az akrobataedző, az estélyi-, a fürdőruha mind-mind külön kiadás, és ezt nekem kellene állnom. Így egyelőre ,,csak” edzősködöm, és segítek a kicsiknek felkészülni. Reggel héttől személyi edzősködöm, és általában tizenegy-dél körül végzek, hazamegyek ebédelni, aztán egész délután a kicsikkel foglalkozom. Főleg a versenyzők tartoznak hozzám, ez körülbelül harminc gyerek. Nagyon sokan jelentkeznek az iskolába. Azoknak akik már rendelkeznek előképzettséggel, biztosítjuk a versenyzési lehetőséget, a teljesen kezdők pedig először tanfolyamon vesznek részt. Van bizonyos lemorzsolódás, de mindig jönnek újak. A legnagyobb törés a tizennégy és a tizennyolc évesek között van, hiszen mindkettőnél dönteniük kell a továbbtanulásról a gyerekeknek. Ha valaki szeretné jól csinálni a fitneszt, és mellette még tanulni is akar, az szerintem meg tudja oldani. A tanulás ugyanolyan fontos, mint a sportolás, remekül kiegészítik egymást, és úgy gondolom az egyik miatt nem kell lemondani a másikról, csak megfelelően kell beosztani az időt. 

J. H.