Közel 10 esztendeje már annak, hogy hazánkba is elért egy új divathullám: a fitness. Ha fitnessről beszélünk, akkor két dolog juthat az eszünkbe: a fitness, mint sportág, és mint egészséges életmód. A fitnessről, mint egészséges életmódról már rengeteget olvashattunk, beleértve különböző konditermi szolgáltatásokat, edzésterveket, táplálkozási tanácsadásokat, táplálék-kiegészítők hasznosságát.

 

Most ejtsünk néhány szót a fitnessről, mint sportágról.

 

Amint bekerült a köztudatba a fitness, hazánkban már egyből versenyeket is rendeztek, ami jó kezdeményezésnek bizonyult, hiszen olyan kiválóságokat ismerhettünk meg, akik nagyon sok ember számára példaképpé váltak. Ez tulajdonképpen meghatározta és megalapozta a fitnessnek a mai napig tartó töretlen népszerűségét.

 

Hosszú évek óta a sportágat egy viszonylag szűk számú versenyzői réteg (akik viszont rendszeresen kiváló eredményeket érnek el nemzetközi szinten is), és egy hatalmas tömegsport-bázis képviseli. Régebben jellemző volt, hogy néhány rokonsportágba belefáradt versenyző (felnőtt és gyermek egyaránt) kipróbálta magát a fitness versenyzésben is, ami kétségkívül előnyt jelentett, hiszen a szertornából, a ritmikus sportgimnasztikából, az aerobicból és a soft testépítésből nyert előképzettséget kamatoztatni tudták.

 

Az előbb felsorolt rokonsportágak jelenlétéből kikövetkeztethető, hogy a fitness egy roppant összetett sportág, hiszen ötvözi mindegyiket. Itt pontozzák a megjelenést, az izomzat kidolgozottságát, a hajlékonyságot, a rugalmasságot, az erőt és a mozgást is, míg a többi, említett sportágak egyikében sem értékelik így, együtt az öszszes tulajdonságot. Manapság már egyre több fitness-egyesület alkalmazza növendékei körében ezt az összetett képzést, segítséget kérve a többi sportág kiváló szakembereitől, tánc- és akrobatika tanáraitól.

 

Azok a gyerekek, akik ilyen képzési rendszerben nőnek fel, már egyértelműen jobb eredményekre képesek a fitness sportágon belül, mint a többi rokonsportágból átigazolt társaik, akiknél valamilyen területen hiányosság mutatkozhat. A legnagyobb fitness iskolákban már egészen fiatal korban elkezdik a tudatos, öszszetett képzést. A legfiatalabb csoportok 3 éves kortól indulnak, de bátran bekapcsolódhat mindenki a képzési rendszerbe később, idősebb korban is, tulajdonképpen felső korhatár nélkül. A bevezetőben említettem, hogy a sportág nagyobb részét nem a versenyzők teszik ki, ezért nem feltétlenül azért kell felkeresni fitness-oktatással foglalkozó egyesületeket, hogy mindenáron versenyzőt faragjunk a gyerekekből és a felnőttekből.

 

Bátran javaslom mindenkinek a fitnesst kortól és nemtől függetlenül (tévhit, hogy csak lányok űzhetik ezt a sportot) azoknak is, akik csak saját szórakoztatásuk végett szeretnének megtanulni táncolni, tornázni, szeretnének egészségesen élni, szeretik a mozgást, a zenét, a jó társaságot. Természetesen azok a tehetséges gyerekek, akiknek tehetségük mellé még szorgalom és akarat is párosult, azok elindulhatnak különböző versenyeken is. Harmadik éve rendeznek már csoportos versenyeket is, az 1997 óta megrendezett egyéni, korcsoportos Diákolimpiai versenyeken kívül is, sőt néhány esztendeje tehetségkutató versenyeken is indulhatnak a gyerekek.

 

A klub tulajdonosokon és az edzőkőn egyaránt óriási felelősség van, hiszen nem mindegy, hogy milyen feltételek, és milyen szakmai felkészültség mellett dolgozhatnak a növendékek. Mint minden sportágban, itt is elengedhetetlen a különböző foglalkozások, megfelelő talaj megválasztása, hiszen más minőségű és összetételű talajburkolat szükséges az akrobatikus elemek gyakorlásához, a táncoktatáshoz és az elemek végrehajtásához. Amennyiben ezek a feltételek nem biztosítottak, abban az esetben megnőhet a sérülésveszély, illetve a gyerekek ízületei folyamatosan nagyobb megpróbáltatásnak lesznek kitéve, ami hosszú távon megbosszulhatja magát.. Javaslom, mielőtt beiratkozunk, vagy beíratjuk gyermekeinket valamelyik fitness iskolába, tájékozódjunk arról, hogy milyen körülmények között folynak az edzések.

 

Fazekas Attila