Kidolgozott alak, irigylésre méltó idomok, kiváló kondíció, testi-lelki harmónia. Mindez egyszerre sugárzik Horváth Zsuzsi fitnesz modellről. Még csak 20 éves, de eddig minden versenyt megnyert, amin elindult. A fiatal bajnokot a kezdetekről, a  fitnesz világáról, a versenyekről és az egészséges életmódról kérdeztük.

 

Hogyan kerültél a fitnesz pályára?
14-15 éves koromban kezdődött az egész, bár ekkor még inkább a szépségversenyek érdekeltek. Egy ilyen versenyen találkoztam Huber Istvánnal, a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség elnökével, aki a zsüri egyik tagja. Ő adott át nekem díjként egy több hónapos fitnesz bérletet, és azt tanácsolta, hogy elkezdhetnék versenyezni. Tavaly augusztusban döntöttem el, hogy felkészülök egy versenyre.
 
Volt előtted családi példa, vagy valamiféle ösztönzés a sportra?
Fitnesz vonalon nem volt előttem példa, de édesanyám tájfutó, fiatal korában Monspart Sarolta tájfutó-világbajnokkal együtt versenyzett. Kisgyerekként úsztam, kajakoztam, de ezeket a sportokat nem éreztem igazán a magaménak.
 

„Eddig minden versenyen, ahol elindultam, első helyezést értem el.”
 
Milyen eredményeket értél el eddig?
Eddig minden versenyen, ahol elindultam, első helyezést értem el. Ez nagyon jó érzés, mert azt jelenti, hogy van értelme annak, amit csinálok. Az első verseny, 2008. októberében az Ausztria Kupa volt, ahol Rubint Réka előtt lettem az első helyezett. Ezt követte a Magyar Bajnokság, az Elite Modell Kupa, majd novemberben a Timea Majorova Fitness Beauty World versenyen lettem az első.
 
Hogyan készülsz fel egy versenyre? Mit sportolsz, milyen edzéseket végzel?
Hetente öt-hat alkalommal edzek. Reggel általában cardio edzéseim vannak, délután pedig súlyzós edzések, minden izomcsoportra lebontva. A barátom edző, így ő koordinálja az edzéseimet, ami kemény diétával egészül ki. Az, hogy minden nap más izomcsoportot edzek, az azt jelenti, hogy külön választom a felsőtestet és az alsót, tehát egyik nap pl. hát, kar, váll, a cardio futás vagy lépcsőzés, másik nap edzem lábra (guggolás, kitörés, combhajlító-feszítő gépek) utána szintén cardio. Vagy kombinálom a kettőt felsőtest edzést kis láb edzéssel. Ha nincs kedvem futni, akkor bemegyek egy erős zsírégető órára. Tehát tudom, hogy minden nap mit kell tennem a cél érdekében.
 
„Tudom, hogy minden nap mit kell tennem a cél érdekében”
 
Gondolom, hogy az étrended is igen speciális. Hogyan étkezel?
Reggelire zabpelyhes fehérje turmixot iszom, gyümölcsöt csak délelőtt eszem, ebédre pedig általában pulykahúst rizzsel vagy friss salátával. Délután protein turmixot iszom, vacsorára pedig csak túrót eszem. Azonban néha kifejezetten jó beiktatni egy úgynevezett „zavaró napot”, mert ettől felgyorsul az anyagcsere. Ilyenkor mindent eszek, amit a hétköznapokon nem lehet pl. rántott húst, csokit, gyümölcslevest. Nagyon szeretem anyukám főztjeit, ilyenkor szívesen eszem azokat is.
 
Mire kell leginkább odafigyelned verseny előtt és után?
A legnehezebb dolog egy-egy verseny előtt a vízmegvonás. Ilyenkor fokozatosan csökkenteni kell a vízmennyiséget, míg végül nem ihatsz semmit, és ez iszonyatosan megterhelő. Mindez azért szükséges, hogy a versenyre még szálkásabbak legyenek az izmok. Verseny után oda kell figyelni, hogy ne kezdjen el az ember hirtelen nagyon sokat enni és inni, mert a szervezet ezután sokkal jobban raktároz, és simán feljöhet 4- 5 kg . Tehát szépen, fokozatosan kell visszaállni a rendes étkezésre.
 
Hogyan tudod összeegyeztetni a sportot a magánéleteddel, csupa lemondással jár?
A barátom egyben az edzőm is, egyforma az életmódunk, a gondolkodásmódunk, és sokat segít mindenben. Ráadásul ez az életstílus azért is jó, mert rendszeressé tette az életem. Jelenleg másodéves hallgató vagyok kereskedelem-marketing szakon, és ezt a legnehezebb összeegyeztetni a munkámmal valamint a sporttal.
 
„A barátom egyben az edzőm is, egyforma az életmódunk, a gondolkodásmódunk”
 
Térjünk át egy kicsit a magánéletedre. Hogy ismerkedtél meg a barátoddal?
Két és fél éve a Vidámparkban volt egy éjszakai rendezvény, ott találkoztunk először. Én hosstesként dolgoztam, a barátom pedig szembe jött velem. Egy idegen kigyúrt, rövid hajú pasi… Bevallom, akkor tartottam tőle, persze ez azóta megváltozott (nevet).
 
Milyen más programot szoktatok együtt csinálni? Van közös hobbitok?
Én nagyon jövős-menős vagyok, míg a párom inkább otthonülős típus. De mindig megyünk valahova, hétvégenként moziba járunk, utazgatunk vagy kirándulunk például a Margit-szigeten.
 
Kellett valaha fogyókúráznod?
Nem, mert mindig sportoltam, és ha valamivel nem voltam elégedett a testemen, akkor azt letornáztam. Ráadásul anyukám dietetikus, és már gyerekkoromtól tudatosan figyelt arra, hogy mit eszünk.
 
Most épp Amerikába készülsz, mit fogsz ott csinálni?
Megnyertem a Timea Majorova Fitness Beauty World versenyt, így én utazhatok Ohio állam, Columbus nevű városába az Arnold’s Classic Usa Columbus fitnesz versenyre. Ez egy 3 napos világszintű fitnesz kiállítás, ahol a fitnesz szakma legjobbjai vonulnak fel. Táplálékkiegészítő és sportruházati cégek mutatják be termékeiket, közben pedig versenyek folynak több kategóriában.
 
Ki hívott erre a versenyre és fotózásra?
Timea Majorova hívott meg, de a verseny előtt még részt veszek egy kétnapos fotózáson Los Angelesben. Itt két híres fotóművész fog fotózni: Alex Ardenti és Bill Dobbin, valamint Timeával fogok együtt dolgozni. Utána repülünk majd Ohio államba, a fitnesz kiállításra.
 
Hol lesz legközelebb versenyed, milyen eredményre számítasz?
Tavasszal lesz ismét az Ausztria Kupa, júniusban a Junior EB Romániában, és itthon rendezik meg a világbajnokságot. Fitnesz modell vagyok, ami azt jelenti, hogy az izmaim ugyan szálkásak, de nem annyira kidolgozottak. Ezért a junior versenyen a középmezőnybe sorolnám magam. Ez egy pontozásos sport, ezért minden a bírókon múlik, de szeretnék minél jobb eredményeket elérni.
 
„A drasztikus fogyókúrát nem javaslom senkinek.”
 
ZSUZSI TIPPJE
A drasztikus fogyókúrát nem javaslom senkinek. Sportban van, akinek az úszás, míg másoknak a tenisz jön be. Az a lényeg, hogy a választott sport rendszeres legyen, és örömét lelje benne az ember. Ha nincs sok ideje az valakinek edzőterembe járni vagy bármilyen mozgást beiktatni az életébe, akkor próbáljon meg odafigyelni az étkezésére. Kerülje a zsíros ételeket, egyen sok friss zöldséget natúr húsokkal, igyon nagyon sok folyadékot, egyen rizst, főzelékeket. Kerülje a fehér lisztből készült termékeket (fehér kenyér), helyette inkább rozslisztből készült kenyeret fogyasszon.
 
Szöveg: Petrovics Gabriella