Iron Lady, azaz ,,Vas Lady” említésekor sokaknak Margareth Thacher jut az eszükbe.
A fitnesz és a body building világában azonban nem az angol politikus nőt, hanem
S. Buranits Ildikót nevezik így, ráadásul nem csupán hazánkban, hanem Európában és az Egyesült Államokban is.

 

Miért ragasztották Önre a Vas Lady nevet, kifejezést?

– Mert kemény kézzel, és vasmarokkal kezdtem hozzá a 2000. márciusi, nemzetközi profi body building Grand Prix megszervezéséhez Budapesten. Határozott elképzeléseim voltak, és azt tűzön-vízen keresztülvittem. Persze meghallgattam a tanácsokat, de voltak olyan dolgok, amelyekben nem ismertem kompromisszumot. Amikor felkerestek, hogy rendezzünk profi versenyt azzal a kikötéssel vállaltam el, hogy idehozzuk Flexet, a sportág kiemelkedő személyiségét. Akkor még nem hitték, hogy sikerülhet, hiszen a body building nagyágyúi, még extra gázsiért sem szívesen hagyták ott az Egyesült Államokat. Ön pedig a rendezés feltételeként határoztam meg a „Szimmetria Szultánjának” jelenlétét. Flex itt volt, és hódított. Persze ahhoz, hogy mindez sikerüljön kellettek a társaim, Lui Koncz, Kelemen Zoltán, és a férjem, Sebestyén Péter segítsége is.

Hogyan került kapcsolatba a Magyar Testépítő és Fitness Szövetséggel?

– Kiss Jenőt, mint a legeredményesebb magyar testépítőt a kilencvenes évek elejétől szponzoráltuk a cégünkkel.
Ő bemutatott Koncz Louinak, a szakma profijai által is elismert kiválóságnak. Loui megkérdezte, nincs e kedvem profi versenyt szervezni. Valahogy így kezdődött. Aztán napi kapcsolatba kerültem a szövetséggel, és az idén beválasztottak az elnökségi tagok közé is. Egy etikai kérdésben megfogalmazott ellentétes állásfoglalásom miatt, felálltam az amatőr elnökségből.
Ez nem akadályoz meg abban, hogy a profi szakág elnökeként az IFBB New York-i irodájának közvetlen felügyelete alatt tevékenykedjem.

Milyen feladatai vannak az IFBB Profi Testépíő és Fitness Liga Elnökének?

– Legfontosabb feladatom, hogy idehozzam Magyarországra a versenyeket, és a profi sztárokat.
A sztároktól, pedig új jövőképet kapnak a fiatalok, hiszen látják, hogy hová juthatnak el.
Minden ilyen verseny után megnő az érdeklődés a sportág iránt, és ebből leginkább az amatőrök profitálhatnak, ám később mi is, hiszen az amatőrökből lesznek a profik. Továbbá ápolom a minisztériumokkal a kapcsolatot, hiszen ez nagyban meghatározza a lehetőségeinket. Az ISM tavaly elismerte a fitnesz-szakág teljesítményét, amikor Majorovának miniszteri emlékérmet adott. Óriási öröm ért minket, hiszen ezzel többek között, hivatalosan is elismerték a fitnesz létjogosultságát a sportágak között. Ezt követően májusban miniszteri Emléklapot kaptam a magyar fitnesz nemzetközi hírnevének erősítésért, a versenyek szervezésért végzett elkötelezett munkámért és ahogy a kitüntetésen áll: nagyszerű eredményeimért. 

Mikor lesz legközelebb Magyarországon profi verseny?

– Június hetedikén profi Body Building Európa Bajnokságot és egyben profi Európakupa fitnesz versenyt rendezünk itthon. Egy napon két mega versenyt először hozunk tető alá: a Profi Fitness Weekendet. Felmerült a debreceni Főnix-csarnok, mint lehetséges házigazda, de az is lehet, hogy Budapesten rendezzük meg a viadalt. Ez még képlékeny, de az időpont már biztos. A verseny a nemzetközi viadalok sorában a harmadik, így sok külföldi is szívesen hazánkba látogat majd. Ráadásul az első négy automatikusan kvalifikálja magát az olimpiára. Aki többet szeretne tudni erről a versenyről, az a www.profitness.hu sok friss információt olvashat. 

Hogyan lehet valaki profi versenyző?

– Mint a bokszban Kokónak világversenyt kellett nyernie, hogy a profik közé hívják, ez a fitneszben és a bodyban is pontosan így van. Néha meghívásos alapon is szerepelhet valaki a profik között. Ehhez valamiben kimagasló eredményt kell elérnie. Akad olyan is, hogy másik fitnesz szövetségből hívnak meg valakit. Ilyenkor ki kell várni az átigazolási moratóriumot, ami az aktív versenyzés után minimum 2 éves pihenőt jelent. 

J. H.