Fogyni nem csak fogcsikorgatva lehet. Ki mondta, hogy közben nem érezheted jól magad? Mozgasd át a tested, hogy a lelked is szárnyra kelljen. Próbáld ki az új táncos mozgást, nézd meg, megállod-e a helyed egy fittánc órán. Közismert tény, hogy a tánc az alakformálás nagyszerű módja, ami egyszerre hatékony és szórakoztató.

 

Hétköznapi félelmeink
Aerob órára járni közösségi élmény. Közösen szenvedünk, és együtt éljük át a kitartás sikerélményét. Egy dolog tarthat csak vissza: a kudarcélmény. Mindenkiben motoszkál a félelem egy új óra, vagy egy új edző órája előtt. Egy táncos óra első hallásra pont ilyen rémisztő lehet: mi van, ha összeakad a lábam, és ott az a sok forgás és a bonyolult koreográfiák.
 
A Fittánc újdonsága pont abban rejlik, hogy minden órán különböző stílusú tánc alaplépéseit és az azokból összeállított egyszerű kombinációkat sajátíthatod el. Az óra elválaszthatatlan része a zene, ennek érzelmi és hangulati világát is átélheted. A napi gondokat, a stresszt magad mögött hagyva megáll az idő, a külvilág megszűnik létezni, és a zene, a tánc magával sodor.
 
Ritmusos zsírégetés
Közismert tény, hogy a tánc az alakformálás nagyszerű módja, ami egyszerre hatékony és szórakoztató. Egy táncos óra alatt nemcsak, hogy közel 500 kalóriát égethetünk el, de megmozgatunk olyan rejtett izmokat is, amiknek létezéséről korábban fogalmunk sem volt. Pillanatok alatt leolvasztja a zsírpárnát a hastájékodon, karcsúsítja a combod, hogy ne okozzon problémát magadra rántani a kedvenc farmerod. Az óra végi nyújtások-lazítások által megelőzzük a kellemetlen izomlázat, megvédjük az izomzatot, az inakat és a szalagokat a húzódásoktól, valamint hozzájárulunk izomtónusunk javulásához.
 

» A KEZDŐ SZINTŰ ÓRA kimondottan úgy épül fel, hogy – a bemelegítés és dinamikus nyújtások után – az óra fő részében a célpulzus a zsírégető tartománynak feleljen meg.
» HALADÓ SZINTŰ ÓRÁN már bonyolódik az edzés felépítése, és a lassúbb, jazzes stílus váltakozik egy pörgősebb, samba koreográfiával. Ezek az ún. intervall órák, ami annyit jelent, hogy különböző intenzitású (keményebb és intenzív, majd pihentetőbb) szakaszok váltogatják egymást úgy, hogy a résztvevők észre sem veszik, hogy magasabb intenzitással táncolnak, sőt, kimondottan kedvelik ezeket a típusú órákat.
 
Vannak, akik úgy érzik, hogy egyáltalán nincs ritmusérzékük és nem pályáznak kimondottan a „táncparkett ördöge” címre. Nos, a helyzet az, hogy nem létezik két bal láb, csak egy dolog van: rendszeres gyakorlás. Aki az első órán esetleg a terem hátsó részében bújik meg és szégyenlősen lépeget jobbra-balra, garantált, hogy pár héttel később az első sorban fog állni, és széles mosollyal nyugtázza majd a tükörbe pillantva, hogy milyen jól megy neki ugyanaz a figura.
A Fittánc célja, hogy mindenkinek sikerélménye legyen minden egyes órán. Hiszen ha élvezzük, amit csinálunk, akkor biztos, hogy a tánc és a rendszeres mozgás életünk részévé válik akár táncpartner nélkül is.
 
tánclépések
A táncos lépések nemcsak a manapság annyira kedvelt latin- és divattáncok (salsa, mambo, cha-cha-cha, merengue, samba, bachata stb.), hanem standard táncok (angol keringő, bécsi keringő, tangó) alaplépéseit, valamint egyéb táncstílusok (hastánc, jazz, funky) elemeit is tartalmazzák. A tanult lépéskombinációkat bármikor elővehetjük, akár egy latin buliban kötünk ki, vagy egy salsa estre pottyanunk be. Egyáltalán ne lepődjünk meg azon, ha a rádióban felcsendülő „ismerős latin dallamok” hallatán félretoljuk a kisasztalt a nappaliban, mert éppen táncra perdülni van kedvünk.
 
TUDTAD?
a Fittánc
• fejleszti az állóképességet és a koordinációs készséget
• rögzül a helyes testtartás
• formálódik az alak
• ötvözi a tánc és az aerobik elemeit
• kezdők is bátran elkezdhetik
 
Fitt személyes
Janka
23 éves
 
Életemnek mindig fontos része volt a testmozgás. Miután befejeztem a főiskolát és dolgozni kezdtem, egyre nehezebb volt a sportos életmód megtartása. A munkahelyemen napi nyolc-tíz órát ülök, nem is beszélve a mindennapos kollektív nassolásról.
Elhatároztam, hogy olyan mozgáslehetőséget keresek, amit munka után is szívesen csinálok, és be tudom építeni a hétköznapjaimba. Nővérem már régóta járt társastáncra, de nekem botlábam van, ezért nem is mertem belekezdeni a tánctanulásba.
Az interneten böngészve rátaláltam a Fittáncra. Elolvastam a tájékoztatót, és szimpatikusnak tűnt. Már az első alkalommal tartani tudtam a lépést, és ezt nagyon élveztem. Nagyban köszönhetem az oktatónknak, Tiának is, mert úgy építi fel a koreográfiákat, hogy előtte begyakoroljuk az egyes táncelemeket. Az órákon mindig változatos stílusú zenére táncolunk, és sokféle lépést elsajátítunk.
Pozitív „mellékhatásként” jelentkezett, hogy a derekamról és a hasamról kezdett leolvadni a felesleg. Nekem nem is tűnt fel, a kollégáim és a családtagjaim állapították meg, hogy karcsúbb lettem. A kedvező visszajelzések miatt nőtt az önbizalmam, nem beszélve arról, hogy további fejlődést is elértem, mert a mozdulataim kifinomultabbak lettek.
Ismerőseimnek jó szívvel ajánlom, de ezt igazán csak az tudja, aki eljön és kipróbálja.
 
Fittánc oktató: Giczi Tímea