Manapság nem csak az élsportolóknál de a hétköznapi sportterhelésnél is gyakran szükséges a különböző testtájak, izületek védelme a kóros behatások ellen. Egyre több sportsérülés és sportártalom kezelésében a klasszikus gipszrögzítés és pihentetés helyett, teret nyer a mihamarabbi rehabilitáció érdekében a modern fejlesztésű rögzítők használata.

 

Természetesen ezek viselése nem váltja ki a gyógytornát és a rehabilitációt, mégis ezek viseletével a betegek komfortérzése illetve az életminősége sokkal hamarabb helyreáll.

 

A teljesség igénye nélkül

– A gerincbetegségek ellátásában forradalmi változást hozott azoknak a fűzőknek a viselése, amelyek csak azokat a fájdalommal járó mikromozgásokat gátolják meg az adott csigolya szintjében, amelyek panaszt okoznak. Ezekkel a speciális rögzítőkkel nem egy élsportoló kimagasló eredményeket érhet el nap-mint nap.

 

– A bokaszalag szakadás utáni rehabilitációjában alapvető változást eredményezett a bokarögzítők alkalmazása. Az operáció után nem kell az izületet kimerevíteni hetekre a gipsz alkalmazásával, hanem a rehabilitációs rögzítőkkel sikerül csak azokat a mozgásokat korlátozni, amelyek az operált szalagok megnyúlását eredményezik. Ezeknél a betegeknél a rögzítő eltávolítása után sokkal hamarabb helyreáll a sérülés előtti mozgástartomány, mint a gipszrögzítés után. Természetesen a szakszerű műtéti ellátás elengedhetetlen feltétele a gyors gyógyulásnak.

 

– A térdsebészet az utóbbi tizenöt évben forradalmi változásokon ment keresztül. Az izületi feltárásos technikákat minimál invazív artroszkópos módszerek váltották fel. Ezek előnyeinek megjelenése a modern, ergonómikus ízületi rögzítők alkalmazásával nem jelentkezhetett volna. Napjainkban egy szalagpótlás után egy héttel a beteg már mankó nélkül, rögzítőben tud járni. És ez az eredmény nemcsak a jó operatív ellátásnak, hanem az erre a célra kifejlesztett rögzítő alkalmazásának is köszönhető.

 

– Sok olyan új sporttevékenység vált népszerűvé, amelynél a sérülés elkerülése miatt úgynevezett védelmi rögzítők alkalmazása elengedhetetlen. A gördeszka típusos csuklósérülései talán a leggyakoribbak. Természetesen ezeket is el tudjuk kerülni a rögzítők alkalmazásával. A sportsebészetben jártas szakember illetve a megfelelő segédeszközt biztosító szakember nagyon fontos az alkalmazás meghatározásában.

Ezek csupán kiragadott példák, további információért bizalommal forduljon a témában jártas szakemberhez.

 

dr. Knoll Zsolt

Ortopéd-traumatológus szakorvos,

sportsebész