A legnevesebb fogyással foglalkozó szakemberek is lassan belátják: csak olyan kezelés lehet eredményes, amely az emberi szervezet működésével összhangban a kalória-bevitel, és ezáltal az alapanyagcsere lényeges csökkentése nélkül segít lebontani a felesleges zsírt úgy, hogy az elért testsúlycsökkenés a későbbiekben könnyen tartható is legyen.

 

Le kell fogyni, de nem mindenáron! Nagyon sokan tapasztalták már, hogy a legtöbb fogyókúrás diéta csak átmeneti sikert hoz. A kúra befejezése után szinte azonnal jelentkezik az úgynevezett jojó-effektus, és néhány hét alatt visszaszedjük mindazokat a kilókat, melyektől keserves koplalás árán hónapok alatt szabadultunk meg. Az egyszerű kalóriaszámlálás nem segít, mert nem veszi figyelembe a szervezet anyagcseréjének lényeges folyamatait. Évtizedek óta tartja magát az a tévhit, hogy ha kevesebbet eszünk, automatikusan karcsúbbak leszünk. Pedig ez egy óriási tévedés! Alacsonyabb kalória-bevitel esetén kezdetben valóban bekövetkezik a fogyás, ám a szervezet gyorsan és tartósan átáll a kisebb adagokra, ráadásul annak az ősi parancsnak engedelmeskedik, hogy kevesebb az ennivaló, tehát gyorsan raktárkészletet kell felhalmozni, hogy túlélhesse a minden jel szerint küszöbön álló éhínséget.

 

Ha tehát újra normálisan kezdünk enni, ez a szervezetnek túl sok lesz – ehhez szoktattuk hozzá a fogyókúra során. A felesleget ezért elraktározza szűkösebb napokra, és már meg is születtek az újabb zsírpárnák. Az elhízás kezelése négy pilléren nyugszik: a diéta, a viselkedés-terápia, a megfelelő fizikai aktivitás és a gyógyszeres kezelés. Ezeket kiegészítik bizonyos sebészi módszerek is. Ma már az orvosi álláspont is változik, a legnevesebb fogyással foglalkozó szakemberek is kezdik belátni: csak olyan kezelés lehet eredményes, amely az emberi szervezet működésével összhangban a kalória-bevitel és ezáltal az alapanyagcsere lényeges csökkentése nélkül segít lebontani a felesleges zsírt úgy, hogy az elért testsúlycsökkenés a későbbiekben könnyen tartható is legyen.

           

Az elhízott emberek bőrén számos nemkívánatos tünet jelentkezhet, ilyenek a bőr feszülési csíkjai – orvosi nevükön a striák – amelyekről részletesen beszéltem előző számunkban. A sikeres fogyás és bőrfiatalítás komplex kivitelezésére az erre szakosodott fogyasztó-testkezelő központok a legalkalmasabbak. Nem vagyunk egyformák, mindannyiunknak mások az étkezési szokásai, máshol van a súlyfölöslege. A fogyasztó programot személyre kell szabni, mert egy sportos testalkatú, rendszeresen tornázó hölgynek másféle programra van szüksége, mint egy ülőmunkát végző irodai alkalmazottnak. Kizárólag orvosi felügyelettel egyénileg összeállított diétás, komplex helyi fogyasztó, zsírégető, méregtelenítő, alakformáló kúrával érhetünk el esztétikailag is megfelelő, tartós eredményt.   A fogyást a gőz, az infravörös hő, a vibrációs masszázs, az aroma- és a különböző vérbőséget okozó krémekkel való helyi kezelés kombinációjával indíthatjuk be, majd a helyi fogyasztás eszközei következnek.

 

Az iontoforézissel bevitt hatóanyag mobilizálja a zsírokat, amelyek lebontását a számítógép vezérelte elektrolipolízis mikroárama segíti. A nyirokút-masszázs aktiválja a vérkeringést, segítségével eltávolítható a zsír, valamint a lerakódott salak- és méreganyagok. A fogyókúra tartama alatt különös figyelmet kell fordítani a bőr ápolására, hiszen a hirtelen súlycsökkenés hatására a kitágult bőr elveszti feszességét, és csak lassan nyeri vissza eredeti rugalmasságát. Megfelelő gépikezelések hatására a bőr a fogyás ellenére is feszes, rugalmas marad. A számítógép vezérelte interferencia-áramos készülék mozgásba hozza a mélyebben fekvő izmokat is.

 

Az izomzat tónusa javul, a bőr petyhüdtsége megszűnik, a zsír menynyisége csökken. Az elhízás gyakori kísérője, és sokszor a sikeres fogyókúrát követően is megmaradó kozmetikai hiba a jól ismert cellulitisz. A méregtelenítő étrend, a megemelt folyadékbevitel, valamint a fenti kezelések is hozzájárulnak a narancsbőr javulásához, azonban a legnagyobb hatása a speciális vákuummasszázs gépi kezeléseknek van. A fogyás miatt az arc bőrén hirtelen feltűnőbbé válnak a mimikai ráncok, ilyen esetekben az orvosi ránctalanító eljárások segítenek visszaforgatni az idő kerekét.

 

Dr. Körmendy Miklós

bőrgyógyász kozmetológus főorvos