Kilókkal lehetsz könnyebb, ha átgondolod, mit-mivel eszel. A koplalás tévedés, minek kínoznád magad? Tömd tele a konyhádat zsírszegény fehérjével, és szabadulj meg boldogan a súlyfeleslegtől!   A fehérje egyike a makrotápanyagoknak. Ugyanannyi kalóriát tartalmaz grammonként, mint a szénhidrát (4,2 kalória), csak sokkal könnyebben elégetheted.

 

Szervezetünknek szüksége van a táplálékban található aminosavakra, ezek az építőanyagai a sejteknek, izomszöveteknek, bőrünknek, hajunknak, az enzimeknek, és még a hormonoknak is. Egy fehérjében dús vacsora során a felesleges táplálékot nem használja fel a szervezeted, hanem hőt termel belőle. 100 kalória tartalmú fehérje feldolgozásához, lebontásához szervezeted 24 kalóriát éget el – mivel a táplálék átalakulás közben energiát veszít –, tehát a fehérje valójában kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a szénhidrát.

Felpörget a fehérje
A fehérje másik, számunkra nagyon hasznos tulajdonsága, hogy felpörgeti az anyagcserét. Természetesen nem lehet a végletekig fokozni ezt az előnyt, de mindenképpen érdemes kihasználni, és megemelni az 1 g/testtömegkg/nap fehérjeadagot, 1,5–1,7 g/testtömegkg/nap adagra. Veszíts a kilókból, helyezd át az aktuális diétád súlypontját a fehérjékre. A napi energiaszükségletedre vetítve ez 30% egészséges zsírt, 50% szénhidrátot és 20% fehérjét jelent.
 
(A teljes cikket elolvashatod a fitt.info magazin 2005. április-májusi számában!)