A nőgyógyászati rendeléseken megjelenő páciensek túlnyomó többségének van valamilyen hüvelyi folyással kapcsolatos panasza. Ezek egy része banális, többnyire élettani jelenség, azonban nagyon sok a bakteriális, illetve gombás eredetű váladékozás. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy szinte nincs olyan nő, aki életében soha ne küzdött volna ezzel a problémával.

 

A hüvelyhám élettani állapotát több tényező együttes jelenléte határozza meg. Mindenekelőtt a petefészkek hormontermelése, az alhasi vérkeringés állapota, a hüvelyhámon normálisan jelenlévő laktobacilusok száma illetve a patogén kórokozók aránya. Ha nincs kielégítő hormontermelés – mint például petefészkek eltávolítása után, vagy idős korban – akkor a hüvelyhám vérkeringése romlik, a hám elvékonyodik és rajta apró bevérzések jelennek meg. A nyálkahártya ilyenkor kiszárad és a kórokozók hamarabb megtelepednek rajta.

 

Ugyanez történik akkor is, amikor huzamos ideig tartó, orvosi kontroll nélküli fogamzásgátló szedés miatt csökken a petefészkek hormontermelő funkciója. Ezért a fogamzásgátlók szedésében kétévenként legalább három hónapos szünetet célszerű tartani, amikor is más védekezési módszerről kell gondoskodni.

           

Nem használ a hüvelyhámnak a tampon felhelyezése sem. Ennek ugyanis erős nedvszívó hatása van, mely kellő mennyiségű vér hiányában a nyálkahártya élettani nedveit szívja el és a kiszáradt nyálkahártyán azonnal megtelepednek a kórokozók. Természetesebbnek tűnik a külsőleg elhelyezett betétek használata, mert ezek már a szervezetből kikerült anyagokat itatják fel, és nem érintkeznek a hüvely nyálkahártyájának felső rétegeivel.

 

Sokan nem is gondolnák, hogy vas illetve nyomelem hiány, lelki stressz vagy gyakran előforduló, és kezeletlen méhszáj elváltozások is okozhatnak viszsza-visszatérő váladékozást. Súlyos „merénylet” a hüvelyben előforduló laktobacilusok (tejsavtermelő pálcikák) ellen a megfelelő javallat nélküli, sokszor feleslegesen felírt illetve beszedett antibiotikumok egész sora.

 

Ezek ugyanis válogatás nélkül elpusztítják nemcsak a kórokozó, hanem a bélrendszerünkben élő – az emésztésben, az immunrendszer karbantartásában illetve különböző enzimek létrehozásában részt vevő – baktériumok többségét. Ugyancsak áldozatul esnek ennek során, a hüvelyhámon levő tejsavtermelő pálcikák is. Az átgondolatlan antibiotikum kezelés nehezen kikezelhető általános és hüvelyi gombásodáshoz (candidiázis) vezet, mely makacs, nehezen kezelhető, kellemetlen, viszketéssel járó, a nyálkahártya vöröses égő gyulladását okozó darabos fehér folyással jár.

 

Természetesen a modern korral együtt járó szabados szexuális élet sem kedvez a hüvelyi miliő optimális állapotának. Óva intünk minden hölgyet attól, hogy alapos ismeretség nélkül belemenjen olyan szexuális kalandba, amely egyenes úton magával hozza a fertőzést. Az igazi az lenne, ha életünk jelentőségteljes aktusa előtt partnerünktől egy negatív urológiai lelet felmutatását kérnénk. Ha már ere nincs mód, akkor legalább az első időszakban mindenképpen ragaszkodjunk az óvszer használatához.

 

Néhány apró jel – a haj, a fogak, a körmök, az ingnyak, a fehérnemű és a cipők állapota – sokat elárulhat a partner intimebb higiéniai státuszáról. Aki ezekre az apróságokra nem fordít figyelmet, az feltehetően ugyanúgy nem ápolja megfelelően egyéb testrészeit sem.

 

Alapelv, hogy mindenképpen forduljunk szakorvoshoz, mert mindig az a legolcsóbb, ha mindenki azt csinálja amihez ért. Egyébként is célszerű a nőgyógyásznál 1-1˝   évenkén vizsgálaton megjelennünk, amelyet onkológiai szűréssel is össze kell kötnünk. Az orvos általában elküldi tenyésztésre a levett váladékot és a laboratóriumban azt is meg tudják nézni, hogy a kitenyésztett kórokozó milyen gyógyszerre érzékeny. Ebből a gyógyszerből készített hüvelykúpokat célszerű használni. Sok vita van arról, hogy szabad-e, kell-e intim zuhanyt (irigátort) használni. Mindenképpen hasznos, ha egy hónapban néhány alkalommal megelőző célzattal hüvelyöblítést végeznek.

 

Erre legalkalmasabbak a kereskedelmi forgalomban kapható készülékek, melyekhez a hüvelyváladék savasodását elősegítő oldatokat is ajánlanak. Ha ezek nincsenek kéznél, akkor egyszerű élőflórás joghurt befecskendezése is segíthet. Ha a probléma már előjött, akkor mindenképpen a kórokozó természetének megfelelő gyógyszeres kezelés indokolt, amely csak akkor lesz eredményes, ha partnerünket is kezeltetjük. A férfiak gyakran azzal védekeznek, hogy nekik semmi bajuk nincs, ez azonban ilyenkor nem számít, mert tünetmentes hordozók is lehetnek.

 

Bármilyen furcsa de a kiegyensúlyozott táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a stresszhelyzetek megfelelő kezelése, a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás kerülése is jótékony hatással lehet a probléma megoldásában. Olyan egyszerű okkal is találkozunk, hogy valaki WC használat után nem elölről hátra, hanem fordítva törli meg magát. Nagyon fontos hogy kizárólag alaposan megmosott kézzel, illetve körmökkel nyúljunk a hüvelyhez, mert a kézen számtalan kórokozó telepedhet meg. Mondhatjuk, hogy a kórokozók többsége nem is szexuális úton kerül   a szervezetbe, hanem kezeinkről. Ügyeljünk arra, hogy pamut fehérneműt hordjunk és a lehető legtöbb alkalommal legyünk alsónadrág nélkül.

 

Napi tisztálkodásunkhoz a zuhanyozás egészségesebb, mint az ülőfürdők és természetesen külön törölközőt használjunk altestünk megtörléséhez. Aki hajlamos a gombásodásra, az kerülje a melegvizű termálfürdőket.

 

Összegezve tehát: a rendszeres nőgyógyászati kontroll, az egyébként is elengedhetetlen személyi higiéniai rendszabályok betartása, az óvszerhasználat, az indokolatlan gyógyszerszedések és tampon mellőzése, a pamut fehérneműk viselete, a vaskészleteink feltöltése, a megfelelő életmód és az esetenkénti intim zuhany használata lényegesen csökkenti e mindennapos és kellemetlen tünetegyüttes előfordulását.

 

Dr. Bakanek György