Hallott már az új őrületről, a Flexi-Barról? Mint már sok más mozgásra használatos eszköznél megszokhattuk rehabilitációs eszközként kezdte térhódítását a közel másfél méter hosszú „rezgőbot”. A test és a lélek együttes szépítése, azaz a body&mind típusú órák elterjedésével kezdték továbbfejleszteni és a wellnessben is használni.

 

Nyugat-Európában két éve a legnépszerűbb óratípus az alakformáló órák körében, és népszerűsége azóta is töretlen. Próbálja ki velünk!

Három fajtáját különböztetjük meg, óratípusok szerint:

 

1. Meditációs flexi-bar tréning: lassú mozgások, megnyugtató medidatív zene, a power-jóga elemek határozzák meg ezt a típust.

 

2. Wellnes flexi-bar tréning: itt a power jóga mellé a pilates és az alap izomfejlesztő gyakorlatok is beépülnek az óra elemei közé.

 

3. Aerob flexi-bar tréning az igazi kihívás!: Zsírégetés felsőfokon! Az órát színesítik a különböző eszközök, mint steppad vagy koreografált aerobik lépések és persze a nélkülözhetetlen   Flexi-bár

 

 

A flexi-bar órák nem egy nagyobb izomcsoportot mozgatnak meg, hoznak tónusba, hanem az egész izomrendszert foglalkoztatják az ízületek kímélése közben. Természetesen vannak olyan gyakorlatok, illetve gyakorlat-sorozatok, amikor hangsúlyt kapnak az egyes főbb izomcsoportok. A tónusosság és a zsírégetés mellett fejleszti az egyensúlyérzéket, a súlyokkal ellentétben nem terheli a vázrendszert és kiváló állóképességtréning is.

 

Vállszéles terpesz, vállöv leengedve, ízületek nem feszítve (váll, könyök, térd) a flexi-bart mélytartásban, a medence előtt mindkét kézzel   megtartjuk, és ott mozgatjuk.

 

Rézsútállásban, vállöv leengedve kar mellkas magasságban, elöl az egyik kar megtartja majd mozgatja a flexi-bart.

 

A lábak medence széles terpeszben, a lábfejek párhuzamosan, a testsúly hátraengedésével a törzs előredönt, a flexi-bart magas tartásban mozgatjuk.

 

Alapállásban az egyik lábat oldalra emeljük figyelve a medence helyes tartására, a test egy síkban marad majd a flexi bart ellenkező irányban vállmagasságban megemeljük, ez külső pólya-feszítő gyakorlat alaphelyzetben.

 

Zártállásban a függőlegesen tartott flexi-bart   középen a testhez szorított felkarral, két kézzel oldalírányban mozgatjuk.

 

Farizom gyakorlat, lebegő ülésben a flexi bart mellső kartartásban tartjuk.

Lebegő ülésben az egyik láb a talaj fölött párhuzamosan nyújtva van,   a másik láb pedig merőleges szöget zár be a talajjal, lapocka a levegőben tartva, a flexi-bart pedig a két láb között mozgatjuk.

 

Mindkét lábat összezárjuk majd megemeljük, a lábak a medencére merőlegesek, a lapockát megemeljük, a nyakunk a gerincünk meghosszabbítása, karunkat a lábunk felé előre kitoljuk és mozgatjuk.   Hasizom-erősítő.