A tányér alakú, műanyag korongot a szánkózáson kívül és virág alátétként történő felhasználáson túl számos egyéni-, páros- és csapatsport űzésére is kitűnően lehet használni. De tudták, hogy a frizbi egy péknek köszönhette szárnyalását? A Frizbie pékség szomszédságában álló Yale egyetem diákjai kezdték el a korong alakú sütitálcákat egymás között dobálni.

 

Mi lenne, ha a fémet műanyagra cserélnénk? Akkor jobban repülne a korong – latolgatták. Nincsenek büntetések a véletlen hibákért, vagy szabálytalanságokért, ehelyett a játékot inkább újrakezdik, ezáltal azt próbálják szimulálni, mi történt volna, ha nem lett volna szabálytalanság.

                                                        

 TILOS!!!

…az ellenfél kigúnyolása!

… az agresszív játék!

…az alattomos szabálytalanság!

…a minden áron győzni akarás!  

 

1871-ben William Russel Frisbie az amerikai Bridgeport városába költözött, hogy pékséget alapítson és működtessen. Az általa létrehozott üzem évek múlva naponta 80 000 süteményt készített, és minden egyes megrendelést korong alakú fémtálcákon szállítottak. 1920-ban a szomszédos Yale egyetem diákjai kezdték el a korong tálcákat egymás között dobálni. Hamar rájöttek, hogy ha a fémet műanyagra cserélnék, sokkal jobb adottságai lennének a korongoknak, már ha sportszerként kívánják felhasználni.

A második világháború után Fred Morrison forradalmasította a frizbi piacot a műanyagból készült „tálcáival”.

1955-ben kezdődött meg a sportszer tömeggyártása.

 

Két amerikai Ózdon

A korongdobálás sportszerű űzésére számos sportág áll rendelkezésre, akár egyéniben, akár párban kívánjuk kipróbálni, de lehetőség van csapatban történő játékra is. Hazánkban a frizbi története az ultimate frisbee meghonosodásával indult el a ’90-es évek elején. Ekkor történt ugyanis, hogy egy amerikai házaspár Robert Flynn és Yvonne Wittmann Ózd városába költözött, ahol a József Attila Gimnáziumban kezdték el az angol nyelv oktatása mellett, a tanítást követően, az ultimate frisbee megismertetését a lelkes diákokkal. Egy év múlva Bob és Yvonne már a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium tanárai voltak, ahol tevékenységük hatására ugyancsak megvetette a lábát az ultimate frisbee.

 

A legnépszerűbb verzió

…és akkor néhány szót az ultimate frisbee-ről, amely hazánk legnépszerűbb frizbi sportága. A játékot egy 37-100 méteres pályán játssza két hétfős csapat. A pálya mindkét végén egy-egy 18 méteres gólterület található. A játék lényege a pontszerzés, amely úgy történik, hogy a támadó csapat egyik tagja érvényes passzal eljuttatja csapattársának a korongot a támadott gólterületre. A védekezők úgy tudják megszerezni a támadás jogát, hogy a támadó csapat vagy elejti a korongot, vagy a korong a földdel, pályán kívüli tárggyal érintkezik, vagy a védekezők lefülelik a támadók passzát.

A sportág további szabályai közé tartozik, hogy nem megengedett a játékosok közötti kontaktus. Ennek ellenére a pályán nincs bíró. A játékosok a saját maguk, illetve sporttársaik által elkövetett hibákért, esetleges szabálytalanságokért azonban felelősek – és játék közben jelzik azokat.
 

Jóindulatúak játéka

 A frizbi sport a sportszerűségen alapul. A játékban a küzdelem sosem lépheti túl a sportszerűség határait, a játékosok egymás iránti tisztelete mindenek felett való. Az ellenfél kigúnyolása, az agresszív játék, az alattomos szabálytalanság vagy a minden áron győzni akarás megsérti a játék szellemét, ezért a játékosoknak ezeket kerülniük kell.

A játékszabályok útmutatóként szolgálnak, hogy hogyan is kell játszani, illetve azt feltételezik, hogy nincs olyan játékos, aki szándékosan megszegné a szabályokat; ezért nincsenek büntetések a véletlen hibákért, esetleges szabálytalanságokért. Ehelyett inkább a játék újrakezdődik, ezáltal azt próbálják szimulálni, mi történt volna, ha nem lett volna szabálytalanság.

 

A verseny szerelmesei

A csapatsportágakban kétévente rendeznek világbajnokságokat, illetve minden évben megrendezésre kerül a kontinensbajnokság, ahol nyílt, női és koedukált csapatok mérik össze tudásukat. Természetesen a felnőtt mezőnyön kívül korosztályos versenyeket is rendeznek.

A világ- és kontinensbajnokságokon kívül szinte minden hétvégén van valamilyen sporteseményük Európa-szerte. Például a cseh, magyar, osztrák és szlovák szervezésben megrendezésre kerülő Közép Európai Liga (CEL), amely a közép-európai csapatok legnívósabb versenye. Így a frizbi sport szerelmesei hétről-hétre utaznak keresztül-kasul Európa országain, hogy egy-egy verseny alkalmával találkozhassanak a sporttársakkal, és egy hétvégi verseny alkalmával 8-10 kb. 50 perces meccset játszanak. A hagyományos füves pályás játék mellett mostanában az ún. beach ultimate is egyre inkább teret hódít. A beach ultimate versenyeken homokban, kisebb, 75-25 méteres pályán, 5-5 fős csapatokban folyik a játék.

Az ultimate frisbee-n kívül ugyancsak népszerű hazánkban a disc golf is, amely természetesen nagyon hasonlít a labdás változatra: a játék célja, hogy minél kevesebb dobásból bejuttassa a játékos a korongot – na nem egy lyukba – hanem egy kosárba.

 

Zsonglőrködés, zenére

A frizbi sportágak talán leglátványosabbika a frisbee freestyle, amely a koronggal történő zsonglőrködést jelenti. A játékosoknak 3-5 perces rutinokat kell bemutatniuk a versenyek alkalmával, jellemzően párban, zenére. A bírók, akik általában a nem érintett csoportbéli játékosok, három kategória szerint pontozzák az előadásokat, a jégtánchoz hasonlóan: bonyolultság, kivitelezés és művészi hatás szerint. E három kategóriában szerzett pontokat összeadva kap a csapat egy összesített pontszámot.

A fentiekkel és a többi frizbi sportággal kapcsolatosan, valamint a játékok iránt érdeklődők számára bővebb információkhoz jutáshoz ajánljuk a Magyar Frizbi Szövetség hivatalos honlapját a www. frisbee.hu – t .