Tüsszögés és prüszkölés, bedugult orr, könnyező szemek. Cseppek, spray-k és tabletták. Elkezdődött és már javában tombol az allergiaszezon. Allergiás vagy? Bármikor te is közéjük tartozhatsz. Tehetünk bármit is ellene? Ébredés után még csukott szemmel már a papírzsebkendő után nyúlsz. Zárt ablakok mellett is tüsszögsz.

 

Zárt ablakok mellett is tüsszögsz. Kapar a torkod és a szemed folyamatosan könnybe lábad. Bizony-bizony, nagy valószínűséggel allergiás vagy. A nyári pollenszezon téged is utolérhet. Mi a teendő? Vedd számba a lehetőségeket! Gyógyszeres, homeopata, alternatív vagy terápiás megoldások mellett pszichológus, vagy kineziológus segítségét is igénybe veheted. Egy biztos. Nincs egy nagy, mindenki számára ajánlható megoldás. Bárkivel beszélsz, csupa-csupa jó tanáccsal fog szolgálni. Az egyiknek a csodaszerek, másoknak a gyógyszerek kínálnak megkönnyebbülést, kitisztult orrjáratokat és telefújt papírzsebkendő csomagoktól mentes, élvezetes nyaralást. Van választásod!
 
Kézenfekvő megoldásnak tűnik betérni a sarki patikába, és kis szerencsével a gyógyszertáros magától is analizálja a tüneteidet. Számos gyógyszerkészítmény közül választhatsz, de tudd, hogy jelentős részük csak a tipikus tünetek (orrfolyás, tüsszentés, szemkönnyezés és viszketés) hatékony kezelésére szolgál, magát a kiváltó okot nem szüntetik meg. Orrcseppek, orrspray-k, szemcseppek, tabletták kaphatók a gyógyszertárakban, amik elsősorban a túlságosan kitágult ereket szűkítik, és újból levegőhöz engednek jutni.
 

Tudtad?
Dr. Budai Marianna, szakgyógyszerész szerint a zsíros állagú kenőcsökkel bekent orrjárat a pollenek légutakba való bejutását akadályozzák meg; a tengeri, illetve ásványi sót tartalmazó híg vizes oldatok (cseppek, spray) orrjáratba juttatásával pedig a már bekerült polleneket moshatjuk ki. Újabban nyomelemekkel dúsított (mangán) tengersós vizek is vásárolhatók, amik az orrnyálkahártyát nyugtatják allergiás tünetek esetén.
 
Klinikai speleoterápia
A légúti betegségek egyik leghatékonyabb és évszázadok óta ismert kezelési módszere a természetes speleoterápia. Ha ki akarod próbálni, tudnod kell, hogy a fizikoterápiás eljárást minden esetben szakorvosi javallat és szűrővizsgálat előzi meg. Egy teljes kúra 10 vagy 20 kezelési alkalomból áll, függően a betegség jellemzőitől. Ne próbálkozz vele, ha akut fertőzésed van.   
 
Viktória története
Nyolcéves koromban állapították meg, hogy allergiás vagyok, ami folyamatosan súlyosbodott. Az évek során tablettát kellett szednem tavasztól ősz végéig. A gyógyszer mellékhatásai is megkeserítették az életemet: fáradt voltam és aluszékony, reményem sem maradt, hogy javulni fog a helyzetem.
Egy nyári éjjelen arra ébredtem, hogy nem kapok levegőt. Valószínűleg csak néhány másodperc lehetett, de én rettenetesen megrémültem. Ezután kezdtem el ezt a terápiát. A kúra elején köhögtem és az orromat fújtam a hatóanyagtól, de aztán a kúra második felére enyhültek a tüneteim. Az eredmény tavaszra mutatkozott meg. Elhatároztam, hogy a rettegett parlagfűszezon előtt, júliusban, újból nekivágok. Nem bántam meg, végre megint aktív vagyok!
 
fényterápia
Egy másik bevált módszer a fényterápia, ami az orrnyálkahártya speciális összetételű fénnyel történő megvilágítását jelenti. Dr Balogh Katalin allergológus szerint a készülékkel hatékonyan mérsékelhetők a szénanátha tünetei, fokozódik az allergénekkel szembeni tolerancia. A kezelést kipróbálhatod, ha a szakorvosi javasolja. 14 éves kor felett, a parlagfűszezon előtt, vagy egész évben tartó allergia esetén a leginkább tünetes időszakban érdemes elkezdeni. A tünetek súlyosságától függően hetente maximálisan négy kezelés végezhető, két héten keresztül.
 
Anna története
Az én allergiám közel öt éve kezdődött. Eleinte fel sem figyeltem a szokatlan tünetekre, azt gondoltam, hogy a kialvatlanság következménye az enyhe nátha. Folyamatosan küzdöttem az orrfolyás, tüsszögés és szemviszketés kellemetlen tüneteivel. Felkerestem egy allergológust, és kiderült, hogy a tüneteket parlagfű és fekete üröm allergiám okozza. Az ő javaslatára kipróbáltam a fényterápiát. Egy kezelés mindössze 3-6 percet vett igénybe, ráadásul teljesen fájdalommentes, és egyetlen mellékhatása az enyhe orrszárazság, ami A-vitamin-olajjal megelőzhető.
Meglepődve tapasztaltam, hogy az első pár kezelés után a tüneteim felerősödtek, de utána már jobban éreztem magam. Azóta minden nyáron, amint észlelem az első tüneteket, elvégzem a kezeléseket. Így egy kéthetes kúra után gyakorlatilag megszűnnek a panaszaim, és élvezhetem a nyarat.
 
az elfojtott bosszúság
Az elmúlt harminc évben drámai módon nőtt az allergiás megbetegedések száma. Neked is van szénanáthás családtagod? A szénanátha nem végzetes betegség, de világszerte milliók számára okoz kínlódást, átvirrasztott éjszakákat és rettegést a szezon közeledtével.
A felgyorsult világban számos káros hatásnak vagyunk kitéve. Légszennyezett városok, hangok, zajok, stressz, mind-mind ártalmasan hatnak szervezetünkre. Vajon a levegőszennyeződés az oka a megbetegedéseknek? Ezt az elméletet nem sikerült egyértelműen cáfolni, vagy igazolni. A nyugat-európai nagyvárosokban csökkent a légszennyeződés, az asztmás beteg aránya viszont tovább romlott.
 
Tudtad?
Feltételezhető, hogy a nyugati világban hamarosan a lakosság fele szenved majd valamilyen allergiában. Magyarországon számos vizsgálat történt: iskolás gyermekek között 16,5–21%-os allergiás beteget találtak. A pollenszezonban a szénanáthások száma, a gyógyszerfogyasztás alapján feltételezve, több százezerre tehető.
 
lelki tényezők
Az allergia
úgynevezett pszichoszomatikus betegség, a tünetek kialakulásában, lefolyásában, súlyosságában a betegség testi alapjain túl lelki tényezők is közrejátszanak. Minden testi élményünkhöz kapcsolódik valami lelki jelentés, amit nem is észlelünk, és minden lelkiállapotnak van valamilyen testi megnyilvánulása. Az allergiás megbetegedésnél gyakran meghatározható a tünetek lelki háttere – állapítja meg Dr. Biró Gyula klinikai szakpszichológus. Ilyen többnyire a virág- vagy a házi por, a különös szagallergiák, kiütések. Az emberekben lévő frusztrációk, kapcsolati problémák sokszor áttolódnak szimbolikus tárgyakra. Így van ez a fóbiák esetében is.
 
Kommunikációra épülő módszer: NLPt
A különböző lelki alkatú személyek terápiájára egy nálunk még kevésbé ismert módszert dolgoztak ki pszichológusok, az úgynevezett neuro-lingvisztikai pszichoterápiát (NLPt). Bíró Gyula is jórészt ezzel a módszerrel dolgozik pácienseivel. Az NLPt az emberi kommunikáció folyamataira, a nyelvi megfogalmazásokra (hogyan beszél, miként fejezi ki magát a személy) épül, valamint a személyiség gondolkodásmódjára. Azt kutatja, hogy a személy hogyan dolgozza fel az információkat, és milyen testi-lelki válaszokat ad az őt ért hatásokra.
 
a kezelés
A kezelés során szimbolizálni kell a tüneteket, és megfejteni, mit is jelent. Megérteni, miért is reagál így a testünk és a lelkünk. Az ilyen allergia lényegében nem más, mint elfojtott bosszankodás. Az illető nagyon is tudja, hogy mi nem tetszik neki. A pszichológus feltárja a páciens életének azt a területét, melyet nem tud kezelni, majd megváltoztatja az érzelmi reakcióit, hogy képes legyen másképp viszonyulni hozzájuk. Azután az allergiát kiváltó anyaggal kell normális viszonyt kialakítania a szervezetnek. A kezelés végére teszteléssel megbizonyosodnak az eredményességről, hogy az allergén milyen reakciót vált ki a páciensből.
 
az én házam az én váram
Nagyon nagy szerepe van az immunrendszernek abban, hogy a testi és a lelki működéseket összekapcsolja, ez a kulcstényezője az allergiának is. Akinek allergiája van, annak élete bizonyos szempontból korlátozottá válik, hiszen lehetőleg nem szabad az allergiát kiváltó anyaggal találkoznia. A család, a környezet számára ez a korlátozás nyilvánvaló, elfogadható indok. Így azonban az allergiás személy még erősebben kontrollálja a helyzeteket, mint eddig, és éppen a külvilágra való nyitottsága, az új helyzetek befogadására való képessége csökken. Ez pedig hosszabb távon elszigeteli őt az élet áramlásától és még feszültebbé válik.
 
Tudtad?
A szimbólumok világában-álomban vagy fantáziában a ház gyakran jelöli az álmodó személyiségét. A háznak van egy belső tere és egy külső környezete, a kettő között az átjárhatóságot biztosító ajtóval. Éppígy van az emberekkel is, van egy – gyakran nagyon elhanyagolt – belső világa és van környezete. Ha a kettő között nincs meg a kellő átjárhatóság, ha a személy védekezik jelentéktelen hatások ellen is, mint pl. az allergén anyagok, az ő háza egy ostromlott várhoz lesz hasonlatos.
 
Lazíts!
A lazítás helyzetében, amikor kényelmesen elhelyezkedve figyelmed saját magadra irányítod, a félelmekkel és vágyakkal teli személyiség lassan nyitottabbá válik. Ez minden gyógyulás első, legfontosabb és kihagyhatatlan lépése. Benned rejlenek azok az energiaforrások, melyek táplálják életedet, és ha elveszíted testi-lelki egyensúlyodat, vissza is tudod állítani. A betegség pihenésre kényszeríti az embert, és ha nem tölti be teljesen a lelkünket az önsajnálat édes érzése, aktívan cselekszünk saját gyógyulásunkért.
 
Tipp
Orosz Katalin klinikai szakpszichológus szerint az allergia esetében a lazításnak rendkívüli jelentősége van. A legtöbb esetben megfelelő életmód esetén csupán az autogén tréning gyakorlásával meg lehet gyógyulni, bár igaz, hogy nem azonnal. Viszont véglegesen. Ez a fajta lazító gyakorlat már nagyobb tapasztalatot, és szakértő vezetőt igényel. A relaxáció rendszeres gyakorlása során oldódik az általános feszültség, javul a stressztűrő képesség, és lassanként helyreáll az immunrendszer egyensúlya. Maga az allergiás tünet eleinte fokozatosan gyengül, egyre ritkábban jön elő, míg végül el is tűnik.