Néhány internet- és kilométerbarát sportember összefogott, és azóta nem csak a nagy futóversenyeken, hanem az interneten is összefutnak. Keresd őket a nagy versenyeken! A jel: narancssárga póló, rajta a testhezálló felirat. Mi, Futóbolondok egy különös emberfajta vagyunk. Internetezünk és furcsa nickeken nevezzük magunkat.

 

Szeretjük a palacsintát, a sört (főleg „aagica”), narancsszínű pólót viselünk, és persze futunk. Futóbolonddá válni nagyon egyszerű: választ az ember egy nicket (lehetőleg még nem létezőt), regisztrál az index fórumán, majd hozzászól a „FUTObolondok” topikon.

A kezdet: hurvinek 1999. szeptember 2-án „hurvinek_2” topikindító hozzászólása így hangzott:

”Hahó,  abból kiindulva, hogy a bringások milyen jól elvannak a maguk kis topikjában, talán van létjogosultsága egy „futó” oldalnak is.

Amiről szólhatnánk:

          amatőr versenyek (mi, hol, mikor)

          jó és szép edzőkörök

          telekocsi távoli versenyekre

          cipők dicsérete és murvázása (mivel az eladók többsége úgysem tud róluk semmit)

          meg ami még eszetekbe jut

akit érdekel, jelentkezzen be.”

 

Mint kiderült „hurvinek_2” nem hibázott nagyot, mikor úgy gondolta, lesz érdeklődő, mert az idézett hozzászólás óta további 74 000 bejelentkezés érkezett, s a valaha hozzászóló nickek száma meghaladja a 600-at.

 

FB SE, honlap, mez

A virtuális közösség 2001-re már olyan személyessé vált, hogy létrehoztuk saját egyesületünket: a Futóbolondok SE-t, melyet közhasznú formában működtetünk, és bárki tag lehet, aki a topikon hozzászól. Persze az internet adta lehetőség, hogy az emberek térbeli határok nélkül is érintkezhessenek, megmaradt. Az ország minden részéből vannak topiklakók: a legnépesebb bázis Budapest és vonzáskörzete, de Kaposvár, Eger, Debrecen, Győr – és még hosszan sorolhatnánk a városokat – is képviselteti magát. Saját honlapunkon gyűjtjük össze a versenyekkel kapcsolatos információkat, a rendezvényeken készült képeket, és minden futással kapcsolatos dolgot. Az összetartozás igénye életre hívta a topikpólót. Egy narancsszínű technikai pólóról van szó, legalább 10 féle kivitelben. Ki milyet szeretne. Top, trikó, ujjatlan, rövid ujjú, hosszú ujjú, cipzáros, 1 zsebes, 2 zsebes. A variációknak csak a futóbolond sorstárs türelme szab határt. A Futóbolondok senkit sem zárnak ki soraikból. Van közöttünk éppen kezdő, belesétálós, kocogós, de van elit szintű, sőt olimpiát megjárt atléta is. Ami összeköt minket, az a futás és a narancsmez.

Közös szénhidrát-feltöltések

Az első években csak edzéseken, versenyeken találkozgattunk, majd a versenyekre való ráhangolódásképpen tésztapartikat, szénhidrát feltöltést rendeztünk, amely hagyománnyá vált. Ezeknek a rendezését mindig más vállalja magára, így az évek során felforgattunk már jó pár lakást. Az utóbbi időben egyre inkább felpezsdül az eddig sem lanyha topik-élet. Két társunk, „Btimi” és „alow” teljesítette az Athén-Spárta útvonalat, így a topiknak már spartathlonistái is vannak. Az élménybeszámoló alkalmából 52 futóbolond zsúfolódott össze egy lakásban, ami eddig rekordnak számít.

 

Taktika futóbolondság

2004. novemberben került sor az egyesület első saját rendezésű versenyére, a Futóbolondságra, melynek különlegessége, hogy nemcsak futó, hanem taktikai verseny is. Már az első alkalommal, a rendkívül rossz időjárási körülmények ellenére sokan eljöttek, még úgynevezett offtopik versenyzők is (nem topikos). Kiegészítő programként „Urs” és „Zolo” tartottak fényképes beszámolót nagy nyári kalandjukról, a Lenin-csúcs (7311 m) meghódításáról, illetve „imaro” adott egy kis ízelítőt a futóedzők munkájából egy edzői szimpózium keretében. A II. Futóbolondság alkalmával a versenyen túl, a férfi indulók lábát zsűriztük (‘tapírka1014” nyert), és április bolondját választottunk, ahol az „Árnika-Kaktusz” família verte toronymagasan a mezőnyt. A topik nagyon sok versenyen képviselteti magát, de a társaság és hangulat szempontjából a váltók mindig kiemelkednek. Ezek között is 2 verseny van, amire az egész topik egy emberként készül, az egyik a Bécs-Budapest Szupermarathon, a másik a BSI maraton váltója (a szponzor neve miatt mi csak karaton-háltónak hívjuk).

A topik saját találmánya a nászfutás, hiszen az elmúlt évek során nemcsak barátságok szövődtek, hanem szerelmek is, melyekből néhány már házasságkötésig jutott. Egy-egy lagzi előtt mintegy lánybúcsú/legénybúcsúként, nagy közös futást rendezünk a Margit-szigeten lufikkal, virágokkal és utána persze palacsintával.

 

A sötét oldal tagjai

A topik összetétele teljesítmény szempontjából igen heterogén, egy-egy versenyen sokan végeznek a dobogón vagy annak közelében, mások a záróbusz elől „menekülnek”, a közel azonos teljesítményre képes futók ún. szekciókat alkotnak. A Lassú Szekció felvételi követelményei igen sajátságosak. Teszt keretében kell bizonyítani, hogy az ember még véletlenül sem fut 6 perc/km-en belüli tempóban, ezenkívül a szekció elnökségének „Chino-san’-nak és „aagica’-nak kell benyújtani okmánypalacsintákat és okmánymuffinokat. A Gyors Szekcióba bekerülni sokkal egyszerűbb: gyorsan kell futni és kész. A Sötét Oldal tagjai abban tűnnek ki a többiek közül, hogy az ultra- és túrafutásban jeleskednek. Egy részük a „larzen-akibacsi” módszert követi, mely hétközbeni pihenésből, majd hétvégi „behalós” túrafutásból áll, vagy a „miki’-féle LSD-t (long, slow distance) részesítik előnyben. Nekik van egy alszekciójuk, ők a Spártai Hősök*: „Btimi’, „alow” és „ispi70” emiatt a Főbolond címet is viselik. (A verseny beszámolójakor egy lakásban 52 futóbolond zsúfolódott öszsze, ami ugye eddigi rekordunknak számít.) A topik összetétele nemcsak sebességben mutat sokféleséget, de a lefutott távok hossza is igen eltérő a topikolók teljesítményében. Van, aki 5 kilométert fut rendszeresen, van aki az ultratávokat részesíti előnyben. Hogy mi az, ami mindannyiunkban mégis közös? A futás, az életforma.