A FIFA – a foci világbajnokságot szervező világszervezet – becslése szerint ma világszerte 40 millió nő focizik, és 2010-re a számuk eléri majd a labdát rúgó férfiakét. De miért kapcsolódik mégis inkább a férfiakhoz a foci? Miért nincs Magyarországon női futball-riporter vagy szakmai vezető? Miért nem jut eszünkbe legalább egy női futballbíró neve?

 

Ha a pasid túlságosan szereti a focit, az is lehet, hogy rejtett homoszexuális –   állítja Mariah Burton Nelson amerikai írónő fociról szóló sikerkönyvében.

 

Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta először idén engedélyezték a nőknek, hogy focimeccset nézzenek, a döntés ellenzői (természetesen férfiak) arra hivatkoznak, hogy rosszat tesz a nőknek, ha idegen férfitesteket bámulnak.

 

Ki nyerte a legutóbbi foci-vébét?

Fogadni mernék, hogy erre a kérdésre a legtöbb férfi nem tud helyesen válaszolni.

Sőt, fogadni mernék, hogy a foci-rajongó férfiak zöme sem tudja a helyes választ.

A kérdés hallatán a legnagyobb természetességgel böknék ki, hogy Brazília nyert, Ronaldo góljával, Németországot verve meg. Holott Németország győzött, és nem is Brazíliát, hanem a svédeket verte meg, a győztes gólt pedig Künzer rúgta.

Nia Künzer, a német női futballválogatott középpályása a 98. percben szerezte meg csapatának a negyedik női foci-vébé utolsó gólját.

A negyedik, legutóbbi női focivébét ugyanis 2003-ban tartották, tehát tényleg ez volt a legutóbbi vébé, hiszen a férfiak világbajnokságát, amit szintén négyévenként rendeznek, legutóbb 2002-ben izgulhattuk végig.

 

A női focivébék története…

•csak 1991-ben kezdődött, 61 évvel a férfiak után, és

•csak a harmadik alkalomra, 1999-re változott apró színes hírből világszerte közvetített médiaeseménnyé.

•csak1999-ben sikerült először pénzes támogatókat és reklámozókat szerezni, és a Los Angelesben, 90 ezer néző előtt megtartott döntő az USA győzelmét hozta, éppúgy, mint az első vébé. Az 1999-es döntőhöz fűződik egy vetkőzős történet is: az 5:4-es eredményt beállító amerikai büntetőrúgás után a győztes gólt szerzőBrandi Chastain lehúzta magáról a mezét és meglóbálta a feje felett, ahogy a férfiak szokták hasonló helyzetben. Másnap rengeteg újság hozta címlapján a focistanő gyönyörűen kidolgozott, izmos felsőtestét és sportmelltartóját, holott korábban a sajtó nem is említette, hogy léteznek női focisták is.

•Az USÁ-ban már ma is az összes focista 40 százaléka nő, és az amerikai felsőoktatási intézményekben a futball a legnépszerűbb sport a lányok között (a baseball mellett).

 

Férfias labdajátékok

Kínai és francia gyökerek után a futball „hazájában”, Angliában 1895-ben került sor az első női meccsre. A Brit Hölgyek Futball Klubját Nettie Honeyball alapította egy évvel korábban, azzal a céllal, hogy bebizonyítsa a világnak, a nők nem haszontalan dísztárgyak, ahogy a férfiak képzelik. Nettie abban reménykedett, egyszer elér oda az emancipáció, amikor majd nők is ülhetnek a parlamentben, és elmondhatják a véleményüket az őket is érintő ügyekben. (Az első női focimeccsre azért előbb került sor.)

 

Miért kapcsolódik mégis inkább a férfiakhoz a foci?

Miért nem ismerjük legalább egy női játékvezető nevét (pedig ilyen azért van nálunk is, Gaál Gyöngyi egyenesen az európai női játékvezetői elit tagja)?

A sport-szociológia neves magyar tudósa, Hadas Miklós szerint a futball szimbolikus harc. Ahogy a párbajok is vívóversenyekké alakultak, a csaták is vértelenné válnak, ha civilizálódik a társadalom, így szelídült harcból versennyé a foci is.

•A harc, a fizikai agresszió a férfiakra jellemző inkább, ma már a biológia és a pszichológia tudománya is pontosan ki tudja mutatni a férfiak és a nők között lévő, velünk született, illetve a kultúra által belénk nevelt különbségeket, amikkel persze nagyszüleink is tisztában voltak.

•Eszerint a nők inkább a szóbeli agresszióra hajlamosak, például undok pletykával szokták elintézni a másikat, míg a férfiaké a fizikai agresszió világa, ők a kockázatot és az izgalmat keresik.

•A férfiak elméje az agykutatók szerint kiválóan alkalmas struktúrák, rendszerek, táblázatok alkotására, ezért emlékeznek a pasik még a húsz évvel ezelőtti bajnokságok gólarányaira is, bár feleségük kedvenc parfümjének nevére nem.

•A nők empatikusabbak és kevés, de intim barátjuk van, a férfiak inkább több haverral rendelkeznek, „fiú-hordákban” nőnek fel.

•Vagyis az isten is focistának teremtette őket, bár az evolúció-biológusok szerint a férfiak fenti tulajdonságai nem a foci profi űzése végett jöttek létre, hanem abból a célból, hogy az erős, agresszív hím legyőzze a horda többi férfitagját, és megszerezze magának az összes nőt.

 

Homoerotikus a pasid?

Az elemzők szerint egyre több nő nézi a férfiak meccseit, ez már csak abból is látszik, hogy egyre több reklám célozza meg őket.

•A női szurkolók arra is voksolnak, ki a legszebb legény a mezőnyben, az idén a német Die Welt női magazin szavazását Roque Santa Crúz nyerte Raúl és Figo előtt.

•Egy amerikai írónő, Mariah Burton Nelson fociról szóló sikerkönyvében azt is megjegyzi, hogy a férfiak lelkesedése kedvenc focicsapatuk és imádott játékosaik iránt a homoerotika társadalmilag elfogadott formája. Persze, nem kell minden véleményt elfogadni.

•Iránban az 1979-es iszlám forradalom óta először idén engedélyezték a nőknek, hogy focimeccset nézzenek, a döntés ellenzői (természetesen férfiak) arra hivatkoznak, hogy rosszat tesz a nőknek, ha idegen férfitesteket bámulnak. 2001 novemberében már járt nő iráni futballstadionban, akkor 300 ír szurkolónőnek engedték meg, hogy személyesen megnézzék országuk és Irán (férfi) vébé-selejtező mérkőzését.

 

A média szuperférfias világa

Persze, ne higgyük, hogy Európa a nemek egyenjogúságának bajnoka.

•Egy svédországi felmérés szerint a tömegmédia továbbra is hamis képet mutat a női sportról, ezzel hozzájárul az előítéletek fennmaradásához. Például csak a sporthírek 10 százaléka foglalkozik női sportolókkal, sőt a hagyományosan férfiasnak tartott sportok esetén ez az arány pusztán 2 százalék.

•A közvélekedés szerint tehát igenis vannak férfias, illetve nőies tevékenységek, a tradicionális szerepek szerint a sport egészében inkább férfias dolog, és ha egy nő sportol, akkor inkább olyan sportágat válasszon, aminek nem a szépség az alapja, aerobikozzon, táncoljon, műkorcsolyázzon, tornázzon, vagy tanuljon szinkronúszást, balettot.

•A nő, ha már foci-szurkoló, legalább legyen szép – ezt az üzenetet hordozza az angliai Szurkolók Szövetsége díjadási szokása. A díjat azért hozták létre, hogy erősítsék a női szurkolók elkötelezettségét csapatuk iránt, azonban leginkább csak igen fiatal, a konvencionális szépségideálnak tökéletesen megfelelő kisasszonyok kapják.

•Bár a közvélemény-kutatások szerint néhány férfi attól tart, hogy a női szurkolók növekvő aránya megrontja majd a mérkőzések férfias hangulatát, annyira azért nem kell félniük: manapság is csak 5-15 százalék a lelátókon a szebbik nem részvételi aránya.

De te ne félj! Nézd! És ha kedved tartja, bátran rúgj labdába!

 

Dr. Kazai Anita

Fotó: adidas