A reklámokban egyre gyakrabban látsz hallasz olyan szlogeneket, melyek a liposzómát tartalmazó kozmetikumok bámulatos fiatalító hatását hangsúlyozzák. Gyors eredményt, jó felszívódást, a bõr bársonyossá, ruganyossá válását ígérik a piacon viszonylag újnak számító liposzómás krémek, gélek és szépítõszerek.

 

Tudományos kísérletek sokasága bizonyítja, hogy a liposzómába zárt hatóanyagok felszívódása jobb, mint a szabad formában lévõ, azaz szállítócsomagokba nem zárt hatóanyagoké, így az ilyen krémekbõl kevesebbet is elegendõ alkalmaznod a kívánt hatás elérése érdekében. Biztosan benned is fölmerül a kérdés, mik is tulajdonképpen a liposzómák, hogyan állíthatók elõ, miként alkalmazhatók és valóban képesek-e csodákra.
 
SZERVEZETBARÁTOK
A liposzómák nem mások, mint elképzelhetetlenül kicsi, szabad szemmel nem látható zsírgömböcskék, amelyek nagysága mindössze a méter tízmilliomod része! A parányi gömböcskék belseje üreges, és abban vizes oldat található, a burok pedig lipidekbõl épül fel. A zsír vagy lipid kifejezés azonban ne ijesszen el! A lipidek nemcsak a liposzómák falának, hanem szervezetünknek is alkotóelemei, hiszen lipidréteg veszi körül sejtjeinket, és választja el egyiküket a másiktól. A liposzómákat felépítõ fal tehát szervezetbarát, testidegen anyagokat nem tartalmaz, sõt, összetételüket tekintve a legkorszerûbb liposzómák hasonlítanak leginkább a sejtjeinket is határoló membránokra. A liposzómákat általában szójából vagy tojásból nyert természetes anyagok építik fel, amik az élõ szervezetben alkalmazás után lebomlanak, anélkül, hogy mérgezõ hatású termékek keletkeznének belõlük. Kis mennyiségben koleszterint és egyéb, a sajátosságaikat javító összetevõket is tartalmazhatnak a liposzómák.
 
MIÉRT VAN SZÜKSÉG A ZSÍRGÖMBÖCSKÉKRE A SZÉPÍTÕSZEREKBEN?
A kozmetikumokban alkalmazott liposzómák célja az, hogy a lipidgömböcskék bõrtápláló hatóanyagokat, vitaminokat, különféle faktorokat szállítsanak; tehát a bõrbe, illetve annak mélyebb rétegeibe bejuttatandó anyagokat hordozzák. Tudományos kísérletek sokasága bizonyítja, hogy a liposzómába zárt hatóanyagok felszívódása jobb, mint a szabad formában lévõ, azaz szállítócsomagokba nem zárt hatóanyagoké, így azokból kevesebbet is elegendõ alkalmaznod a kívánt hatás elérése érdekében.
 
Nagyon gyakran vízmegtartó, a bõr feszességét fokozó anyagokat, vagy a szabad gyökök káros hatásaitól védõ vitaminokat, faktorokat hordoznak magukban a liposzómák. A bezárt hatóanyagok akár már ismertek is lehetnek számodra a „hagyományos“ készítményekbõl. A hatóanyagok a liposzómák belsõ üregében találhatók meg, védõburokba zárva.
 
TUDTAD?
– A modern, liposzómás készítmények általában mindent tartalmaznak, ami a hagyományos kozmetikumokban megtalálható, és mintegy „plusz“-ként jelenik meg bennük a hatásukat fokozó, a bezárt molekulákat védõ burok.
– A készítmények palettáját méginkább színessé teszi az, hogy a liposzómákba egyidejûleg többféle anyag is bezárható. Gyakori például a C-vitamin és az E-vitamin együtt történõ bezárása. Az ilyen összetett készítmények hatása elõnyösebb, mintha külön-külön alkalmaznánk mindkettõt, mivel azok együtt alkalmazva egymás hatását fokozzák.
 
OTT HATNAK, AHOL KELL
A liposzómába zárt molekulák a liposzómák összetételétõl és elõállítási eljárásától függõen programozottan, például csak a bõr bizonyos rétegeibe történõ eljutást követõen, vagy adott hõmérsékleten válnak szabaddá és fejtik ki hatásukat. Az „intelligens“ liposzómák hatóanyagai mindig ott jutnak ki a szállító gömböcskékbõl és fejtik ki hatásukat, ahol arra szükség van. Vagyis a természet kínálta anyagokat sajátos összetételû gömböcskékben használják arra, hogy a kozmetikumok hatóanyagai könnyebben elérjék a céljukat.
 
MEGÉRI?
Ismerve azt, hogy mennyi kutatás, hány évtizedes kísérletes munka eredményeként születtek meg a liposzómák, és elõállításuk milyen tiszta alapanyagokat igényel, érthetõ, hogy a piacon lévõ készítményeik a magasabb árú termékek közé sorolandók. A liposzómás termékek vonzó csomagolása kimagasló minõségû termékeket takar. Jó, ha tudod, hogy a liposzómák nemcsak a kozmetikumok területén jelentenek újítást, ugyanis nemcsak a vitaminok és a vitalizáló, fiatalító anyagok, hanem a  gyógyszermolekulák is bezárhatók liposzómákba, és így azok a kívánt helyre eljuttathatók a szervezetben. A legtöbb kutatás jelenleg daganat- és gombaellenes szerekkel, illetve antibiotikumokkal folyik, vagyis olyan súlyos kórképekben alkalmazott hatóanyagokkal, ahol a liposzómába zárás a legnagyobb elõnyt kínálhatja. A programozott liposzómákkal elérhetõ, hogy azok a kívánt  helyen és idõben fejtsék ki a hatásukat – ily módon a kezelés hatékonysága növelhetõ, és a mellékhatások csökkenthetõk.
 
Dr Budai Mariann