A feszített munkatempó miatt egyre több család választja az egy hosszú pihenés helyett a több rövidet. Így nemcsak nyáron, de az év többi részében is szívesen indulnak útra egy kis feltöltődésért – akár az őszi szünetben. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy a szállodák hogyan készülnek fel a gyerekes családok fogadására.

 

Wellness

Az elmúlt években hazánk „wellness nagyhatalommá” vált. Szinte minden településen találunk egy wellness szállót, de legalább egy wellness panziót. Különleges kezelések, élményfürdők, gyógykúrák, szépség és léböjt napok sora áll a vendégek rendelkezésre, hogy feltöltődve, megújulva térhessenek haza. Mit ér azonban   a számos wellness szolgáltatás, ha az ember a pihenés alatt is napi 24 órában főállású anyuka és apuka?

Meseszobák, babakocsival

Egyre több szálloda fedezi fel azt az utat Magyarországon is, melynek Európában már több évtizedes hagyománya van. A német Familotel és az osztrák Kinderhotels szállodáiban szigorú családbarát kritériumoknak megfelelően alakítják ki a lánchoz tartozó szállodák a szolgáltatásaikat. Az országban található családbarát szállások közül van, ahol 300 felnőtt ágyra 100 babaágy jut és mindehhez pelenkázó, fürdetőkád és babakocsi (!) is jár. Van, ahol több, mint 150 gyerek nyaral egyszerre. A törzsvendégek már régi ismerősként üdvözlik a szakképzett óvónőket és baby-sittereket. Van, ahol a vendég választhat, hogy melyik mesébe szeretne költözni: Csipkerózsika, Piroska és a farkas, Micimackó témájú szoba várja őket. A kalandvágyókat van, ahol kincskeresés, máshol pedig éjszakai bátorság próba hozza izgalomba. Egy gyermekbarát helyen nem jelenthet gondot, ha kiborul a leves, eltörik egy pohár vagy éppen az éjszaka közepén pelenkára van szükség. A „vizes szolgáltatásokat” is a gyermekekhez igazítják, gyermekpancsoló, járóka a medence mellett vagy akár egy óriáscsúszda…  

 Háló és fürdő

A szobák berendezésénél is gondolni kell a kicsikre, hiszen a környezetváltozást ők nehezebben bírják, és fontos, hogy az otthonihoz hasonló, kényelmes körülmények várják őket. Bevett szállodai gyakorlat, hogy a gyerek pótágyon a szülők szobájában alszik. Szerencsére ma már egyre több szállodában biztosítanak összenyitható 2 ágyas szobákat és családi apartmanokat. A babaágy ma már szinte alapfelszereltség, a családi szobákban pedig külön légtérben alszanak a gyermekek. Kevesen gondolnak viszont arra, hogy pelenkázóval, bilivel, fürdetőkáddal alakítsák bababaráttá a fürdőszobát. Érdemes erről tájékozódni az indulás előtt. Nem elhanyagolható szempont egy négyfős család indulásánál a kocsiba zsúfolandó holmik mennyisége.

A helyszín kiválasztásakor nem árt gasztronómiai szempontból is körülnézni. Van-e gyermekétlap, és ha igen, milyen ételeket tartalmaz. A felnőtt ételek megfelezett adagjaiból áll, vagy külön a gyermekek számára készült ételekből: főzelékekből, turmixokból, és mindenből, amit ők szeretnek. Jó hír, hogy már a babákat is várják ételek a büféasztalokon, tejpépek, bébi italok stb. Ha még az asztalok mérete is megfelelő a családok számára, etetőszék is elérhető és a kicsik színezéssel üthetik el a várakozás idejét mindjárt nyugodtabban zajlik a családi vacsora – amúgy mozgalmas – programja.

Jó tanács az árlisták vizsgálatához: minden esetben tanulmányozzuk jól végig az ár tartalmát. Néhány helyen jó eltervezhető a pihenés végösszege, hiszen szinte minden szolgáltatás korlátlan használatát tartalmazza az ár, máshol pedig apránként fizetjük ki ugyanazt. A gyermekkedvezmények is változatosak. Legtöbb helyen 14 éves korig kapnak a gyermekek engedményt az árból, ha a szülőkkel egy szobában alszanak.

Végül még két fontos dolog a családos pihenés sikeréhez a vendéglátók, és a vendégek részére: az előbbinél fontos a gyerekszerető, kiválóan képzett személyzet, az utóbbi pedig ne felejtse otthon a gyermek kedvenc plüssmackóját. Aztán jöhet akár a rossz idő is! „Nyaralunk!”

A hazai gyermekbarát hotelekben sok-sok speciális szolgáltatást találunk.

Van, ahol

-300 felnőtt ágyra 100 kiságy jut

-vannak olyan napok, ahol több, mint 150 gyerek nyaral egyszerre

-a babaúszás hetente 3-szor 3 korcsoportnak ingyenes

-annyiszor lehet lecsúszni az óriáscsúszdáról amennyiszer csak akarok

-Csipkerózsika, Micimackó vagy akár és Lovag szobában is lehet lakni

-a szakképzett óvónőket már névről ismerik a visszatérő vendégek gyermekei

-kincset is lehet keresni a kastélyparkban

-az allergiásokra is gondolnak: külön megjelölik azokat az ételeket, amiket pl. a lisztérzékeny gyermekek is fogyaszthatnak.

-éjszakai bátorságtúrán mutathatja meg ki-ki a bátorságát.

-gyermekkerékpár is van bőven, így együtt kirándulhat a család

-vész esetén még egy pelenkát is lehet kérni

-az állatsimogatóban közelről megismerkedhetnek a csöppségek pónilovakkal, kecskékkel, birkákkal.

-nem néznek ránk csúnyán az étteremben, ha kiborul a leves.

Itt töltheti le részletes táblázatunkat!