Ilyenkor, ősz végén jön el a partik és céges bulik ideje, ahol újszerű, trendi lehetsz, ha az egyébként inkább romantikus pezsgő, vagy a magas kalóriatartalmú koktélok helyett Beaujolais Village-al várod a vendégeidet. A Gamay fajta és a carbonic maceráció együtt: cseresznye, fahéj, sőt banán és rágógumi, tutti-frutti aromákat eredményez!

 

A mítosz

•Ilyenkor november táján jószerivel az egész világ Beaujolais-őrületben (ejtsd: bozsolé) tombol. A Beaujolais Noveau mindig friss, primőr bor, amely gyümölcsössége révén hamar divatossá vált, először az angolszász országokban, majd keleten, elsősorban Japánban.   A francia termelők kerítettek egy mítoszt is a bor készítése köré.

•A szüretet követően ez a bor viszonylag hamar elkészül, de nem hozható kereskedelmi forgalomba november harmadik szerdáján éjfél előtt, vagyis csakis csütörtök reggel. Ha pedig van mit várni, azt nagyon várják! A jólnevelt angolok és a tisztelettudó japánok november harmadik csütörtökjén őrjöngve követelik rendes évi Beaujolais-jukat.

•A Beaujolais-t egyébként kizárólag Burgundia Beaujolais körzetében készítik a Gamay szőlőfajtából. A Gamay egy rendkívül intenzív illatú bort adó fajta, telis tele málnával és cseresznyével, ugyanakkor tanninban szegény. Ebből kifolyólag könnyed, már-már légies borokat eredményez, melyekről előbb jut eszünkbe a málnaszörp, mint a vörösbor.

•A bortermelők persze rá is játszanak erre a könnyedségre. Egy speciális, úgynevezett: carbonic maceráció segítségével több színanyagot és jóval több gyümölcsaromát szabadítanak fel a gyümölcs héjából és húsából, úgy, hogy közben a tannin mennyisége nem nő a borban. Így készül tehát a Beaujolais Noveau.

•Mondhatnánk, hogy a málna a Merlot fajtától sem idegen, miért nem lehet a Beaujolais-t mégsem összetéveszteni semmivel? A Gamay fajta és a carbonic maceráció együtt cseresznye, fahéj sőt, banán és rágógumi, tutti-frutti aromákat eredményez.

•Bár a Beaujolais Noveau természetesen száraz vörösbor, mégis alkalmas akár desszertek, gyümölcssaláták kísérőjének is.

•Nem az a bor, ami hamar a fejünkbe szállna, bátran fogyasztható. Persze a mértéket, mint minden alkoholtartalmú termék esetében, érdemes tartani. Ez – egyébként visszafogottan étkező – nők esetében 3-4 dl naponta.

 

Komoly változat

•Ha Beaujolais, akkor szót kell ejtenünk a bor egy komolyabb verziójáról, a Beaujolais Villages-ról (bozsolé vilázs), amely többnyire hagyományos módon készül (nem carbonic macerációval), valamint testesebb.

•A Beaujolais Villages-t gyakran tölgyfahordóban érlelik, amely további aromákkal gazdagítja a bort. Nem kell olyan gyorsan elfogyasztani, mint a Noveau-t, sőt akár palackban is tovább érlelhető.