Az idei nyári divat könyörtelen a hasproblémákkal küszködőkre nézve, a mintás, rövid, nyakbaakasztós, melleket alig takaró feszes felsők az igazán trendik. A tükör ad könyörtelen választ, hogy kihangsúlyozzuk-e vékony zsírpárnáktól mentes hasunkat, vagy elrejtjük a kisebb nagyobb kibuggyanó hurkákat.

 

A has nem hazudik! Meglátszik rajta a rendszeres edzés ugyanúgy, mint a táplálkozásban rejlő hiányosságok vagy többlet kalóriák. Nézzük a három prototípust:

 

A zsírpárnás:

A tinédzser kortól kezdődő inaktív életmód, a mértéktelen vagy nem megfelelő minőségű táplálkozás vezet el a húsos, zsírpárnás has-„szindrómához”. Minél tovább növesztjük, annál több küzdelemmel fogunk tőle megszabadulni, a legkönnyebb a 20- as éveinkben, a legnehezebb 50-en túl.

 

A sportos:

A rendszeres edzés meglátszik a hason: feszes, néha már-már előbukkanak az áhított   hasizmok bordás formái. Az edzéssel itt már semmi gond nincs, a táplálkozásban rejlő vétkezések azonban távol tartanak minket a tökéletes eredménytől! A meleg napokon a köldököt kivillantó topok ideálisak számodra.

 

A tökéletes:

Nemcsak a fiatalság sajátja. A kidolgozott izmok feletti minimális, szinte észrevehetetlen zsírszövet a rendszeres testmozgás, a megfontolt és tudatos táplálkozás következménye.

 

Lábak felhúzva, talpak a talajon – „klasszikus” – hasprés lassan végrehajtva. Csípő a talajon marad, csak a lapocka aljáig emelünk és az összehúzódásra koncentrálunk a felülésnél. Szigorúan ügyelünk a lassú, kontrollált végrehajtásra.

 

A vállakat emelt helyzetben tartjuk, kezek a tarkón, de nem húzzuk a fejet (gerinc egyenes) a törzset ütemesen jobbra és balra forgatjuk.

 

A kezeket a csípő alá helyezzük. A nyújtott lábak a talaj fölött 5-10 cm-ről indulnak, a derekunkat a földhöz szorítjuk!

 

Minden haspréskor alapos kilégzés.

Folyamatosan emeljük az ismétlésszámot.

 

Emelt lábak, ellentétes könyök-térd érintés. Bal könyök a hajlított jobb térd felé húz, és fordítva. A törzs és a lábak folyamatosan mozognak.

 

Csípőemelést végzünk, függőleges lábakkal. Padra ülünk kezünkkel megtámaszkodunk a talajjal párhuzamosan, nyújt és térdbe behajlítva behúz a láb.

 

A kardiotréning elengedhetetlen a has zsírtalanításánál. Jöhet az ugrókötél!

 

Jól nyújtozzunk meg a gyakorlatsor végén, hogy velünk együtt az izmaink is fellélegezzenek.