A hastáncot az erotikával azonosítják, aminek a gyökere az lehet, hogy termékenységi rituálé volt, melyet szülésnél, illetve gyermekáldásra várva alkalmaztak, illetve a háremhölgyek is gyakorolták. A hastáncot hagyományosan élő zenére adják elő. Ám eredetileg a férfiak háta mögött végezték…

 

A papnőktől a háremhölgyekig

Az Ókori-Keleten, sőt a Római Birodalomban is hastáncos nők vezették fel a fiatal házasok és vendégeik díszmenetét.

•Eredete valószínűleg egyiptomi, de más népek is alkalmazták az erotika fokozására. A tánc az ókori templomokhoz köthető. Az ókori görög, perzsa, palesztin és észak-afrikai kultúrákban a termékenységi szertartások fontos része volt a szent tánc, amelyeket templomi papnők irányítottak, tanítottak.

•Később a törökök háremhölgyeinek jellegzetes mozgáskoreográfiájával kapcsolódott össze.

•Napjainkban sok helyen, többek között néhány iszlám országban tiltott tánc, mert erkölcstelennek tartják. Ez így van máig Egyiptomban is, ahol muzulmán nőknek tilos!

•Félreértés, hogy a férfiak szórakoztatását szolgálja ez a tánc. Ezt a ritualizált kifejezési (mozgás)formát rendszerint nők adták elő egymás előtt termékenységi szertartásokon, összejöveteleken, ezzel készítve elő a fiatal lányokat a házasságra.

•A legtöbb esetben férfiak jelenléte nem volt megengedett.  

 

Mégis kerek a világ!

A hastáncot hagyományosan élő zenére adják elő. Az alapritmust kiemelő hangok beburkolják a hallgatót, időt és teret engedve, hogy kedvét lelhesse a zenében, elmerengve a hastáncosnő mozgásán. A keleti zene és tánc improvizatív jellegű, főképp maga a tánc az.
A hasizmok hullámzása, a csípő ringása is a folyamatosságot, az áradatot hangsúlyozza, a lágy kézmozdulatok is a nőiességet, kerekséget szimbolizálják.

A hastánc kifejezetten a nők izomzatára, csontozatára épül, olyan mozdulatokat tartalmaz, amelyek a felsőtestből erednek, onnan áradnak a karokba és a lábakba. A tánc gyakran a test különböző részeinek izolációjára összpontosít, ezeket az apró mozdulatokat érzékien összeszőve kibontakoztathatjuk a nőt – magunkban. A hastáncosnők táncukkal, és azzal, hogy mindezt mezítláb teszik, az anyaföld és a legmélyebb érzések közötti intim kapcsolatot is hangsúlyozzák. Ezek a rituálék az erotika és a vallás furcsa ötvözetének tekinthetők, ami valljuk be, nem mindennapi.

 

Nő, lengén, áttetsző selyemfátyolban

•A hastáncruha színes, lenge öltözet, finom sálak, fátylak emelhetik ki.

•A felső kendők szélére, egy vagy több sorban, apró, flitterszerű fémlemezkéket varrnak, ami a csípő himbálására csörög.

•Kiegészítője lehet a rézből készült ujjcintányér, a kard, kígyó, nagyobb méretű tál, kandeláber égő gyertyákkal.  

 

Hollywoodi módi

A tánc és a hozzátartozó ruhák Hollywoodba is eljutottak és természetesen onnan vissza, így alakítva át a keleti táncosok stílusát. A századforduló óta a hastánc népszerűsége óriási mértékben növekedett. Hastáncfesztiválok, szemináriumok szerveződnek, Kelet így szökik át Nyugatra.

 

5+1 OK, hogy kipróbáld! Edzés, másként!

A hastánc manapság nemcsak a szórakozás egyik formája, hanem edzésként is fel lehet fogni.

•Ez már csak azért is helyes gondolat, mivel mint minden rendszeres mozgás, a hastánc is testi-lelki karbantartó funkcióval bír.

•Nagy előnye, hogy nem erőlteti meg túlzottan az inakat és az ízületeket, mert nélkülözi a hirtelen, feszes mozdulatokat.

•Alakformáló és zsírégető hatású, a lágy mozdulatok kíméletesen fejlesztik a testet,

•és a mozgás lelki felüdülés is egyben.

•A hastánc a lehető legideálisabb mozgásforma a nők számára, mivel szinte megerőltetés nélkül erősíti az izmokat, segít a zsírszövetek leépítésében.

•Emellett ugyanolyan testmozgás, mint bármi más, hiszen ha rendszeresen végzik, hasonlóan fokozza az állóképességet, javítja a vérkeringést, akárcsak egy kemény aerobik edzés.

 

A laikus nézőpontjából – MESÉS ÉS MISZTIKUS

-Már három éve hastáncolok – mondja Varga Zsófi – és ahelyett, hogy megunnám, mint eddig oly sok mindent, egyre jobban élvezem. Mindig lehet valamilyen új koreográfiát tanulni, ettől olyan változatos. Ez egy különleges, egészen más mozgásforma. A zene és a hangulat kicsit misztikus, teljesen ki tudok kapcsolódni közben. A keleti kultúra mindig is érdekelt, a ruhák lélegzetelállítóak és a zene is az. Olyan mesés, hogy képes kiszakítani egy időre a való élet gondjaiból. Minden nőnek ajánlott, mert javítja önbecsülésüket, önbizalomnövelő a hastánc. A mozgást is fejleszti, csupa nőies mozdulatokból áll, ami a mindennapokba is átáramlik. Persze ehhez alkat is kell, itt kifejezetten előnyös a nőies csípő.
Az órákon bemelegítéssel és nyújtással kezdünk, mint bármilyen más edzésen. Ezután a koreográfia mozdulatait tanuljuk az aktuális zeneszámra, elemeire bontva, majd összefűzzük az elemeket. Nagyon fontos, hogy a mozdulatok pontosan a zene ritmusára történjenek, hogy a néző azt higgye, magunktól-spontán táncolunk így a zene hatására. Ami persze majdnem így is van, de emögött kemény munka áll.   Ahhoz, hogy eljuss arra a fokra, hogy improvizálhass, előbb alaposan meg kell dolgoznod érte!

 

Szakértő szem – MODERN ARAB POP

 – Az óráimon modern arab popot használok, mondja Veréb Bea, hastánc oktató – hogy mindenki által könnyen „emészthető” legyen a dolog, sokaknak ugyanis nehéz hozzászokni a tradicionális arab zenéhez. Klasszikus mozdulatokat oktatok, de nem vagyok a koreográfia híve. Mindig improvizálok, mert az szabadabb és az önkifejezésnek egy nagyon jó módja. Persze a tanítványok, különösen a kezdők igénylik a koreográfiát, hogy jobban tudjanak gyakorolni.   Igyekszem meggyőzni őket, hogy a saját stílusukban táncoljanak. A kezdeti lelkesedés után hamar lemorzsolódik a csoport nagy része, de akik maradnak, és tényleg komolyan gondolják, azoknál lassan ki is alakul az a saját stílus. Ám évek szükségesek ahhoz, hogy valakiből hastáncosnő váljon. Testalkattól függetlenül ajánlom mindenkinek, aki örömét leli benne. Jó testedzésnek is, tartásproblémáknál is ajánlott, viszont ez inkább egy mélyizomzati tréning. Másfél óra állás már hatással van a combra, nőies alakot ad, a csípő vékonyodik. A karok is formálódnak a sok kéztartástól, a fátylazás a vállakat is erősíti.

 

Karsay Luca

Shakira fotó: Sony BMG