Körülötted a megnyugtató víz, felröppenő vadkacsák, alábukó gémek, fickándozó halak: csak rajtad múlik, mikor mész tovább. Nem segít a motor, a vitorlának feszülő szél, az erőd és a kitartásod számít. A tengeri kajak nem az olimpiai felkészülésről szól, hanem a mindennapokról, a nyáresti evezésekről, a nyaralással felérő hétvégi vízi túrázásról.

 

Nem kellenek hozzá hatalmas vállak, evezős múlt; a lelkesedés, a természet, a víz szeretete hajtja a hajót.   
 
Újabban egyre több színes, karcsú hajó tűnik fel a hazai tavakon, folyókon. A legújabb tengeri kajakok mellett nagyon sok régi, sokat látott, sokat próbált, kissé megkopott kajakot is látni a vizeken. Jó rájuk nézni: sok-sok élményt sejtetnek a napszítta színek, a karcok, a foltok.
A tengeri kajakok komfortfokozata azonban a veterán kajakokét messze felülmúlja: párnázott, gyorsan száradó ülések, deréktámasz, lábtámasz, combtámasz, könnyen elérhető rakodórészek, és – hát valljuk be -, az egyik legfontosabb tényező, a gyönyörű színek és formák. Mindez azért, hogy stabilan, biztonságosan szeljük a vizet nemcsak szélcsendes, tükörsima vízfelületen, hanem a kicsit szelesebb, hullámosabb körülmények között is.
 

NŐI ELŐNY

Nem is hinnénk, hogy a kajakozásban a nők előnyösebb helyzetből indulnak, mint a férfiak. Az eltérő testarányok miatt a nők testsúlyának nagyobb része deréktól lefelé helyezkedik el, s ez rendkívül előnyös az alacsony súlypont miatt. A férfiak testsúlyának nagyobb része deréktól felfelé csoportosul, ezáltal a súlypont is magasabban van, így több energiát kell az egyensúly megtartására fordítaniuk. Mi, nők, a megspórolt energiát az evezésbe fektethetjük.
 

TECHNIKA

A helyes evezési technika során nem a gyorsan fáradó karizmok dolgoznak, hanem elsősorban a széles hátizom.
•Fontos, hogy az evezőből ne akarjunk vizet facsarni, tartsuk lazán, hogy könnyedén nyújthassuk előre lábmagasságig.
•Az evező tolla kb. 45° fokban érjen vizet, s húzzuk az evezőt csípőmagasságig. A kezdők hajlamosak ezt a mozdulatot bicepszből megoldani, s pár száz méter után, égető érzéssel a karjukban, nem tudják magukat teljes mértékben átadni a rekreációs élménynek.
•A hátrahúzásnál az ellenkező oldalon dolgozó, ún. tolókarral rásegítünk, s közben a felsőtest deréktól felfelé enyhén oldalra fordul. Ilyenkor hátizomból húzunk, tolunk egyszerre – sokkal messzebbre jutunk vele és az égető érzés helyett egy nagyon kellemes fáradtságot tapasztalunk majd.

FITT TIPP
Ha az oldalsó hasizmokat is meg szeretnénk mozgatni, a húzással megegyező oldalon lévő lábat feszítsük a lábtámasznak. Érezni fogjuk a hatékonyságban lévő különbséget.
 
•A nap végére, szép csendben, észrevétlenül a comb- és fenékizmokat is átmozgattuk.
•A hajók stabilak, de a kajakozás egyik kulcseleme, hogy óhatatlanul a testünkkel tartjuk egyensúlyban a hajótestet. Ezek az apró, pici mozgások meglepő helyeken tudnak kellemes izomfáradtságot okozni.
 
5 jó tanács!
•Fontos, hogy megfelelő energiát, táplálékot, folyadékot vigyünk a szervezetünkbe vízreszállás előtt. A folyadékmennyiség pótlására, különösen a nyári napokon a vízen is szükség lesz. A tengeri kajakok többnyire hálóval felszereltek, így kiválóan alkalmasak az ásványvizes palackok tárolására. 
•Ne felejtsük el, hogy nem mindig van kikötésre alkalmas partszakasz, így vízreszállás előtt érdemes végiggondolni, milyen ütemben pótoljuk a folyadékot, hol lesz alkalmunk kikötni, mosdóba menni.
•1,5-2 óránként érdemes pihenőt tartani, ez a derekunknak is jólesik.
•Ha nincs homokos, fövenyes part a közelben, „csak” fürdésre alkalmas víz, egy frissítő, deréknyújtó úszás csodát tehet. Ne felejtsünk el ilyenkor arra gondolni, hogy a hajóba vissza is kell tudni mászni. Ezt érdemes megtanulni, gyakorolni – jön a nyár, a tavak vize erre kiválóan alkalmas.
• Napkrém, fejkendő, könnyű, hosszú ujjú póló a forró napokon! Napszemüveget is feltétlenül vigyünk magunkkal, ha lehet, polarizált lencsével ellátottat: a víz felületén visszatükröződő, szétszóródó napsugarak ellen ez véd a legjobban. Ha napszemüveg nélkül kajakozunk, akkor hunyorgunk; azon kívül, hogy a napfény a szemünknek egyáltalán nem tesz jót, észrevétlenül ráncoljuk a homlokunkat, a szemünk környékét, ami idővel nyomot hagy… ezt pedig mindannyian szeretnénk késleltetni.
 
A HAJÓ TERHE
Nőként még egy fontos dologra érdemes figyelnünk. Az üvegszálas hajók könnyebbek, de sérülékenyebbek, a polietilén hajók nehezebbek ugyan, de elnyűhetetlenek. A hajók egyedül is mozgathatók, emelhetők, megfelelő technikával vagy erre a célra kifejlesztett csomagtartóval a kocsi tetejére helyezhetők. Ha tehetjük, kérjünk segítséget a közelben tartózkodó segítőkész férfiaktól. Higgyük el, hamar ott teremnek… Nem kell bebizonyítanunk, hogy ez nekünk egyedül is megy, legyen fontosabb, hogy a megnyúlásra hajlamos méhszalagokat kíméljük. Ne vonjuk ki magunkat teljes mértékben a hajócipelésből, de ha lehet, a könnyebb végét fogjuk – ez pedig elől van. A túrára készített szendvicsekkel, a megfelelő pillanatban elővarázsolt – lehetőleg hideg – sörrel viszonozhatjuk segítőkészségüket.
 
 
FITT INFÓK!
•Csapatban vagy egyedül? Érdemes az intreneten utánanézni, egyre több túrát szerveznek hazai vizekre tengeri kajakkal. A www.tengerikajak.hu oldalon a programokon kívül egyéb hasznos, praktikus információ is fellelhető, ami magabiztossá tesz bennünket a vízen is. A csoportos túrákon bárki részt vehet; a remek hangulat, a látvány, az új élmények, új hangok hetekre feltöltenek.
•Programokról, kajakbérlési lehetőségekről további információ: www.tengerikajak.hu
Tuboly Ádám: 06-30- 203-2404, Fulmer Krisztina: 06-30-911-8135
 
Néhány hazai túrajavaslat!
 
1. Balaton: csodálatos öblei, nádasai vannak. A vízreszállás többnyire strandokon megoldható, lépcsőbejárókon, köveken, sekély vízben nem okozhat gondot.
 •A legszebb öblök közé tartozik a Tihanyi-félsziget nyugati oldalán található sajkodi strand. Kicsi, eldugott, szinte csak a helyiek ismerik. A félsziget mentén, a Nemzeti Park tövében kajakozhatunk a suhogó nádas mellett, kócsagok kíséretében. Ugyanezt Aszófő irányába is megtehetjük.
•Badacsony környékén, a Káli-medence dombjai adják a díszletet: templomtornyok, bazaltsípok, nádfedeles présházak, szőlőtáblák. Az apró falvak és strandok közül szintén egy kevésbé ismertet ajánlanánk, Pálkövét. Nyáron itt gyerektábor üzemel, de az elő- és utószezonban igazi búvóhely. Szigliget pedig maga a nyugalom szigete. A kajakozás után egy kellemes séta a várhoz vagy egy borospincéhez igazán emlékezetessé teszi a túrát.
•A Velencei-tónál a legjobb vízreszállási lehetőség a Sukoró mellett található Velencei Vízi Sporttelepen van. Elképzelhető, hogy az evezős pályán éppen edzés vagy verseny van, de egy előzetes telefonnal ez bármikor tisztázható (www.vvsi.hu, tel: (22) 472-808).  Napijegy ellenében bárki bemehet, a vízreszállás stégről megoldható, s pár evezőcsapás után már a nádpamacsok között találjuk magunkat. A Szúnyog szigeten lévő csárdában egy remek halászlével pótolhatjuk a folyadékszükségletet.
•Közkedvelt még a Bodrogzug, ahol árnyas csatornák kötik össze a folyókat, áradáskor a fák között, mezőn evezhetünk, azonban ehhez a természetvédőktől előzetes engedélyre van szükség.
•Budapesten a Római part mellett a Léstupa-szigeti lehajtót tudjuk még ajánlani, a Szentendrei úton a körforgalom egyértelműen jelzi. A parthoz közel lehet parkolni, sóderes partról vízre szállni, s a Római parti nyüzsgést, az M0-s épülő hídját magunk mögött hagyva megcélozhatjuk Szentendrét: árral szemben mindig parthoz közel, hiszen ott a legkisebb az ellenállás, folyón lefelé pedig a fő sodorvonalban haladva tartalékolhatjuk energiánkat – ez a folyó közepe tájékán van.
 
+ FONTOS TUDNIVALÓK!
1. A horgászokat kellő távolságban kerüljük, ne vigyük el úszóikat, damiljaikat. A vitorláskikötőbe csapatostul ne menjünk be. Egy-két kajakért még sehol nem szóltak, de tudni kell, hogy itt mély a víz, a ki-, beszálláshoz megfelelő helyet válasszunk.
2. Magyarországon kevés olyan víz van, amit vadvízi fokozattal láttak el, a Rába határmenti részei ehhez közelítenek. Itt a feltorlódó rőzsegátak, benyúló faágak okozhatnak meglepetéseket – ezeket a veszélyforrásokat nem szabad alábecsülni.
3. A Balatonon fokozottan figyeljünk a viharjelzésre, 500 m-re ne távolodjunk el a parttól.
 
FITT TIPP
A tengeri kajakozás bárki által elkezdhető sport. Tapasztalat nélkül érdemes egy szervezett túra formájában kipróbálni, s kellő gyakorlat esetén kölcsönzött vagy saját hajóval felfedező utakra indulni, kikapcsolódni.
 
Szöveg: Fulmer Krisztina
Fotó: Tuboly Ádám