Bakanccsal a lábunkon rengeteg izgalmas helyre juthatunk el, ahová másképp szinte képtelenség lenne. Felfedezhetjük a szomszédos erdőket éppen úgy, mint távoli népek egzotikus kultúráját, megismerkedhetünk különös szokásaikkal, mindezt harmóniában a természettel.

 

Gyalogolni jó és hasznos, ezért az alábbiakban néhány megszívlelendő tanáccsal szolgálunk az elszántabb túrázóknak.

 

Milyen a jó túracipő?

 

Elsősorban könnyű, megbízható, nem ázik be, és kényelmes. Sok múlik a megfelelő cipő kiválasztásán, hiszen szerencsétlen esetben a legrövidebb kirándulás is fájdalmas élménnyé válhat.

 

Mindig a feladathoz keressük a lábbelinket. Választás előtt első sorban azt gondoljuk végig alaposan, hogy mire fogjuk használni legtöbbet a kiszemelt darabot. Mérlegeljük, hogy mennyire fontos a vízállóság, és mennyire vagyunk lelkiismeretes cipőápolók, mert ezek alapján könnyebben dönthetünk. Aki a klasszikus kívül-belül bőr túracipőket választja, az masszív, strapabíró, hosszú életű darabbal gazdagodik, ami rendszeres ápolást, vaxolást igényel túrák előtt és után. Ezt viszont nagyon meghálálja, mert így nem ázik be, és ha már összeszoktunk vele, hűséges társként elmaradhatatlan része lesz barangolásainknak.

 

Jobbfajta túracipővel van dolgunk, ha a cipőn a lehető legkevesebb varrást találjuk, mert így minimális az öltés menti beázás, később az esetleges szétszakadás lehetősége. Szerencsés, ha az orrát gumi fedi – hiszen a legtöbb mechanikai sérülést itt szerezzük be – és hasznos, ha ez a gumiperem a cipőnk egész oldalán végig fut. Könnyebb tisztítani is. Fontos megemlíteni, hogy ezek a klasszikus bakancsok könnyen javíthatók, ami szintén nem elhanyagolható szempont. A talprészük általában merev, ami kifejezetten a durva, sziklás terepen mutatja meg kedvező oldalát.

 

Aki hosszabb gyaloglásokra keres könnyű cipőt, megfelelő vízálló tulajdonsággal, annak a puhább talpú, különböző vízálló-szellőző membránokkal készített darabokat érdemes keresnie. Bár csak a gumicsizma a teljesen vízálló lábbeli, a bőr, vagy a bőr-textil kombinációjú modellek belsejében található ultramodern anyagok is nagyon jól bírják a vizet, különleges felépítésük miatt még a nyelvüknél sem folyik be egy csepp sem, így könnyedén gázolhatunk keresztül patakokon, vizes füvön, sártengeren.

 

A legismertebb vízálló-szellőző anyag a gore-tex, ami azon túl, hogy nem engedi beázni a cipőnket, még megfelelő szellőzést is biztosít a lábunknak. (Ebből a nagyszerű, űrhajózásból megörökölt anyagból ezen kívül kabát, szívbillentyű, érfal, sátor is készül még.) Ezek a cipők anatómiailag jól tervezettek, kiválóan ötvözik a cipő esztétikai és funkcionális elvárásait, és már minden kollekcióban találunk kifejezetten hölgyeknek készített modelleket.

 

Hogyan ápoljuk a bakancsunkat?

 

Fontos megemlíteni, hogy minden bakancs igényli az ápolást, ami nem csak a vízállóság szempontjából fontos. A bőr rugalmasságát megőrizve hosszabb távon kényelmesebb, kevésbé sérülékeny, nem repedezik meg a „törési helyeken”. A szakboltok felkészültek ápolószerekből, minden bőrféléhez megtalálhatjuk a megfelelőt. Hatásuk rendszeres használat esetén, szélsőséges körülmények között is nagy viseleti komfortot biztosít.

 

Melyik a jó méret?

 

Hasznos a kiszemelt darabot olyan zoknival próbálni, amilyennel viselni fogjuk, és gondoljunk arra is, hogy egy kiadós túra végére lábunk megduzzad, ezért inkább a délutáni órákban próbáljunk. A zokni fontos kiegészítő, szerezzünk be olyat, ami leginkább megfelel a túránk fajtájához, éghajlatához. Ne lötyögjön rajtunk a bakancs, és ne érjen hozzá a körmünk, mert például hegyről lefelé jövet komoly sérüléseket szerezhetünk. A megfelelő méret jól tart, nem töri a lábat.

 

Legyen jól fűzhető a cipőnk, mert így alakíthatjuk legkönnyebben a lábunk formájára. Ne szégyelljük alaposan kipróbálni már a boltban a kiszemelt darabot. Vegyük fel mind a kettőt, kössük be, és sétálgassunk bennük. A profi helyeken még egy kis lejtőt is találhatunk a boltban, ahol ilyen nincs, lépcsőzhetünk is egy keveset, hogy megnyugtatóan rátaláljunk az igazira. Minél többet próbálunk, annál jobb, ráadásul mindenki profi túrázónak tekint majd bennünket.

 

Bármilyen bakancsot választunk is, az a lényeg, hogy minél többet használjuk!

 

Barkó Csaba