A snowboard tanulás folyamán gyorsan eljuthatsz a csúszás, a siklás, a fékezés elsajátításáig. A hódeszkások többsége, sajnos itt megreked. Ők azok, akik a pályákon egyenesen csúsznak le és le, és lefelé, és lefelé, bármi történik, nem kanyarodnak. Pedig nem is olyan nehéz az élen húzott, karcolt ívek kivitelezése. És ez az igazi élvezet. Beavatunk!

 

Ne félj, a snowboardozás nem veszélyesebb a síelésnél. Sőt, a lábtörésnek kisebb   kockázata van!    

 

ALAPOK

 

Több módszer létezik, amivel meg tudjuk állapítani, hogy melyik láb legyen elöl a deszkán. Általában az erősebb, támasztó láb van elöl, az ügyesebb láb pedig hátul. Ennek a manőverezésnél lesz jelentősége. Azt tegyük előre, amelyik kényelmesebb számunkra.

Vigyázat!

•A kötéseket ennek megfelelően kell beállíttatni. A pályán már nehézkes átállítani. Ha a bal láb van elöl, akkor a pozíció alapján „regular” a boardos, ha a jobb, akkor „goofy”.

•Az elöl lévő lábszárra kapcsoljuk fel a szökevénypántot, majd a megfelelő kötésbe csatoljuk be a cipőt. Ezt tehetjük ülve vagy állva. A másik lábunkat egyelőre hagyjuk szabadon!

•Vízszintes terepen álljunk a deszkára! Szabad lábunkat tegyük a két kötés közé!

 

LECKE

 

1. Érintsük meg a lap elejét (nose) végét (tail), a lábujjunknál lévő élét (front side) és a sarkunknál lévő élét (back side) egyenként, mindkét kézzel.

Guggoljunk le, majd álljunk fel néhányszor egymás után!

 

2. Járjunk körbe, lépegessünk, rollerezzünk a deszkával. Próbáljuk meg a front side és a back side oldalon is hajtani.

 

3. Enyhe, rövid (max. 15-20m), kifutó lejtőn csússzunk le, ahol a deszka magától megáll. Ha ez sikerült, próbáljuk meg a helyben végzett gyakorlatokat csúszás közben is végrehajtani.

 

4. Menjünk vissza a lapos részre! Csatoljuk be mindkét lábunkat, és az 1. és 3. gyakorlatokat ismételjük meg ilyen formában is.

 

FITT TIPP

Ugrálhatunk, eshetünk előre, hátra, de mindig igyekezzünk az esést tompítani. •Hátrafele esésnél ügyeljünk arra, hogy kezünket magunktól minél távolabb   tegyük csak le.

•NE a fenekünk mögött próbáljunk tompítani! Ez a rossz beidegződés okozza a leggyakoribb kar- és csuklótöréseket.

•Hogy a fenékre esés fájdalmaitól megóvjuk magunk, nyugodtan tömjünk egy kispárnát a nadrágunkba! Nem szégyen.

 

CSÚSZÁS

 

Ha az előzőeken már túl vagyunk, csatoljunk le, és a pálya szélén gyalogoljunk fel egy darabon. Válasszunk az eddigieknél valamivel meredekebb lejtésű pályát. Ülve csatoljunk fel, majd felállva a back side élen csússzunk lefelé.

Csúszás közben mindkét lábat egyenletesen terheljük, térdeink legyenek enyhén hajlítva. Válltengelyünk legyen párhuzamos a deszkával, karjainkat tartsuk lazán felemelve. A lábujjakat emeljük felfelé, és messze a völgybe nézzünk. Menet közben próbálhatunk kicsiket fékezni a deszka határozottabb élre helyezésével. Cél, hogy a folyamatos csúszást bármikor képesek legyünk megállítani.

Gyakoroljuk mindezt a front side élen is, háttal állva a lejtőnek, térd rogyasztással emeljük sarkunkat, nézzünk fel messze a hegyre!

 

AZ ELSŐ KANYAR

 

Ha a csúszás már jól megy, kezdhetünk rézsút csúszni – siklani. Ilyenkor a tekintet menetirányba fordul, amely a válltengelyt is kissé elfordítja. Az elöl lévő lábat a felsőtest döntésével határozottabban terheljük meg, a deszkát határozottabban helyezzük élére, és már kezdünk is menetirányba siklani. A legjobb, ha egy kis csúszással kezdjük a gyakorlatot. Ha fékezni akarunk, csak a csúszási pozíciót kell ismét felvenni és fékezni.

A kanyarodás alaptechnikájánál a felsőtest irányít. Ügyeljünk annak nyugodtságára és a határozott kivitelezésre! Amerre a válltengely fordul, arra fordul a lap is.

Legjobb a kanyarokat az egyre meredekebb szögű siklás és csúszás váltásával előkészíteni. Az elöl lévő karral mutassunk mindig abba az irányba, amerre kanyarodni szeretnénk. A mozdulatot kövesse a válltengely is, így hamarosan a deszka is utána fordul.

Ezzel a technikával eljuthatunk a teljes kanyar sikeres kivitelezéséig, ahonnan már csak egy lépés összefűzni az íveket.

 

ÍVELÉS

 

Hogyan is néz ki egy teljes ív kivitelezése?

Rézsút csúszásból indulunk, határozottan előre terhelünk (felső test), ekkor a deszka a lapjára kerül és lassan a lejtő irányába sodródik. A térdek hajlításával súlypontunkat kissé süllyesztjük, majd az ív végső szakaszában határozott lábnyújtással fékezünk és befejezzük az ívet. Az ívet a válltengely helyzete kíséri.

Ha a megtett kilométerek és a begyűjtött mozgástapasztalat eredményeként már biztonságosan és stabilan snowboardozunk, akkor gyorsan eljuthatunk az élen vezetett karcolt ívekig. Ezeket az íveket a deszkánk kialakításának megfelelően rajzolhatjuk a hóba. A sebesség és a keletkező erők mértéke jól érzékelhetően megugrik, a boardozás sokkal dinamikusabbá válik.

 

FEL a FELVONÓRA!

 

A pályákon többféle felvonóval is találkozhatunk.

 

•A kabinos liftek nem okoznak gondot, az ülős lifteken lehet boarddal a kézben utazni, csak a húzós liftekkel vagyunk gondban.

•A húzós lifteken mindig csak az elöl lévő lábunk legyen becsatolva! A sor kiállása után helyezkedjünk az induló zónába, majd az érkező csákányt, vagy tányért húzzuk a lábunk közé és álljunk a becsatolatlan lábunkkal a két kötés közé a csúszásgátlós deszkára. Terheljük határozottan a becsatolatlan lábunkat, így megakadályozva, hogy a lift előrefele lerántson a deszkáról. Csákányos liften eleinte jobb egyedül utazni.

A kiszállásnál csak eresszük el a liftet, és gyorsan hagyjuk el a kiszálló területét.

Ha kiesnénk útközben, gyorsan hagyjuk el a lift nyomvonalát, és ne csüggedjünk, próbálkozzunk újra!

 

Szettek

Kezdésnek mindenképpen egy váll–áll magasságú freestyle lapot ajánlanék puha cipővel és hozzá illeszkedő kötéssel. Felszerelésünknek ez a három legfontosabb eleme nagyon fontos, hogy passzoljon egymáshoz. Ma már a gyártók komplett szetteket is ajánlanak, melyek nem tévesztendők össze a nagyáruházakban kapható, olcsó tömegcikkekkel. A cipő illeszkedik a kötéshez, a kötés pedig tökéletes kapcsolatot biztosít a lappal.

FITT TIPP

•Az egyik legfontosabb szempont, amire még laikusként oda tudunk figyelni – a snowboard megfelelő hosszán kívül –, hogy a kötésbe csatolt cipő ne lógjon le úgy a lapról, hogy az akadályozza a snowboardozást.

•Ez a probléma leginkább a nagyobb méretű cipőket viselők között jelentkezik, de számukra is gyártanak szélesebb lapokat.

 

A sebesség szerelmeseinek!

Deszkákból alapvetően kétféle alaptípus létezik, a hosszabb, vékonyabb alpin lapok és a   szélesebb freestyle lapok. Az alpin lapok a pályákon való karcolt íveket kedvelőknek és a nagy sebességgel száguldó versenyzőknek készülnek. Találunk közöttük allround, freecarve és race lapokat.

•Ezekhez a deszkákhoz kemény cipőt használunk, melyek sokban hasonlítanak a sícipőkhöz, de nem helyettesíthetők azokkal. A kemény snowboard cipők más technikai és formai kialakítással rendelkeznek. Talpuk az orr és sarokrésznél fel van kerekítve, hogy nagyobb élszög esetén le ne akadjanak.

•Az alpin cipőkhöz és lapokhoz kemény kötéseket használunk, melyek egy fém pánttal és csattal rögzítik a cipőt.

•Léteznek ún. step in kötések, melyekbe csak bele kell lépni, és az automatikusan becsatol. Ezeket a kötéseket a cipőkkel együtt tudjuk megvásárolni.

 

Trükközőknek!

Manapság a freestyle irányzat a népszerűbb. A felszerelések eladási statisztikáját is magasan ezek vezetik (95%-kal) az alpin felszerelésekkel szemben. A freestyle lapok jellegzetessége, hogy szélesek és mindkét végük fel van hajlítva. Ennek a kialakításnak köszönhető, hogy ezekkel a deszkákkal mindkét irányba jól lehet haladni. Ennek köszönhetően alkalmasak a látványos ugrások, trükkök megvalósítására. Snowboard oktatásnál szeretjük a freestyle snowboardokat, mert adottságai sokoldalú, változatos tanulást tesznek lehetővé.

•A freestyle lapokhoz puha snowboard cipőket használunk, melyek nem olyan merevek, mint az alpin cipők, ezáltal nagyobb a láb mozgásszabadsága, ráadásul kényelmesebbek is.

•A puha cipőkhöz megfelelő kötések lehetnek step in rendszerűek vagy pántokkal, csatokkal ellátottak. Minden esetben ellenőrizzük, hogy passzolnak-e egymáshoz!

 

Kiegészítők

Felszerelésünk egyéb nagyon fontos részei:

•vízhatlan, lélegző anyagból készült, laza ruházat,

•hosszú és erősített kesztyű,

•térdvédő,

•csuklóvédő,

•gerincvédő és

•egy könnyű bukósisak.

 

Fitt.tipp:

 

Védekezz – síelés közben

Síelés közben sem szabad megfeledkezned bőrod védelméről. Mivel magasan vagy, és ráadásul a hóról is nagyon sok UVA sugárzás verődik vissza rád, fokozottan veszélyezteted a bőrödet. A legérzékenyebb bőrűek is gondtalanul élvezhetik a napsütést a legerősebb UVA védelmet nyújtó: La Roche-Posay Anthélios XL napvédő termékcsaládnak köszönhetően, melyben a fényszűrők kombinációja rendkívül erősen véd az UVA/UVB sugarak teljes spektrumával szemben, a bőrt még a láthatatlan sejtkárosodástól is megóvja.

 

Veszélyzóna

•A snowboardos legsérülékenyebb testrésze a karja.

•A snowboardosok – különösen a frestyle-osok – látótere sokkal korlátozottabb, mint egy síelőé. A deszkások kevesebbet látnak a back side élen húzott ívekben.

• DE a snowboard nem veszélyesebb sport, mint a síelés. A snowboardnál ugyanis csak egyetlen deszka van, így nem jellemző a lábtörés.  

 

Az illusztrációként felhasznált képek a „A sízés +3”könyvből kerültek felhasználásra. www.sizes+3.hu

 

Fotok: Thumbász Hédi

Tumbász Gergő
Hósport oktató