Sport és siker sorozatunkban ezúttal Urban Wident, az AstraZeneca Gyógyszergyár   ügyvezető igazgatóját ismerhetik meg. Vajon egy ilyen felelős beosztásban lévő, komoly üzletember miként éli mindennapjait, és hogyan próbálja cége életébe csempészni az egészséges életmódot? A svéd igazgatóval erről beszélgettünk.

 

A mosolygós üzletember elegánsan érkezik a squash-klubba, ahova megbeszéltük a találkozót. Úgy terveztük, hogy egy jó mérkőzés után beszélgetünk majd, mivel nem tudok svédül, ezért inkább angolul. A játékban legyőzött, hiszen nagyon régóta űzi ezt a sportot.

 

Mióta él Magyarországon? Milyennek találja a magyarokat?

1998 óta élek Magyarországon, az AstraZeneca igazgatójaként. Régóta kedvelem a sportot, testnevelő tanári diplomát is szereztem. Szeretek Magyarországon élni, bár elég sok dologban különbözik az én hazámtól, Svédországtól. Nálunk egészségesebben élnek az emberek, több halat és zöldséget esznek, ami szerintem meghatározó. A sportok területén Magyarország igen jó helyen áll, bár az embereknek kevés a pénzük rá. Ezért fontos az, hogy cégem dolgozói támogatást kapjanak ahhoz, hogy szabadidejüket jól, és hasznosan, sportolással töltsék el. Ezért találtuk ki, hogy bérleteket biztosítunk mindenkinek.

Miért támogatja egy gyógyszercég a sportot?

Először is, a cég felelős része a társadalomnak, előkelő helyet foglal el az üzleti életben. Emiatt kapcsolódik a sporthoz, hiszen a sport az, aminek egy társadalomban szintén meghatározónak kell lennie. Először a kajakot támogattuk, illetve az orientációs tájfutást, ami tipikus skandináv sport, Skandináviában része az iskolai oktatásnak is. Ez a sport megtanítja a gyerekeket térképet olvasni és tájékozódni. A nagy „szerelmem” azonban a jégkorong, amit mindenképpen támogatni kell Magyarországon, hiszen a hanyatlása nem a tehetséges fiatalokon múlik, hanem a jó jégpálya hiányán. Ezért kezdte támogatni az AstraZeneca jégcsarnok építését, így most már két pályán hódolhatnak szenvedélyüknek a tehetséges fiatalok.   A Budapest Star csapatot alakulása óta szponzoráljuk.   Mi voltunk a Hat Nemzet Jégkorong Tornának vendéglátói, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Ugyanígy szívügyünk a kézilabda sport támogatása. S hogy a másik nem is egyenlő mértékben részesüljön ebből, először a Dunaferr Sportklub női csapatát támogattuk. Ezt kibővítettük a Női Kézilabda Szövetség, majd a női kézilabda válogatott támogatásával.

 

Ha a cég dolgozói felé ennyit nyújt, illetve sok sporttal kapcsolatos rendezvényt támogat, bizonyára a családját is a sportolás, az egészséges életmód útjára vezeti.

Magyarországon élnek 10 és 12 éves fiaim. Jéghokiznak, fociznak, kosárlabdáznak és atlétizálnak, versenyszerűen sportolnak magyar színekben.   Azóta sportolnak a gyermekeim, amióta járni tudnak, azt hiszem, ez mindent elárul (nevet).  

 

Ön milyen sportban leli örömét?

Kocogni szoktam reggelente, ezt jó izommunkának tartom, squashsolok, ezt láthatta az előbb, illetve szoktam golfozni is. A hokiban – mivel imádom – besegítek az edzőknek a jégpályákon. Egyébként tizenöt évig versenyszerűen vitorláztam is.

A szabadidősportot támogatja-e az AstraZeneca?

Két évvel ezelőtt alkalmunk volt támogatni az olimpiai utánpótlást. Egyik gimnáziumban mászófal felszerelését támogattuk, és megnyitottuk az AstraZeneca Jégcsarnokot is. Az ez év júniusában felavatott létesítmény világszínvonalú sportkomplexum, ahol a jégkorong tornák és műjégtánc versenyek mellett koncertek szervezésére is lehetőség nyílik. A kétezer ötszáz néző befogadására alkalmas Jégcsarnokban két jégpálya, öltözők, orvosi szobák és büfék találhatók.

 

Lehet-e itt jégkorcsolyázni amatőröknek, kedvtelésből?

Minden nap 18 és 20 óra között. A múlt hétvégén hétszáz vendégünk volt.   Van egy iskola az AstraZeneca Jégcsarnok közelében, melyet szintén támogatunk, a 7-8. osztályba járó diákoknak minden nap másfél órás hoki edzésük van. Újpest fejlődő városrész, sok fiatalnak, családnak, eddig a legközelebbi korcsolyázási lehetőség a Városliget volt, ami innen elég messze van.   A jégcsarnokban korcsolyát is lehet bérelni. A kézilabda fiatalabb korosztályát is szeretnénk támogatni, konkrétan 10-12 éves lányokat napi két órás edzési lehetőséggel.   Amikor összeomlott az államilag támogatott versenysport-rendszer, az egyesületek még mindig az államtól várták és várják az anyagi támogatást. Véleményem szerint az üzleti szférának a társadalom aktív szereplőjévé kell válnia a versenysport támogatásával.   Támogatjuk – a kézilabdás lányokon kívül –   Szuper Leventét, aki az első magyar jéghoki-játékos, aki az ENHL-ben játszik kapusként St. Louis-ban, és Lasz Jánost, aki Svédországban játszik. Ő az a magyar játékos, aki a legjobb helyezést érte el az ENHL ranglistáján.

 

Összességében úgy érzi, hogy a szó igazi értelmében az egészséges életmód jó befektetés?

Biztos vagyok benne, hogy jó úton járunk. Véleményem szerint az állami befektetés a szabadidősportba többet hozhatna, mint a költség-megtakarító illetve költségcsökkentő programok az egészségügyben. Szerintem nagyobb a különbség az Európai Unió és Magyarország között a népegészségi állapot, mint a gazdaság tekintetében. A férfiak átlag-életkora Európában Magyarországon a legalacsonyabb: 62 év. És ez nem is fog megváltozni, ha az innovatív gyógyszereket felváltjuk az olcsóbb generikus gyógyszerekre. Véleményem szerint a betegek a legjobb gyógyszert érdemlik meg. Az AstraZeneca sokat fektet gyógyszer-kutatásba.   Nagyon fontos ügynek tartanám, hogy az állam törődjön azzal, hogy a tehetséges magyar kutatók Magyarországon maradjanak.

 

Az egészséges táplálkozást mennyire tartja fontosnak?

Teljes mértékben. Az édességet kihagyom, nem eszem krumplit, inkább rizst vagy zöldséget eszem helyette. Az AstraZenecánál a munkatársaknak a sportolás lehetőségén kívül biztosítunk még egészséges ételeket is, méghozzá úgy, hogy összetevőkre lebontva megnézhetik, mit is esznek, azaz mindenhez van ételleírás. Amikor csak tudok, különböző öszszejöveteleket szervezek a munkatársaimnak, ahol az étrendbe mindig belecsempészek egy kis halat, sőt sok-sok halételt szeretnék velük megismertetni, mert az a tapasztalatom, hogy a magyaroknak ezen a téren eléggé egysíkú az ízlésük. Ez alatt azt értem, hogy kevés halat fogyasztanak, azt is inkább magyarosan elkészítve, halászlé, vagy rántott hal formájában. Én szeretném ezt a felfogást egy kicsit megváltoztatni, hiszen halból annyi más, egészséges étel készíthető.

 

Ön szokott főzni?

Igen, sokat segítek a feleségemnek. Van egy receptünk, amit nagyon szeretünk, ehhez mindenkinek jó étvágyat kívánok.