Ha az elmúlt hónapokban az edzőteremben küzdöttél, és lemondtál minden kedvenc ételedről, hogy nyárra a bikiniből csak az látsszon ki, ami szép, ne gondold, hogy rád fér egy kis lazítás. Folytasd az edzést a világ legszebb edzőtermében: a természetben, a szabad ég alatt. Ezúttal játszva!

 

ÖT-leteket adunk ahhoz, hogyan maradhatsz nyáron is aktív és fitt, annak ellenére is, ha a nyaralás alatt a finom ételek kóstolgatását egy kissé túlzása vitted-viszed. Számold ki velünk, melyik sportban hány percet kell másnap eltöltened ahhoz, hogy elégesd ezeket a bűnös kalóriákat. 

 

1. GYALOGOSAN

A jó idő és a sok új felfedezésre váró hely jó indok arra, hogy az autót lecseréljük egy pár túracipőre.

 

Előnyei: Séta közben erősödnek a lábak, a boka és formálódik a vádli. Gondoltad volna, hogy 2-3 óra séta alatt ugyanannyi kalóriát égetünk, mint 6 km kocogás során? De ha nagyobb kihívásra vágysz és még több kalóriát égetnél, sétálj domboldalon, vagy túrázz a hegyekben. Ha a terep változatos, homokos vagy kavicsos, az még jobban megmozgatja az izmokat. A test minden lépésnél egyensúlyozni próbál, az izmok megfeszülnek és erősödnek.

Egészség: A sétának rengeteg rejtett előnye is van. A rendszeres séta erősíti a szívet és a tüdőt. A séta alatt a létfontosságú tápanyagok és az oxigén könnyebben jut el a sejtekhez és a méreganyag gyorsabban ürül ki a szervezetből.

Fitt tipp: Séta közben a kezedet ne lógasd, hanem mozgasd! Mindig ellentétesen a lábak mozgásával, mert a vállizmok így lazák maradnak és a test relaxál. A törzs a talajhoz képest lehetőleg legyen függőleges. Ha a versenygyaloglók gyorsaságára törekszel, akkor a talajfogás sarokkal és nyújtott térddel történik.

 

Kalóriaégető

•Egy kényelmes séta során 100 kalóriát égetünk el másfél kilométerenként, azaz kb. 150 kalóriát minden fél órában.

•1 órás túrázás a hegyekben kb. 600 kalóriát éget el,

• egy jól felpakolt a hátizsákunkkal ez akár 700-750 kalória is lehet.

 

2-3 óra séta alatt ugyanannyi kalóriát égetsz el, mint 6 km kocogás során.

 

2. KÉTKERÉKEN

Egy jó bringázás után hányszor határoztad már el, hogy mostantól többször elmész egyet tekerni. Megtetted?

 

Előnyei: Érdemes bicajra pattanni, mert rendszeres kerékpározással kidolgozott izmokat, formás lábakat szerezhetsz, a gerinc egyenesen tartásában is segít. A biciklizés igénybe veszi az alsótested összes izmát, még a lábfejizmokat is, de a hátizom és a hasizmok is munkálkodnak, főleg ha a hegyekben biciklizünk.

Egészség: Friss levegő jut a tüdőbe. A csoportos biciklizés nehézsége, hogy ugye nem könnyű egy olyan időpont lefixálása, ami mindenkinek jó, de ha sikerül, annál nagyobb örömöt és könnyebbséget nyújt a nagy távolság és a nagy csapat. A biciklizés is az erek barátja, élénkíti a vérkeringést.

Fitt tipp: Mint minden sportolás után, a bringázás után is fontos a levezetés. Ha bicajjal járunk a munkahelyre, érjünk oda korábban és ne pontban a tárgyalás előtt fékezzünk. Aki éjjel gyakran vádligörcsre ébred, annak lábában a keringést napi negyedóra biciklizés képes serkenteni.

 

Kalóriaégető

Kényelmes tempóban történő tekerés alatt 190 kalória ég el fél óra alatt.

Aki éjjel vádligörcsre ébred, annak lábában a keringést napi negyedóra biciklizés képes serkenteni. 

 

3. HAJÓSKAPITÁNYKÉNT

Vitorlát fel! Jó szelet fogtunk, teljes gőzzel előre! A vitorlázás valójában annyira élvezetes és intenzív kikapcsolódás, hogy észre sem veszed, mennyire igénybe veszi, és edzésben tartja egész testedet.

 

Előnyök: Ha még kezdő vagy, valószínűleg az időd nagy részét azzal töltöd, hogy próbálsz a fedélzeten fennmaradni. Miközben próbálod irányításod alá vonni és lendületben tatrani a hajót, hogy megakadályozd annak oldal irányú elmozdulását, és felborulását, segít ha úgymond “kiülöd” a hajót. Ehhez kellenek majd a lábizmaid, dolgoztatnod kell   a vállaidat, az alsókarodat, és a hátadat is. A csípő és a medenceizmokra is sok feladat vár. A kezdők csaknem az idejük felét a vízben töltik, de ne aggódj, mert ez része az edzésnek. Minél többször kell kiemelned magad a vízből, annál erősebb lesz a karod.

Egészség: Olyan pezsdítő érzés több, mint 30km/óra sebességgel siklani a vízen, hogy észre sem veszed a tested milyen keményen dolgozik közben. A vitorlázás szerelmesei képesek naponta 6 órát is eltölteni a vízen.

Fitt tipp: A kishajónak nagy előnye, hogy egy személyautó utánfutóján követheti gazdáját a vízparti kirándulásokra is. 

 

Kalóriaégető

Gyakorlott vitorlások 1000 kalóriát is képesek óránként elégetni.

•A csak felfrissülésre és kalandra vágyó amatőr nyaralók kb 500-at.

 

A vitorlázás szerelmesei képesek naponta   6 órát is eltölteni a vízen, és észre sem veszik, milyen sok kalóriát égettek el közben.  

 

4. SÚLYTALAN LEBEGÉS

A nyár és a nyaralás egyik legnagyobb ajándéka az úszás, méghozzá szabad levegőn. Az úszás eszköz a gravitációs erő hatásainak,   úgymond, „kikapcsolására” a súlytalan lebegésre.

 

Előnyei: Az úszás alaposan megmozgat nagy mennyiségű izomcsoportokat. A lábakat, a popsit, a karokat és a mellizmokat célozza meg. Fontos szerepe van a testtartás javításában. A vízben történő séta vagy futás fejleszti a koordinációs képességeket, és rákényszerít, hogy egyenesen járj, és igénybe vedd a csípő és a ritkán mozgatott medenceizmokat is.

Egészség: Tudományos kutatásokkal alátámasztották, hogy a hullámzás hangja eljuttat bennünket egy mély relaxált állapotba. A relaxációnak ez a módja megfiatalítja a lelket és a testet. Úszás során erősödnek a légzésben résztvevő izmok, nő a tüdő vitálkapacitása. Vízszintes pozícióban a friss vér könnyebben kering a testben, több vér és oxigén jut el az agyhoz, ami által éberek és aktívak maradunk. A víz felhajtó ereje csökkenti a testre nehezedő súlyt, így kíméli az ízületeket is.

Fitt tipp: Bár a legtöbb úszástípus igénybe veszi a láb-, a mell-, és a karizmokat, a mellúszás inkább a lábat, a gyorsúszás pedig a karokat formázza, ezért érdemes az egyéni igényeknek megfelelő úszásnemet választani. A has látványos változáson mehet át   egy két hetes nyaralás során, ha naponta 20 percet töltünk futással a vízben.

 

Kalóriaégető

250 kalóriát égetsz el 30 perc úszással.

 

A has látványos változáson mehet át   egy két hetes nyaralás során, ha naponta 20 percet töltünk a vízben futással. 

 

5. A HÁLÓ FOGSÁGÁBAN

 

A tenisz rajongói állítják, hogy ez az egyetlen sport, ami minden egyes kis izmot megmozgat a lábakban, és szellemileg is frissen tart.

 

Előnyök: Ha nem divatból jársz le a pályára, és a teniszezés ürügyén nem csak a labda után sétálgatsz, akkor pusztán már a pályán történő oda-vissza rohangálás és állandó irányváltás az alsó tested minden részét megmozgatja, főleg a csípőt, a vádlit, a bokát, és a térdízületeket. Ha a labdát is eltalálod, bónuszként megmozgatja   a vállizmaidat, a tricepszed és a bicepszedet is. A tenisz növeli az állóképességet. Másfél-két óra intenzív játék 3x egy héten 3-4 kiló leadását eredményezheti.

Fitt tipp: Tartsd magadnál a szervát, ha szép vállakat szeretnél. A csinos teniszszoknyák vonzzák a szuggesszív tekinteteket.

Egészség: Az állandó irányváltoztatás fokozottabb szívműködést eredményez, felgyorsítva ezzel a véráramlást, aminek következménye a kapillárisok és a szív jobb vér és oxigén ellátása. A tenisz mentálisan is frissen tart, mert különböző stratégiákat kell felépítened, hogy kijátszd az ellenfeledet, és gyorsan kell a döntéseket meghoznod. Ez segít az élet mindennapi kihívásaival is könnyebben megküzdeni, azokra gyorsan reagálni.

 

Kalóriaégető

Egy óra teniszezés 350-500 kalóriát éget el, attól függően, mennyire vagy komoly játékos.

 

Heti háromszor másfél óra intenzív teniszjáték 3-4 kiló leadását eredményezheti!