Kint tomboló hideg, szürkeség, ez sokaknál hangulatváltozásokat, téli depressziót idéz elõ a meleg és fényhiányos állapot miatt. Ahogy a boldogságra sem mindig emlékszik egy idõ után az ember, úgy a tegnapi fény sem pótolja a mai hiányát.

 

Bármilyen furcsa a nyár örömei után a szervezetünknek nemcsak pihenésre van szüksége, hanem a mérsékelt égöv biológiai ritmusát figyelembe véve, a nyáron a napozástól, a sok klórtartalmú vízben való fürdéstõl, a szerencsésebbek a sós tengervíztõl, a karcsúsító diétától, szellõzést gátló waxok és styling-gélektõl legyengült, kimerített kültakaró sejtjeinek a regenerálására is.


A fejbõr és a hajhagymák is igénylik az ápolást, a kúraszerû rendbehozatalt. A nyáron túlhasznált fejbõr pihentetésére, és táplálására itt az alkalom. Az õsz, és a tél relaxá-ciós idejét ne a rosszkedvünk telére emészszük fel, hanem jusson idõ magunkra is.


A kora õsszel „elmulasztott” sejtterápiás hajtõ-, és fejbõr-kúrát be kell pótolni. Mindannyian megtanultuk, hogy a most végzett terápiás mûveletek gyümölcse legkorábban csak tavaszra érik be.

 

Még mielõtt eljön a mindennapos sapka-kalap szezon, nem árt két-három alkalommal bõséges tápláló és sejtenergetizáló pakolást, fejbõr erõsítõ masszírozást és fésû kúrát venni, nõknek és férfiaknak egyaránt, mert télen a körülmények is mások.

A száraz és nedves szelek, hideg esõk, a fagypont körüli hõmérséklet, a test és lélekmelegítõ napfény hiánya, a kalória gazdag táplálékok, kevesebb szabad-levegõn való tartózkodás, a füstös-fülledt parti kultúra, a hõmérsékletváltozásra nem ügyelõ, bentrõl kilépõ, „szabadfejtetõs” állapot, vagy éppen ellenkezõleg a szemig behúzott vastag, szellõzés nélküli sapkák fûtött helyiségben való használata miatt a fejbõr mûködése megváltozik.

Az évszakra jellemzõ étkezési szokások (kalória és gyakran alkoholdús ételek fogyasztása) következtében a fejbõr kissé vastagszik, jobban zsírosodik, állaga puhul, így sérülékenyebb lesz, nem tud tisztulni, levegõ alig éri és ezért könnyen begyullad. Ha ehhez hozzátesszük, hogy télen ritkábban mos hajat az ember, akkor már jogos az aggodalom a tavaszra várt szépülés elmaradása miatt.


Pedig a haj télen erõsödik, vastagszik, ugyan lassabban, de az erõsödés folyamatos. (De ez csak az egészséges fejbõr és haj esetében igaz!)

 

Tehát az, aki egészséges és életerõs hajkoronát szeretne tavaszra, annak itt az ideje hozzákezdeni a regeneráláshoz és a téli hajkezelés egészségmegõrzõ szabályainak betartásához.

 

A kevesebb természetes táplálékot pótoljuk táplálék-kiegészítõ vitaminokkal, amelyek ugyanazt tudják, mint a természetes vitaminok, és ásványianyagok. Ne feledjük az evés, és a testápolás nemcsak vegyi reakciók összessége, hanem lélek, és agy függvénye is. Ezért a tél okozta „testi kellemetlenségeket” fogjuk fel természetesebben és töltõdjünk fel másként, mint a napfény által. Nem véletlen, hogy nagy ünnepeink pont ilyenkor vannak. Kultúránk része az öröm elõidézése, amely kihat testünk tájékaira is, így a hajunk is szebben csillog Karácsony, vagy Farsang idején.

 

A hideg elleni õszi-téli öltözék része a sapka-kalap. Ugyan számos tudományos cikk foglalkozik a melegített fejtetõ betegségmegelõzõ tényével, a fejfedõk téli divatjáról évtizedek óta nem hallunk újat. Tudjuk, hogy erre is vonatkozik: legyen „levegõs réteges”. Télen a védelem nélküli fej, illetve a fülledt helyiségben való sapka viselet nem tesz jót a hajkoronának.

 

A tél a „forró” társasági összejövetelek és bulik ideje. Ilyenkor több hajápolási frizurakészítési színezõ, finis-termék fogy, mint egész évben. Örömet gyárt az ember a vesztésre álló hiúság ellen. Természetes, hogy a külsõ elõtérbe helyezésével próbáljuk felhívni magunkra a figyelmet, ha a belsõnk ezt kívánja. A bálok, partik alkalmat adnak a jó értelemben vett magamutogatásra, és mindegy milyen haj koronázza a felfûtött „lélektest” megjelenését.

 

Tartozzon a téli hajápoláshoz a harmónia megteremtése, a figyelem és a követendõ divat józan átgondolása, mert nem mindenkinek tesz jót a mindennapos festékszórás, waxolás, vagy a hetenkénti átfestés. Bár a téli haj vastagabb és ellenállóbb, de annak még nincs itt az ideje, hisz az csak januárra, februárra lesz számottevõen jelen. Ezt a folyamatot meggyorsítják a már kapható „hajnövekedést turbósító” természetes hatóanyagokat tartalmazó tabletták.


Tanácsok õszre-télre, röviden

 

• Tudják: mindenki különleges és egyedi!

• Ma már elég könnyû dolga van a szakértõknek. Az igen sok és értékes készítmény kész megvédeni a szépülni vágyó ember divat-trend igényeit. Csak meg kell találni azokat.

• Keressenek bõrregeneráló aminosavas vitaminos pakolásokat, hogy tavaszra se legyen kevesebb hajuk!

• Ha kevesebbet mossák a hajukat, ügyeljenek a zsírosodásra, gombásodásra – váltsanak terápiás samponra!

• Parti, buli trend frizurakészítés elõtt és után használjanak proteines „folyékony hajat”, felmaródást javító kondicionáló habokat, hogy a savak, festékek formázók hajfelületet roncsoló hatását ellensúlyozzák!

• Fésüljék át hajukat naponta gondosan!

• Frissítsék fejbõrüket naponta keringésjavító hajszeszekkel!

• Csak márkás és szakértõ által javasolt termékeket használjanak!

• Hordjanak réteges puha kendõket, sapkákat, a fagyos szeles levegõ nemcsak a hajat borzolja, hanem az egészségnek is ártalmas lehet!

 

A ritkás vagy haját vesztett kopasz fej sohasem volt divat, hanem egy rendkívül kellemetlen állapot, nõk és férfiak részére egyaránt, amelyen igen nehezen és csak sok türelemmel lehet segíteni. Elõzzék meg a testet-lelket megtépázó bajt!

 

HajDoktor