Az emberek szeretik felfedezni és kipróbálni a szokatlan dolgokat – mert mindig kell valami újdonság, ami felráz. Ilyen sport a hórafting, amely önmagában is, és síprogramba illesztve is kitűnő szórakozást nyújt. Na de mi is ez? Adott a vadvízi evezésből már jól ismert „nagyraft” 6-8 személyes gumitutaj…

 

Ezt elláttuk egy csúszó és védő felülettel, a benne lévő gumimerevítők kikerültek, és már kész is a téli változat. Már csak egy hószán kell, ami felhúz a pálya tetejére, és néhány biztonsági felszerelés (pl. sisak), aztán mehet a móka. A pálya, ahol a lecsúszások történnek, általában valamelyik közeli síterep környékén van, elkülönítve a síelőktől.

 

A hosszúság változó (400-1000 m, legtöbbször egy magasított rámpás kanyar is van benne, no meg jó néhány bucka. Persze itt is – mint minden sportban – megvannak a nehézségi fokok, vannak olyan lejtők, pályák, ahol családok kicsi gyerekkel is biztonságosan kipróbálhatják, de az adrenalin megszállottjainak is van szélsőséges nehézségű pálya, ahol a tét: legalább a hajóban megmaradni. Amikor először ül benne az ember, ahhoz hasonló érzése van, mint a hullámvasúton, csak itt oldalra is forog a hajó. A gumi hajótest nagyon rugalmas, felfogja az ütődéseket, a felszínközeli súlypont pedig rendkívül stabillá teszi a csúszást.

 

Egy dologban biztosak lehetünk: izgalmas és szokatlan élménnyel fogunk gazdagodni, miután kipróbáltuk.

 

Hol van ilyen?

 

Legközelebb Szlovákiában, a DONOVALY sípályák ZAHRADISCE oldalán (Zvolen felől jövőknek jobbra lévő pályarendszer) a sípályák mellett, kijelölt területen. Figyeld a jelzéseket: SNOWRAFTING!

 

Maga a hórafting pálya a jobb oldali (kis) pályarendszere mellett, közvetlenül a pályák tetejére felvezető út jobb oldalán külön parkoló található.  

 

Ki vehet részt?

 

Bárki, kortól és nemtől függetlenül.

 

Lesiklás: 3 különböző eltérő nehézségű pályát lehet használni. Van gyerek, speed és freestyle pálya.

 

November végén megvolt az első nyitócsúszás 60 cm porhóban, a nyitóbuli pedig dec. 18-21-én lesz Donovalyban, éjszakai hórafttal, snowmobilozással.

 

Mennyibe kerül?

 

Nagyon változó, programtól függ. 45-50 perc: 650 sk/fő, gyerekkedvezményes díj 12 év alatt 350 sk, családi kedvezményes díj   (2 felnőtt és 2 gyerek) 1600 sk.

 

Lehetőség van fél-egy napos programok szervezésére is, ilyenkor egyéni árszabás történik. Egy normál sízéssel egybekötött kétnapos hórafting program (2x félnap korlátlan lecsúszással) kb 12-14000 Ft/fő, egy szlovákiai síhétvége szállással (1 éj), félpanzióval, 2x félnap sízéssel és hóraftinggal kb 18-23000 Ft/fő.

 

Az igazán jó dolog, hogy a hosszabb síprogramokat is felrázhatjuk ezzel a ka­landdal, például a hétközepi pihenőnapon. Fizikailag egyáltalán nem megerőltető, viszont annál jobban szórakoztat.  

 

Bacsa Béla 
www.rafting.hu