A hormonális fogamzásgátló tabletták szedése elterjedt a fejlett országokban. A gyógyszer rendelésének oka leggyakrabban a nem kívánt terhességek megelőzése. A gyógyszer rendelése előtt tisztázni kell, hogy nem áll-e fenn olyan betegség, ami a gyógyszer rende­lését ellenjavalná. A gyógyszer szedése alatt évente ellenőrző vizsgá­latokra kell jelentkezni!

 

Ekkor nem csak a nőgyógyászati vizsgálatokat érdemes elvégezni, hanem a vérkép, a májfunk­ció, a vesefunkció, az alvadási rendszer vizsgálatát is. A ma alkalmazott tabletták egyre kisebb mennyiségben tartalmaznak ösztrogén hormont és gesztagén hormont, a két alapvető szexuálhormont, igy a mellék­hatások ritkábbak. A hormonális fogamzásgátlók szedésé­nek másik javallati köre a rendellenes vér­zések szabályozása. Fontos tudni, hogy amennyiben rendellenes vérzés jelent­kezik, bármilyen gyógyszer szedésének elkezdése előtt gondos nőgyógyászati vizsgálatra van szükség, ugyanis ki kell zárni olyan betegségeket, amelyeknél esetleg műtétes megoldásra van szük­ség, vagy daganatos megbetegedés tünete a rendellenes vérzés.

 

A repro­duktív időszakban azonban a rendelle­nes vérzés leggyakoribb oka a peteérés szabályozásának zavara. Amennyiben a méh vagy a petefészkek szervi megbete­gedése kizárható, akkor a további lépés a hormonális vizsgálatok elvégzése, hogy a peteérés zavarának okát tisztázhassuk. A szabályozási zavar oka szerint különböző kezelésekkel lehet megoldani a peteérés zavarát, vagyis ovuláció kiváltását. Ezek a kezelések oki kezelésnek nevezhetők, és az ovuláció rendeződésével a rend­ellenes vérzések is rendeződnek. Az ovuláció indukciós kezelések azon­ban rendszeres ellenőrzést igényelnek, mivel a petefészkek túlstimulációja is előfordulhat egyes kezelések esetén.

 

Ez a rendszeres ellenőrzés a beteg számára időnként kényelmetlen lehet. Amennyi­ben a fogamzásgátlás is cél, a vérzések szabályozása fogamzásgátló tabletták szedésével is megoldható. Ez a kezelés azonban tüneti kezelésnek nevezhető, a peteérés szabályozását nem oldja meg. A fogamzásgátló tabletták szedésének első hónapjaiban pecsételő vérzés jelentkezhet. Ez a pecsételő vérzés általában később spontán megszűnik, de érdemes a kezelőorvos véleményét megkérdezni.

 

Dr. Tóth Péter