A hőterápia kedvező hatását már az ókorban is felhasználták gyógyításra, manapság pedig reneszánszát éli a szépségiparban: az egyik fő terület a fogyókúra és a narancsbőr kezelése. A teljesség igénye nélkül néhány hőhatáson alapuló eljárást veszünk górcső alá.

 

Általános módszerek

 

Szaunák

A szauna alacsony páratartalom mellett,

80–100 °C hőmérsékleten éri el az izzadást és a keringés élénkítését. Változatai: a bioszauna, vagy az illóolajok élettani hatásait felhasználó aromakabin.

Előny: Jelentős izzadás lép fel. A verejték 97 százalékban vízből, 3 százalékban egyéb alkotókból áll. Az egészségmegőrzés, testi-lelki ellazulás kiváló eszköze.

Hátrány: Viszonylag sok az ellenjavallat. Testfogyasztásra nem alkalmas.

 

Infraszauna és különböző alfajai

Az infraszauna egy általános mélymeleg kezelés, az infravörös hőforrás nem a levegőt melegíti fel, hanem a testet magát, az infrasugár fizikai tulajdonságaitól függően 1–5 cm mélyen be tud hatolni a bőrbe. A fekvő testhelyzet előnyös a vérkeringés számára.

Előny: Az alacsonyabb hőmérséklet miatt sokkal nagyobb a tolerálhatóság, kevesebb az ellenjavallat. A salaktalanító hatás nagyon intenzív, a verejték 80 százaléka víz, a többi 20 százalékot zsír és a zsírszövetben tárolt salakanyagok teszik ki. A mélyebb hatás miatt a bőr és a bőrfelszín alatti zsírszövet keringési viszonyait javítja, a narancsbőr tüneteinek általános enyhítésére alkalmas.

Hátrány: A testfogyasztásra önmagában nem alkalmas.

 

Helyi módszerek

Cellulit-kozmetikumok

A kozmetikai ipar számtalan készítményt kínál narancsbőr ellen, ezek egy része a hőhatást is felhasználja az eredmény elérésére. A melegítő készítmények a véredények erőteljes tágításával hatnak: a bőr kipirosodik, a szöveti vérellátás javul. A hideghatást kiváltó termékek a test mélyebb rétegeiben hidegérzetet keltenek, intenzív didergést váltanak ki, miközben a kötőszövet keringését fokozzák.

Előny: A könnyen, egyszerűen, otthon is használható termékek alkalmasak a narancsbőr megelőzésére és a kezdődő narancsbőr tüneteinek enyhítésére. A bőr állagára a kezelés kedvező hatással van.

Hátrány: a bőr védő funkciója a hatóanyag bejutásának mértékét és ezáltal a hatást kiszámíthatatlanná teszi. Csak enyhe narancsbőrnél jön létre értékelhető javulás. Testfogyasztásra nem alkalmasak ezek a készítmények.

 

Testtekercselés

A kezelendő testfelületre különféle pakolások, aromaterápia esetén éterikus olajok, vagy thalassoterápia esetén tengeri hatóanyagok (például alga, iszap) felvitele után speciális fóliával vagy hatóanyaggal átitatott rugalmas pólyával betekercselik az adott testrészeket. A hatóanyagtól függően kezelés közben erős hideg vagy melegérzet lép fel, a hőhatás élénkíti a keringést, az anyagcserét fokozza. Kontúrfáslizás esetén a hatást növeli az iszappakolás okozta ozmózisváltozás.

Előny: A salakanyagok eltávozása intenzív, a bőr látványosan feszesebbé, fiatalosabbá válik. Kezdődő narancsbőr kezelésére alkalmas.

Hátrány: Nagy jelentősége van az alkalmazott hatóanyagnak és a tekercselés módjának: az esetek egy részében a változás alig értékelhető. Közepes vagy súlyosabb fokú narancsbőr és elhízás kezelésére nem alkalmas.

 

Zsírbontó módszer

Műtét nélküli esztétikai orvosi eljárás, a látványos változást a zsírszövet direkt ingerlése adja, melyre kozmetikai módszerekkel nincs lehetőség. A zsírszövet ingerlése vékony tűelektródákon keresztül bejuttatott személyre szabott, a zsírszöveti diagnózisnak megfelelően összeállított áramcsomagokkal történik.

Előny: Testfogyasztásra, narancsbőr kezelé-

sére (stádiumtól függetlenül) és alakkorrekcióra, tehát helyi zsírpárnák eltüntetésére egyaránt alkalmas eljárás.   A zsírszövet direkt ingerlése kiszámítható szöveti hatást hoz létre, az orvosok által végzett kezelés nagyon biztonságos. A bőr látványosan feszesebbé válik életkortól függetlenül.

Hátrány: Az országban csak két helyen vehető igénybe.

Zárszóként egy sajnálatos tényre kell felhívni a figyelmet: A narancsbőr megszüntetése és a fogyás sajnos elképzelhetetlen az étkezési szokások megváltoztatása, a megfelelő minőségi összetételű és a tudatosan felépített táplálkozás megvalósítása nélkül!

 

Dr. Gajdács Ágnes

Magyar Orvosi Wellness  

és Prevenciós Társaság elnöke