Tavasszal mindenki megújult, zavaró zsírpárnák nélküli testre vágyik, ezért fogyókúrába kezd. Érdemes elgondolkozni azon, ki mit ért fogyókúra alatt. Ez a kifejezés jelentheti a túlsúly vagy komolyabb esetben az elhízás leküzdésére tett kísérleteket éppúgy, mint normál testsúly (pontosabban testtömeg index) esetén a testösszetétel optimalizálását, tehát a helyes zsír/izom arány helyreállítását, vagy aránytalan zsírlerakódás esetén a helyi zsírpárnák megszüntetésének igényét, az esztétikailag megfelelő testarányok kialakítását.

 

Az ideális fogyókúrával kapcsolatban mindenkinek más az elvárása. Van aki az irányított fogyókúrára szavaz, amely legfőképpen az alak optimális arányait felborító zsírpárnákat tünteti el, más a zsírból fogyást tűzi ki célul, aminek során a testsúly- illetve a testkörfogat csökkenése   a színtiszta zsír elvesztéséből adódik. Abban mindenki egyetért, hogy a bőr maradjon feszes, ne ereszkedjen meg. A legtöbben annak a hívei, hogy a súlyvesztés természetes úton történjen, legyen nagyhatású, tartós, könnyen beilleszthető napi időbeosztásunkba és hamar jelentkezzen a hatása. Azok a fogyókúrák a legnépszerűbbek, amelyek kortól, nemtől és testsúlytól függetlenül alkalmazhatók, és minél kevesebb lemondással és plusz energiaráfordítással járnak.

 

Ezek az elvárások a gyakorlatban nehezen valósíthatók meg, pedig rengeteg, súlyfelesleggel, narancsbőrrel vagy aránytalan testformával rendelkező ember álma az ideális fogyókúra. A testfogyasztás, narancsbőr kezelés világszerte a szépségipar kiemelt területe. Számtalan termék és eljárás létezik különféle hatékonysággal. Változatos aktív és passzív mozgásformák szolgálnak az izmok formálására, melyek az általános testsúlycsökkenést is elősegítik. A kozmetikumok széles tárháza hat a bőrre és a nyirokkeringésre, melyeket be lehet juttatni: például tekercseléssel, kézi és gépi masszázzsal akár számítógép vezérelt formában.

Felhasználható az infrasugárzás vagy a mágneses tér hatása is. Szerepet kap a keleti és a nyugati gyógyászat, az akupunktúra és a léböjtkúra, nem beszélve a különféle étrend-kiegészítőkről. A helyi alakkorrekciót idáig egy orvosi műtéti eljárás, a zsírleszívás képviselte. A legújabb esztétikai orvosi trend szerint a helyi zsírpárnák eltüntetésére műtét nélkül is lehetséges. Ez a zsírbontó módszer a zsírszövet és a rugalmas rostok direkt elektromos ingerlését egy speciális étrenddel kombinálja, és teljes mértékben megvalósítja az ideális fogyással kapcsolatos elképzeléseket.

 

Hogy fogyunk mi?

 

A Magyar Orvosi Wellness és Prevenciós Társaság az utóbbi két évben nagyszabású, a táplálkozási és életmódbeli szokásokat felmérő vizsgálatot végzett elsősorban a városi lakosság körében. A vizsgálat alapján a megkérdezettek 90 százaléka próbálkozott élete során fogyókúrával. A legnépszerűbb az étrend megváltoztatása, második helyen áll a mozgás beiktatása a hétköznapokba, harmadik helyen a különféle testkozmetikai eljárások és azok kombinációi végeztek, amelyek időigénye nagy, és önmagukban nem eredményeztek lényeges zsírvesztést, inkább a bőr állagára gyakoroltak rövid ideig tartó, kedvező hatást.


Az eddig ismertetett módszerek általános testsúlycsökkenést eredményeztek, a testrészek izolált fogyasztására nem voltak képesek, pedig a
megkérdezettek háromnegyede konkrétan meg tudta nevezni az őt leginkább zavaró zsírpárnát. Ma már erre is van megoldás.
Az alakkorrekcióra alkalmas a zsírleszívás és a zsírbontó eljárás, mely 85-90 százalékos zsírvesztést eredményez, ráadásul leginkább a kiválasztott testrészen. A megkérdezettek 10 százaléka vette igénybe a két módszer valamelyikét, az eredmények tartósnak bizonyultak a jelentős zsírvesztés miatt. Fontos különbség a két módszer között, hogy a zsírbontás életkortól és testsúlytól függetlenül elvégezhető lényegében mellékhatás mentesen, a speciális étrend az eredményt még tartósabbá tette.

  

Dr. Gajdács Ágnes

A társaság elnöke