Az illatok nem csak szebbé, kellemesebbé tehetnek bennünket, és a környezetünket: gyógyíthatnak is. Íme, használd őket – csillagjegyed szerint. A rozmaring és a kakukkfű lazítja el a hátizmot, és csökkenti a gerinc érzékenységét. Szagolj beléjük, és meggyógyulsz tőlük!

 

Kos (március 21-április 20)

 

Egy Kos jegyű ember erős akaratú és impulzív. Jellemzői az aktivitás, kezdeményezés, türelmetlenség és fáradhatatlan törtetés: mindig előre. Bátor úttörőnek tartják, akire jellemző a meleg, gondtalan nyitottság, az optimizmus és a lendület. Nagyon dinamikus, lendületes. Ezzel a lendülettel választja ki magának az egyéniségéhez legközelebb álló illatot is, ami szintén dinamikus és intenzív egyszerre, mint például a fahéjas narancs.

Gyógyító illat

Kimondottan Kos típusoknak ajánlják a borsmenta olajat, ami lehűti, frissíti és felemelő érzést kelt testileg-lelkileg egyaránt és a gondolkodást is tisztítja. Használják párologtatóban, ha lehet, az egész lakást járja át hűsítő illata! 

 

Bika (április 21-május 20)

 

Az érzéki örömök ebben a jegyben bontakoznak ki leginkább. Gyakorlatias, valóságközeli, határozott. Általában két lábbal áll a földön, ezért védekezik a meglepő újdonságok és kockázatok ellen. Hűséges és szórakoztató, szereti azok bájait, akiket bizalmába fogadott. Természetes, vidám, gyengéd és társasági.

Gondosan, előre megtervezve választ magának parfümöt, különösen a fás fűszerfélék, a szegfűszeg, a szerecsendió, vagy a gyömbér illata áll jól ennek a jegynek.

Gyógyító illat

Nyugtató, altató és meditatív hatású olajok illenek a Bika jegyűekhez. Akár a nárd vagy a szantál olaj, de a torok és pajzsmirigy érzékenysége miatt a babér az, ami elsősorban meggyógyítja őket. Fürdővízben kiválóan fejtik ki hatásukat. 

 

Ikrek (május 21-június 21)

 

Az Ikrek a sokoldalúság jegye. Értelmi beállítottságú, nagy örömére szolgál, ha differenciáltan szemlélheti a dolgokat – elsősorban gondolati síkon.

Meggondolt, furfangos és okos. Eleven, gondtalan, kíváncsi, vidám, kissé ironikus, de szórakoztató. Imádja a szerelmi játékokat és a flörtöket. Mindig valami újat keres. Hibája, hogy sokszor felületes.

Ehhez a jegyhez a narancs és citrom illatú parfümök állnak a legjobban, egy Ikrek felváltva használja az illatokat, soha nem ragad le egynél. Nagy hangsúlyt fektet a kéz ápolására is!

Gyógyító illat

Eukaliptusz, citromolaj és légúti megbetegedéseire a fenyőfélék a leghasznosabbak. Közvetlenül az illóolajat tartalmazó üvegből lélegezzünk mélyeket, így gyorsabb a gyógyulás is.

 

Rák (június 22-július 22)

 

A Rák az állatöv romantikusa. Birodalma a család, amely igazi védettséget nyújt neki. Igazán mély érzelmekre képes, őszintén tud szeretni. Szociális, anyai, gyengéd, segítőkész, de sokszor félénk. Szeret álmodozni, nagyon érzékeny, befolyásolható és odaadó. Kapcsolataiban rajongó, naiv, hiszékeny és ragaszkodó.

Az édes, női illatokat kedveli leginkább, pl. rózsa, vagy jázmin. Sok esetben egy-egy illatot köt valakihez a családjában, ettől még jobb érzése lesz.

Gyógyító illat

A bazsalikom, rozmaring nyugtatja, harmonizálja, középpontba viszi a jegy szülötteit és elősegíti az emésztést. Stresszoldásként és rosszkedv ellen az ylang-ylang olajat, valamint – a Rákhoz tartozó testrész-, a mell érzékenységére az édeskömény olajat használják előszeretettel. Az olajakat testápolóba keverve kenjük az érzékeny testrészekre. 

 

Oroszlán (július 23-augusztus 22)

 

A jellegzetes öntudat és a magával ragadó életöröm ebben a jegyben a leghangsúlyosabb. Imádja a luxust és az élvezeteket. Jószívű, de szereti saját nagyvonalúságát. Nyugodt, magabiztos, határozott, mindig nagyban tervez. Nagy önbizalma másokat is bátorít, motivál. Szívélyes, jóindulatú és humoros. Szenvedélyes és életvidám.

Az ún. szív illat, a virágos, édes illatok állnak legközelebb ehhez a jegyhez, mint például az orgona illata, mely az erotikus vonzerőt növeli, határozottá, de nőiessé teszi a hölgyeket.

Gyógyító illat

A rozmaring és a kakukkfű lazítja el a hátizmot, és csökkenti a gerinc érzékenységét, valamint koszorúér problémára a fogpiszkáló fű – olaj kiválóan hat.

Pár csepp illóolajat a fürdővízbe keverve használjunk, utána 10 perc pihenés ajánlott.

 

Szűz ( augusztus 23- szeptember 22)

 

Mindig az optimumra törekszik. Rendszerető, szorgalmas, alapos és megbízható. Okos, kritikus, előrelátó és józan gondolkodású. Érzéseiben óvatos, tartózkodó, szinte rideg, szemérmes és tiszta. Csak lassan melegszik fel – beható kritikus ellenőrzés után. Azután állhatatos, hűséges, gondoskodó és nagyon segítőkész. Könnyen alkalmazkodik.

Egy Szűz típusú ember képes órákat eltölteni a parfümériában, mire a legnagyobb részletességgel kiválasztja a neki legmegfelelőbb illatot. Ami hozzá a leginkább illik, az a kamilla és a levendula.

Gyógyító illat

A feketefenyő olaj feltölti a Szűz jegyhez tartozót energiával. A tárkony pedig a gyomor és bélbántalmakra is kiváló hatású. Testápoló krémbe 5-5 csepp illóolajat csepegtessünk, és kenjük be a kívánt testrészt.

 

Mérleg (szeptember 23-október 22)

 

A Mérleg a harmónia jegye. Ebbe beletartozik a formák harmóniája az építészetben, a művészetben, a dizájnban, és az érintkezési formákban is, pl: barátság, házasság. Mindig figyel arra, nehogy megbántson másokat. Tapintatos, vállalkozó kedvű, békés, toleráns és barátkozó. Könnyen köt kompromisszumot és kerüli a döntési helyzeteket. Nagyon vágyik mások szimpátiájára, sokszor szeszélyes.

A gyümölcsös, frissítő illatoktól még szabadabbnak érezhetik magukat a Mérlegek, üdítőbb, könnyedebb hatást kölcsönöznek nekik ezek az illatok, melyeket szívesen is fogadnak. Ilyen például a sárgadinnyés illat.

Gyógyító illat

A meditatív olajok hosszú ideig hatnak a szervezetben. A belső harmónia olaja a szantálfa. A Mérleg jegyhez tartozó veséjére, lumbágójára ész isiászára javallott illóolaj a boróka. Párologtassuk az egész lakásban!

 

Skorpió (október 23- november 21)

 

A mélység és a szélsőségek jegye. Legkevésbé a felületesség és a középszerűség érdekli őket. Az ő világa a titokzatos mélység. Érzéseiben a végleteket ismeri: a szerelmet vagy a gyűlöletet. A Skorpióknak hatalmas lelki erejük van, amelyet gyógyítással mások javára tudnak fordítani, de pusztítani is tudnak vele. Szívós, kitartó, erős akaratú és provokatív emberek. Intenzívek, mélyek, szenvedélyesek és érzékiek. A Skorpió illata is ugyanilyen mély, intenzív, titokzatos és szenvedélyes… Egyszerűen ellenállhatatlan! Ha a parfüm neve pl. mágia, már bele is szeretett!

Gyógyító illat

A mirha, tömjén vagy nárd olajakkal kényeztesd leginkább tested és lelked. A szexualitás növelésére szantál olajat, az esetleges aranyér problémákra pedig teafa olajat használj. A kádat félig töltsük meg vízzel, csepegtessük bele az olajakat, rendkívül erős a hatása!

 

Nyilas (november 22-december 21)

 

Egy Nyilas jegyű mindenekelőtt a dolgok értelmét keresi. Erőteljesen jelen van benne az igazságosság érzése, olyan ember, aki számára az igazság valóban nagy érték. Nagy öröme van a teljesítményben és a mozgásban. Méltóságteljes, szuverén, nyitott a világra. Szent érzések hatják át és adnak neki szárnyakat. Nagyon-nagyon lelkesedik. Nagy szabadságigénye van, amely a párkapcsolatban is nagy mozgásteret követel meg.

A fűszeres, édes női parfümök illenek leginkább e jegyhez, mint pl: a rózsa. Viszont sok Nyilas típus az úgynevezett fej illatú parfümöket használja, amik egy napi hatást eredményeznek és „söprögetnek”, mint a szél: ezek a citromos és mentás készítmények, főleg utazás előtt ajánljuk őket.

Gyógyító illat

Nagyon jó májtisztító hatása van a zellernek. Sejtregeneráló a sárgarépa olaj: otthoni használata is rendkívül könnyű. Elalvás előtt fél órával párologtassuk a szobában.

 

Bak (december 22-január 20)

 

Türelemmel és rugalmas állhatatossággal dolgoznak azon, hogy egy különösen nagy feladatot kötelességtudattal teljesítsenek és befejezzenek. Nagy felelősségtudat, hűség, fegyelem jellemzi őket. Csak a megfogható eredmények számítanak nekik.   Szorgalmas, józan, gyakorlati, tetterős és következetes emberek. Okosak, alaposak és különösen jól képesek koncentrálni. Érzelmi téren csak lassan nyílnak meg, de aztán hűségesek és megbízhatóak. Komolyan veszik az érzéseket, és sokszor bizalmatlanok.

Ennek megfelelően egy tipikus Bak illat stresszoldó szívillat, ilyen például a pálmarózsa, vagy a még intenzívebb levendula.

Gyógyító illat

Ízületi fájdalmakra kiváló a cickafark, reumára a vietnami eukaliptusz. A másik fontos érzékeny Bak-rész a bőr, amit gyógyít a balzsamos szuhar, ekcémára jó zsírbontó az atlasz cédrus. Erre a célra készült gyógynövényes krémmel keverjünk össze 2-3 cseppet az olajokból, és az érzékenyebb területet kenjük be.

 

Vizöntő (január 21-február 19)

 

A Vízöntő az egyén szabadságát és a megkérgesedett struktúrák széttörését tűzi ki célul. Függetlenségre törekszik. Meg akar szabadulni minden korlátozástól és akadálytól. Ki akar tűnni a tömegből, kiemelve különlegességét. Eredeti, humoros, zseniális ötletei vannak, gyors észjárású, bohókás, de távolságtartó. Kötetlen, eleven, együttérző, a saját érzelmeit viszont nehezen tudja kimutatni. Inkább barátságos-hűvös visszafogottság jellemzi.

A fahéj, szerecsendió és gyömbér illatú készítmények, testápolók illenek leginkább a Vízöntőkhöz.

Gyógyító illat

Az úgynevezett alapillat erős, domináns, földeli a levegős embert, nyugtat, meditativ hatású, 7 napig hat a szervezetben. Ezek az olajok: a mirha, a tömjén, a nárd, a szantál, a vetiverfű, a komló és a szegfűszeg. A Vízöntőre jellemző idegbehatásokat, melyek görcsös jellegűek, a legjobban a tárkony gyógyítja. Szagoljunk az olajokba, a kívánt hatás nagyon intenzív lesz. 

 

Halak (február 20-március 20)

 

A spirituális tapasztalatokra vágyódó emberek tartoznak ide. Értenek ahhoz, hogyan kell hagyni, hogy a dolgok menjenek a maguk útján. Segítőkészek, önfeláldozóak, önzetlenek. Nagy megérző képességeik vannak, sejtéseik tényleg beigazolódnak. Gazdag fantáziájuk van. Végtelen együttérzés, nagy odaadás tölti el őket, és mélyen megértenek minden problémát.

Elbűvölő, érzelmes, finom érzésű emberek, szeretetük mindent átölel.

Szeretik a gyümölcsös illatokat, például a narancsot, a mandarint, vagy a dinnyét, hatásukra könnyen kikapcsolódnak.

Gyógyító illat

Bergamott, keserű narancsvirág olaj, főleg, ha megbántották, vagy éppen lelki válságban van. Álmatlanságra a római kamilla, a mandarin és a majoranna olaj segíti, akár fürdővízbe keverve is kiválóan hat. Esti fürdőzéshez használjunk pár cseppet az illóolajokból!

 

Szöveg: Báthory Kata