Az ókori Indiában már kidolgoztak egy „röntgen metódust”, amely termitföld segítségével a bõrön kirajzolta a csonttöréseket. Így azokat helyre tudták tenni és sínnel rögzíteni. A gyógyítás tudományát az orvosok és guruk szájról-szájra adták tovább tanítványaiknak. Később ezeket pálmalevelekre írták, és kézzel másolták tovább.

 

AYURVÉDÁK REJTÉLYES GYÓGYÍTÓ ISKOLÁJA
Vilagat Haja kis falucska a dzsungelben. Itt él Gamalyan, a hatvanéves guru. Ha belépünk a kunyhójába, szarukeretes szemüvegén kívül semmi nem utal arra, hogy a 21. században járunk. Az idős férfi a környék gyógyítója. Specialitása az ősi,  ayurvédikus, gyógyító Marma tan. A testi és a lelki egészséget átölelő indiai ayurvéda egyre több helyen jelenik meg Európában is. Mintha egy újabb wellness trend ütötte volna fel a fejét, amivel remekül lehet reklámozni a hoteleket és gyógyfürdőket. Ám az ayurvéda egy négyezer éves tudomány, amely nem csak olajmasszázsokból és teaszürcsölgetésből áll…
 
Tükrök és nõi lelkek
Régészek kőből és rézből készült mozsarakat és edényeket találtak Indiában, amelyekben máig kimutatható a gyógynövények maradványa. Ez alátámasztja azt a tézist, miszerint a gyógyászat ősi ereje a hindu kultúrában (is) rejlik. A sírokból előkerült emberi csontvázakon jól látszik, hogy a töréseket szakszerűen helyreillesztették, majd sínnel rögzítették. A csontszélek szépen begyógyultak.
 
Szinte minden női sírban találtak bronztükröket. A szépségápolásnak is nagy hagyománya van a hindu kultúrák sok évezrede alatt. Hitük szerint a tükör magában őrzi gazdája lelkét. Ezért, amikor a hölgy elhunyt, tükrét mellé temették. Az első szemhéjfestő rudacskákra is ráleltek a régész professzorok. A sírban feltárt kicsiny tégelyek még őrzik az évezredes „make-up” maradványait.
 

Védák: a szent szövegek
A gyógyítás tudományát az orvosok és guruk szájról-szájra adták tovább tanítványaiknak. Később ezeket pálmalevelekre írták, és kézzel másolták tovább. Az orvostudomány így megörökölhette a Védáknak, azaz a hinduk szent könyveinek tanításait. Ezek szanszkrit nyelven íródtak. A szanszkritot Indiában sem beszélik már, régen – mint Európában a latin vagy az ógörög – a tudomány nyelvének számított. A szent szövegek az élet minden dolgával foglalkoznak, legyen az a háború, politika, vallás, költészet, és természetesen az orvoslás is ide tartozik. A hosszú élet tudománya az „Ayur Veda”. A hindu kultúrával együtt terjedt az ayurvéda is. Kelet felé, egészen a mai Indonéziáig eljutott. Buddhista szerzetesek kiegészítették saját tudásukkal, így része lett a buddhista gyógyításnak is Tibetben, Burmában és Srí Lanka szigetén. Még a klaszszikus kínai orvostudományra is hatott, de Hippokratész esküjében is fellelhető. A kínai akupresszúra és akupunktúra megtalálható a hindu Marma-terápiában. Nagy a hasonlóság Hippokratész alaptézisei és az ayurvéda filozófiája között is.
 
A teremtõ és az életbentartó tudás
Ahhoz, hogy megértsük az ayurvéda testet és lelket felölelő gyógyító filozófiáját, először a hinduk teremtéshez való hozzáállását kell tanulmányoznunk. Az ayurvéda ugyanis nem húz választóvonalat a spirituális és a látható fizikai világ között. Vallásuk szerint Brahma isten, a legfelsőbb teremtő, az emberek iránti szeretettől vezérelve átadta a rishiknek, a szent embereknek a Védákat. Ezzel szabad lett számukra a természettudományokat és a meditációban rejlő gyógyító erőt tanulmányozni. Évezredeken keresztül énekekben recitálták a tudást és így adták tovább tanítványaiknak.
 
• A szeretet=erő! Ananda – ez jelenti az ayurvédában a szeretet erejét, amellyel Isten minden lényt megajándékoz. Minden tevékenységünk lényege, hogy ezt megéljük, átérezzük. Ezért az áyurvéda doktorok nagy szeretettel és istenféléssel végzik a gyógyítást.
• Vallásfüggetlen! Az ayurvéda nincs a hindu valláshoz kötve. Vallások felett álló, örök értékekkel rendelkező, isteni tudomány.
 
Van, aki a nyugalmat, a harmóniát kívánja, és ez teremti meg a belsõ egyensúlyt teste és lelke között, mások pedig a kalandot, a kihívásokat keresik, lételemük a mozgás. Ha betegség lép fel, akkor a gyógyítók mind az élelmiszerek, mind a gyógyszerek kiválasztásával a megfelelõ elem erõsítését végzik.
 
Életfontosságú és életveszélyes vitális pontok
Vilagat Haja egy kis falucska a dzsungelben. Itt él Gamalyan, a hatvanéves guru. Ha belépünk a kunyhójába, szarukeretes szemüvegén kívül semmi nem utal arra, hogy a 21. században járunk. Az idős férfi a környék gyógyítója. Specialitása az ősi, ayurvédikus, gyógyító Marma tan. A Marma vitális pontok sokasága: képzeljünk el „kereszteződéseket” testünkben, ott, ahol a csontok és az izmok találkoznak, ill. az erek és az idegek találkozásánál. A Marma pontok nagyon fontosak az ayurvéda sebészeknél, mivel ezeket a pontokat nem szabad megsérteni az operációk alatt.
 
A 19 olyan Marma pont van, amelyet ha megsértenek, azonnali halálhoz vezet.
A 33 olyan Marma pont van, amelyek sérülése súlyos komplikációkat okoz.
A 3 vitális ponton nem szabad idegen testeket eltávolítani, mivel súlyos betegség ennek a  következménye.
A 44 Marma pont sérülése okozhat bénulást, vagy akár a végtag elvesztését is. A gyógyítók ismerik ezeket a pontokat, és ki is használják őket, mint pl. a kínai orvosok az akupunktúrás pontokat.
 
TUDTAD?
A harcászatban szintén fontos szerepe volt a Marma pontoknak. Az indiai küzdõsportolóknak is oktatták a Marma tant, a harcosok ismerték azokat a pontokat, amelyeket ha megütnek, bénulást, vagy akár halált is okozhatnak.
 
TIPP!
A Marma masszázsok lelassítják az öregedési folyamatot, segítenek az álmatlanság leküzdésében.
 
A hosszú élet tudománya
…az indiai Samkhya filozófián alapul. A világegyetem öt elemből áll: vízből, földből, levegőből, tűzből és éterből. Ezek az elemek egymással egyesülve jelentik a látható világot. Az ember nem más, mint a világmindenség kicsinyített mása, ezért mi is az öt elemből tevődünk össze. Az öt elemből három keveredése, az úgynevezett dosha mutatja meg az áyurvéda gyógyítóknak, hogy egészségesek, vagy betegek vagyunk-e. A nevük: vata, pitta és kapha. Erősségük személyenként különböző.
 
Belsõ egyensúly
Egészségesnek lenni az ayurvéda szerint nem más, mint a belső egyensúly megteremtése a doshák segítségével. Mivel mindenkinek más a doshája, ezért másként éli meg az egészséget is.
– Van, aki a nyugalmat, a harmóniát kívánja, és ez teremti meg a belső egyensúlyt teste és lelke között, mások pedig a kalandot, a kihívásokat keresik, lételemük a mozgás. Ha betegség lép fel, akkor a gyógyítók mind az élelmiszerek, mind a gyógyszerek kiválasztásával a megfelelő elem erősítését végzik. Pl. ha a vata (levegő/éter) szorul gyógyításra, akkor a guru könnyű, száraz ételeket ajánl, és hasonló természetes gyógyszereket keres, mivel ezek a vata doshát erősítik.