A húsban és tejtermékekben található természetes vegyület, a konjugált linolsav (CLA) táplálék-kiegészítőként szedve mintegy 10 százalékkal csökkentheti testünk zsírtartalmát. Ez a forradalmi felfedezés új fejezetet nyithat a táplálkozástudományban.

 

Ismert tény, hogy a zsírszegény tejtermékek előállítása és fogyasztása világszerte megnövekedett. Mára azonban az is kiderült, hogy a tejzsír fontos alkotórészét képező konjugált linolsavak, melyek közül néhány kitüntetett izomér rendkívül fontos szerepet tölt be a zsíranyagcsere szabályozásában és a daganatos megbetegedésekkel szembeni védekezésben, ezekből a zsírszegény tejtermékekből teljes mértékben hiányzik. Szükségessé válhat a hiányzó CLA izomerek pótlása.  

 

A CLA a hétköznapjainkra azonban mégsem emiatt, hanem egyéb „vonzó” tulajdonsága miatt került az érdeklődés középpontjába: ez a testzsírszabályozás kérdése, amely mint ismert, minden fogyókúra alappillére.

 

Számtalan állatkísérletet végeztek CLA-val, ezek alapján az alábbi tulajdonságait fedezték fel:  

            •bizonyított lipolytikus hatás a zsír-anyagcserére

            •tumor-kialakulás gátlása

            •arterisclerosis (érelmeszesedés) csökkentés

            •az immunrendszer erősítése

            •a testzsír-izomszövet arányának előnyös befolyásolása             (BMI- index-csökkenése)

 

Jelenleg már humán-kutatási eredmények is alátámasztják a CLA-ra vonatkozó fenti állításokat. Az első kettős-vak placebo kontrolált tanulmányt Amerikában, a Madison Universityn végezték, 80 jelentősen elhízott személy bevonásával.

 

Egy másik ellenőrzött, placebo-kontrollált kísérletben 180 résztvevőnek részben 3.4 gramm CLA-t, részben pedig hasonló kapszulában olívaolajat placeboként. 12 hónap után 10 százalékos zsírcsökkenés volt tapasztalható a CLA csoportnál, a placébó csoporthoz hasonlítva. A tekintélyes zsírcsökkenés mellett, ráadásul még 2%-nyi izom-tömeg növekedést is megfigyeltek a CLA-t szedőknél. Az északi országokban, Svédországban, Norvégiában, Dániában további intenzív kutatások folynak a CLA további rejtélyeinek kiderítésére.

 

Érdekes, hogy a természetes anyagokban előforduló, illetve azokból kivont CLA izomerek az igazán hatékonyak, míg szintetikusan előállított formában nem hasznosulnak, illetve veszélyesek is lehetnek.

 

A CLA lehetőséget ad arra, hogy súlyt veszítsünk, de nem az értékes izomszövetből, hanem a „nemkívánatos” zsírszövetből, mely főleg a hasi (viscerális) zsírok lebontását jelenti.

 

A CLA lehetővé teszi, hogy a testzsírokat akár jelentős százalékkal is csökkentsük, különösen akkor, ha a diétához intenzív sportolás is társul. A CLA két támadásponton hat, részben a lerakódott zsírdepókból történő zsírfelszabadítás révén, részben, pedig a zsírok direkt oxidációjának fokozása által.

 

Máris megindult a CLA ezen előnyös hatásainak „piaci” kiaknázása, mely a fogyókúra-iparban ennek az új terméknek rendkívül gyors elterjedését jelenti. Valóban ajánlható mindazoknak, akik fogyni vágynak, de elsősorban zsírt szeretnének veszíteni, nem pedig értékes izomszövetet. Az eddigi humán-kutatások mind azt bizonyítják, hogy biztonsággal, mellékhatás nélkül lehet alkalmazni a testformálásban, a helyes és egészséges testzsír és izomszövet arányának elérésében, mely egyúttal számos, az elhízással összefüggésbe hozható krónikus betegség kialakulásának megelőzését is jelenti.

 

CLA egyes kitüntetett izomerei gátolják a daganatsejtek növekedését, mivel a CLA elsődlegesen a zsírsejtekben (adipocytákban) halmozódnak fel. Többek között a világszerte aggasztó mértékben növekvő mellrák kezelésében, de még inkább megelőzésében várható ennek óriási jelentősége. Az eddigi kutatási eredmények arra utalnak, hogy CLA megelőzi a tumor-sejtek szaporodását (proliferációját) és egyúttal növeli a daganatos sejtelhalás (apoptosis) jelenségét is.

 

Dr. Sándor Edit

orvos, tanácsadó