Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a szív-érrendszeri betegségek után a depresszió rontja leginkább a munkaképességet és az életminőséget. A hazai felnőtt lakosság 15 százaléka életében legalább egyszer átesik egy depressziós időszakon, ami az esetek többségében 6-8 hónapig tart. A depresszió kezelésének magyarországi előrehaladásáról, a betegség kezeléséről Dr. Rihmer Zoltán pszichiáterrel, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet főorvosával beszélgettünk.

 

Pontosan mit értünk depresszió alatt?

Fontos tisztázni, hogy ez a betegség nem egyenlő a szomorúsággal. Ez egy nagy tévhit. A depresszió olyan betegség, ami az agy biokémiai egyensúlyának felbomlásával jár, ez okozza a tüneteket. Külső tényezők, úgynevezett negatív életesemények gyakran provokálják a depressziót. A noradrenalin, a dopamin és a szerotonin termelésében áll fent zavar, lehet, hogy csak az egyikből, lehet, hogy egyszerre többől is kevesebbet termel az agy.

A depressziós felismeri, hogy ő beteg?

Szerencsére ezen a téren javulás mutatkozik. Egyre többet hallani magáról a betegségről, ezért nőtt az olyan depreszsziós betegek száma, akik orvoshoz fordulnak a problémájukkal. Aki azonban nem hallott róla, az azt hiszi, hogy csak fáradt, hiszen kevésbé tud koncentrálni, letört, nem nagyon érdeklik a mindennapi események.

Milyen eséllyel kezelhető a betegség?

Nagyon jó eséllyel gyógyítható, hiszen ma már olyan készítmények állnak rendelkezésre, amelyek egy-két hét alatt rendbe hozzák az agy hormontermelését és a beteg tünetmentessé válik. Ehhez azonban az kell, hogy a páciens orvoshoz forduljon, hogy a kezelést időben meg lehessen kezdeni. Innen már garantált a gyógyulás.

 

H. ZS.