A mai felgyorsult világban egyre nagyobb szükség van arra, hogy szervezetünket regeneráljuk, a felgyülemlett feszültséget levezessük. Az vitathatatlan, hogy ennek legegészségesebb módja a testedzés, a mozgás. Ma már szerencsére sokféle lehetőség köz ül választhatunk. Itt van például a már nálunk is méltán népszerű ricochet (rikosé).

 

A Ricochet világszerte növekvő népszerűségének egyik oka, hogy lényegesen kisebb a helyigénye, mint angol típusú társának. A másik ok a mobilitásában rejlik: szétszerelhető és máshol újra összerakható. A ricochet pálya panel rendszerű. Speciális, előre gyártott, magasnyomáson préselt, elefántcsont színű elemek alkotják a falakat. A plafon síkjába beépített szilánkmentes világítótestek biztosítanak optimális fényt, és kellemes környezetet. A hátsó fal, üvegfal- és ajtórendszerből áll, amely megszünteti a pályán belüli visszhangzást. A padló kezeletlen tömör bükkfából készül, mely rugalmas gumibakokon áll, ezzel téve ízületkímélővé és még élvezetesebbé a játékot. Természetesen csúszásmentes, és padozatán jól pattan a labda.

 

Ez mind nagyon szép, de eddig nem sok különbséget látok a squash és a ricochet között. Ám ekkor feltűnik a pálya falán egy beépített szokatlan elektronika. Az ütősportok lényege a dinamizmus, nem jó a gördülékeny, gyors játszmákat pontírogatással, vagy vitákkal, hogy bent vagy kint volt a labda, megszakítani. A Ricochet-játékosok nem szembesülnek ezzel a problémával, mert a pálya elektronikus pontozó és ellenőrző rendszerrel rendelkezik, ami – főfalon elhelyezett – eredményjelző táblát, az oldalfalon lévő érintő paneleket valamint az infravörös érzékelő síkot jelenti. A szerkezetet úgy tervezték meg, hogy az oldalkezelő panelek segítségével a szerzett pontok, a szetteredmények, a szerváló és annak pozíciója automatikusan megjelenik a kijelzőn, valamint hang- és fényjelzés hívja fel a figyelmet a főfalra eső hibás ütésre.

 

Igen, ez   valóban high tech sport, amit a felhasznált anyagok és azok kidolgozása, a pálya készítésének technológiája és felszerelése is tükröz. De a játékról még mindig nem esett szó, szóval mi is különbözteti meg a squash-tól? Mivel kisebb térben játszunk, több labdaelérést tesz lehetővé, ezzel még élvezhetőbbé téve a játékot. És itt jönnek képbe az ütők és a labda. A ricochet-ütő feje akkora, mint a squash-ütőé, de a nyele jóval kisebb. A ricochet-labda felszíne mélyebb és lukacsosabb a golf-labdánál, de nagysága közel azonos. A jó minőségű guminak és a relatív puha felszínnek köszönhetően a labda különösen jól repül és mindig játékra kész, nem szükséges bemelegíteni. Háromszínű és -sebességű labdával lehet játszani, amiatt a kezdők is képesek hosszú menetekre és meccsekre, így sikerekkel gazdagodva egyre jobb és jobb játékossá válhatnak.

 

Összefoglalva: a fallabda egyesíti az intenzív mozgást, a versenyzés izgalmával. Ideális megoldás azoknak, akik a változatosságot, a gyorsaságot és az összpontosítást helyezik előtérbe. Ebben az esetben egészen biztos, hogy igaz a mondás: nem a méret a lényeg.

 

Az eddig bemutatott logót, pályát, a pályajelzéseket, az ütőket, a labdákat, a játékszabályt és a pontozás és a designt a Ricochet márkanév alatt fejlesztették ki és azokat Ricochet International saját tulajdonának tekinti. Jogvédett, szabály szerinti pályák építése behatárolt.

http://www.ricochet-hungary.hu