Gyűrűző női testek, enyhén áttetsző, lágy anyagból készült, csodálatos ruhák, ringó csípő, kihívó mozdulatok. Ez jut eszünkbe a hastáncról, holott az ősi arab kultúrákban egészen más jelentést hordoz.

A tánc misztikus, hullámzó, egzotikus mozgásvilágát, jellegzetes zenéjét szinte a Föld minden pontján ismerik, de igazán az arab világban maradt fenn ez a kultúra, itt tudta megőrizni egyediségét. Az iszlám országok speciális társadalmi helyzete, a nők életmódja alakította és alakítja most is ezt a táncot. Az arab asszonyok egymás között táncoltak, soha nem vettek leckét, csak azt csinálták, amit egymástól láttak, tanultak.

 

A hastánc eredetéről többféle elképzelés van, ezek közül az egyik legismertebb teória 1415-re tehető, amikor Egyiptom még az Ottomán Birodalomhoz tartozott. Négyszáz éven keresztül emiatt hódított egyre nagyobb teret a török zene és tánc. E forrás szerint a klasszikus hastánc a török szerájokból indult el. Később, a kereszténység elterjedésével vesztett népszerűségéből, mivel a vallás összeférhetetlennek tartotta ezt a kultúrát. Így a mozgás és vele együtt a zene Felső-Egyiptomban a nomádoknál, az úgynevezett Ghawazee táncosoknál maradt fenn speciális formában.

A hastáncon belül különböző stílusok is kialakultak a századok folyamán. Ilyenek pl.: cigányhastánc, törzsi hastánc, Raks Sharki, Ghawazee, belly dancing.

Magyarország egyik ismert együttese, a Jamina Ghawazee Tánccsoport, melynek vezetője és koreográfusa Joós Judit. Vele beszélgettünk arról, hogy ez a mozgásfajta mennyire segíti a nők egészségének megőrzését.

Milyen izomcsoportokat mozgat meg a hastánc?

Nagyon előnyös mozgásforma, szinte minden izomcsoportot átmozgat, ezen kívül a folyamatos csípőmozgást majdnem mindig lábujjhegyen végzi a táncos. Így annak, aki helyesen végzi a táncmozdulatokat, formás, gyönyörű lábai lesznek. Elősegíti a hátizmoknak és a gerinctartó izmoknak a megerősítését, hajlékonnyá alakítja az egész testet. Az ízületeket teljesen rendben tartja.

Milyen gyógyhatása lehet?

A nők számára ez az egyik olyan mozgás, amely nőgyógyászati panaszokat képes orvosolni. Van olyan tanítványom, akinek évekig nem sikerült teherbe esnie, de miután elkezdett táncolni, nemsokára kisbabája született. Ez talán azért lehetséges, mert a csípő ilyenfajta mozgatása elősegíti a peteérést. Nemhiába táncolnak így az arab asszonyok, akik termékenységi táncnak is nevezik a hastáncot. Ezen kívül az ötödik csakra (energiaközpont) a köldökünknél helyezkedik el, a hastánccal pedig itt lehet felszabadítani energiáinkat.

Mentálisan is segíthet?

Természetesen. Amellett, hogy a maximális fizikai igénybevétel, a lelket is megújítja. Nagyon jó közösségi szellemet indít el, és nem mellékes, hogy minden nőnek önbizalmat is ad. Fontosnak tartom, hogy ez a tánc nem csak a férfiak gyönyörködtetésére szolgál, hanem a nők élvezetére, testük karbantartására kell alkalmazni. Ez igazi női tánc, ahol a nők megélhetik nőiességüket.

Életkorbeli korlátok vannak-e?

Szerintem a hastánc az érett nők tánca. Az ilyen korú nők sokkal jobban érzik a tánc lényegét, tisztában vannak önmagukkal, és a táncuk mondanivalójával. Mint ahogy mondtam ez a tánc nem csak a férfiaknak szól, így sokszor gondot jelent a fiatalabb táncosoknál, hogy hogyan állnak a másik nemhez tánc közben. A balettnél, 25 éves kor felett már „kiöregednek” a táncosok, a hastáncban 30-35 éves kor után kezd beérni egy táncosnő. Az arab országokban a befutott hastáncosok mind 35 év feletti nők.

Mi a legfontosabb a koreográfiákban?

Ebben a táncban az elkülönített mozgás a legfontosabb, teljesen külön mozog a csípő, a derék, a mell, a váll, a fej, minden mozdulatnak nőiességet, érettséget kell sugároznia. A koreográfia nagyon fontos része a zene, ami szomorú, vidám, kihívó és érzelmes lehet, és a ritmusvilága is különböző.

Miben más a Jamina Ghawazee Tánccsoport, mint a többi hastáncos?

Tánccsoportunk stílusa az autentikus, tradicionális arab és török tánc, ami inkább a néptánchoz áll közel, és amit szeretnénk bemutatni, megőrizni ennek a keleti, misztikus és nőies táncnak az eredeti jellegét. Műsorainkban élő zenére ötvözzük a koreográfikus elemeket a nélkülözhetetlen improvizációval.

A gyönyörű csillogó ruhák rátok is jellemzőek?

A ghawazee névhez híven megpróbáljuk öltözködésünkkel is hangsúlyozni a tánc tradicionális jellegét. Előnyben részesítjük a hosszú, bő szoknyát nadrággal, kendővel. Ehhez sok-sok kiegészítőt viselünk, az elengedhetetlen pon-ponokkal és pénzérmékkel, amilyeneket még ma is viselnek ünnepnapokon az arab országok és Marokkó asszonyai.

H. ZS.