Keresztes Zsolt aerobik oktató most tovább bővíti az amúgy is gazdag aerobik kínálatot: speciális elméletet dolgozott ki, mely Keresztesmódszer néven szerezett eddig is nagy megelégedést tanítványainak. Ebben összesűrítette táncművészi, masszőri és személyi edzői tudását: ő ugyanis 3 in 1!

3 in 1!

 

Formáld, szépítsd!

 

Zsolt ismeri a test minden izmát, anatómiáját és élettanát. A tánc megtanította, hogyan legyen ura testének, a személyi tréningek során pedig az izom erőfejlesztésében és a zsírégetés tudományában tett szert ismeretekre. A végtelenül szerény fiatalember ezt állítja a módszeréről: „Egyik titka, hogy én a tanítványaimra egyenként odafigyelek, segítem, javítom őket, a mozdulatokra nagy hangsúlyt fektetek.”

 

Hozzáteszi:„10 évvel ezelőtt a tréninget jazz tréningnek neveztem el, mely utal a táncos múltamra. Nem kell megijedni, nincs benne tánc! A test formálása, szépítése a cél. Követhető mindenki számára. Az eredmény nagyon gyorsan látható, érezhető.”

 

Kipróbálgattuk

 

Sokéves tapasztalat után zenére történő, gyors, dinamikus bemelegítésre és órára vártam. És már az első pillanatban meglepetés ért. A nyugodt koncentrált, minden izomra kiterjedő bemelegítés csendben, magunkra odafigyelve történt. Lábunktól felfelé dolgozva pár perc múlva valóban minden izmunk sorra került, mégpedig úgy, hogy csak saját végtagjaink súlyával terheltük őket. Ez így egyszerűen és logikusan hangzik, de próbáljátok csak meg mondjuk egy aerobik óra közben azt, hogy 30 percig oldalsó középtartásban van mindkét karotok! Ez „szadin” hangzik, de a váll és a hátizmok meg fogják köszönni már pár alkalom után a törődést, hiszen épp ezeket, a fontos tartóizmokat hanyagoljuk a legjobban. Őszintén, a megszokott hangos zene hiányzott az órán pláne, hogy egy tánctanár az oktató. Utána rájöttem, ez a „meditatív csönd” arra szolgál, hogy a testemre figyeljek, és minden gyakorlat közben visszajelzést kapjak izmaimtól. Jött is, és hamarosan éreztem, itt nehéz súlyok és gyakran ízületeket sem mindig kímélő ugrálás nélkül is komoly edzést végzünk. A titok a precízen végrehajtott gyakorlatokban és az ismétlések számában rejlik. Az emberek nagy része az ideg-izom kapcsolatra nem figyel, különösen a nőket hagyja hidegen, ők általában nem feszítgetik izmaikat a tükör előtt, vagy nyáron a strandon. Sokan nem is tudják, milyen fontos ez a komplex koordinációs és kondicionális képességek kifejlesztéséhez.

 

Maratoni tréning

Az edzés 90 percig tart! Így valóban be tud indulni a zsírégetés és van idő az erősítésre is. Zsolt névről ismeri minden vendégét, és mindenkivel külön foglalkozik óra alatt. Korrigálja, az esetlegesen hibás mozdulatsort vagy jelzi azt is, ha jól csináljuk, és ez fontos. Főleg ha már jelentkezik a fáradtság, akkor hat a pozitív kritika. Valljuk be, az edzés is a fejben dől el, ha mentálisan nem érünk el sikert, akkor fizikálisan sem. Ezért tartom fontosnak az edzők empátia készségét és a személyes kontaktust az órákon. Ezt, sajnos nagyon sok edző feleslegesnek tartja.  

 

Tanítványmustra

 

  • A teremben volt 18 éves kamasz, de 65 éves hölggyel is találkoztam.  
  • Láttam férfi tanítványokat is. Rájöttek, az órák nem csak nőknek szólnak. Leküzdötték vonakodásukat, beléptek az aerobik-terembe. 

A kímélő módszer

•Alkalmas arra, hogy szülés után újra formába hozd magad,

•de baleset utáni regenerálásra is alkalmas.

•Még AIDS betegeknek is ajánlott, mivel fizikai állapotuk és ezzel immunrendszerük stabilizálható illetve javítható.   

• Annak is jó, aki ízület- és szalagkímélő edzést szeretne.

• És annak is, aki csak ki szeretne próbálni valami merőben újat.

 

www.keresztesmodszer.hu

 

Georg Spöttle