A síidény közeledtével mindenki szeretne még jobban, még szebben síelni. Igazán jó eredményt akkor érhetünk el, ha síoktató segítségét vesszük igénybe, de ha családdal, barátokkal utazunk pihenni, akkor sem szabad a gyeplőt a lovak közé dobni, érdemes olyankor is odafigyelni a mozgásunkra. A következőkben néhány sítechnikát ismertetünk, tippeket adunk, hogy javíthatunk síelésünkön.

 

A síoktatás tematikája

1. EGYENESSIKLÁS ALAPTARTÁS

A lécek párhuzamosak, a lábak csípőszéles terpeszben, boka, térd, csípő-izület enyhén hajlított (minél meredekebb a lejtő, minél nagyobb a sebesség, annál hajlítottabb ). A lejtő meredekségének megfelelően a test hossztengelye legyen mindig merőleges a lejtőre. Testsúly a talpon. Karok enyhén hajlítva elől vannak, a botok ferdén hátrafelé mutatnak. A tekintet előre irányul.

 

2. HÓEKEÍVELÉS

A legegyszerűbb hóekeívelésnél a lécek „A” léchelyzetben vannak, A testtartás szimmetrikus. Ívhúzásnál a terhelés enyhén az ívkülső lábra kerül, az ívkülső lábat enyhén forgatni kell. Kényelmes föl-le mozgás, beforgatás végéig föl, aztán a kikormányzás végéig le. A tekintet előre irányul, ív, ívet követ.

 
Haladó iskola

 

1. HOSSZÚLENDÜLET

Csípőszéles párhuzamos lécvezetés. Aktív föl-le mozgás, az ív elején legyünk a legmagasabban, az ív végén pedig a legmélyebben. Térd-csípő a sebességtől függően az ív közepe felé mutat. A felsőtest nem dől be a kanyarba, az ún. „kifli helyzetet” próbáljuk meg felvenni. A botleszúrás az emelkedés indítója, amire nagyobb sebességnél nincs szükség. A tekintet előre irányul, ív ívet követ. Fontos, hogy sebességünk mindig kontrollált legyen.

 

2. RÖVIDLENDÜLET

Rövid sugarú ívek gyors egymásutánja. Határozott élezés, tehermentesítés és forgatás szükséges. A felsőtest csípőtől felfelé nyugodt, a vállak az esésvonalra merőlegesek. A bottűzés csuklóból történik ami a ritmust is segíti. Ügyeljünk arra, hogy a bot a függőleges elé ne kerüljön.

 

Tartásjavító gyakorlat:

1. Rövidlendületek, karok mellső középtartásban függőlegesen fogva a botokat.

FIGYELJÜNK arra, hogy a botok semmilyen irányba ne mozogjanak.

2. Rövidlendületek, botok a hát mögött könyökhajlatban.

FIGYELJÜNK arra, hogy a botok, és ezzel együtt a váll is merőleges legyen az esésvonalra.

Tartásjavító gyakorlat:

karok oldalsó középtartásban, botok a karok meghosszabbításai.

FIGYELJÜNK arra, hogy a karok és a botok párhuzamosak legyenek a lejtővel.

Következő számunkban a KOMPRESSZIÓS LENDÜLETRŐL/KANYARSÍZÉSRŐL (CARVING)

és a SZITUÁCIÓNAK MEGFELELŐ SÍZÉSRŐL (mélyhó, bucka-sízés, versenytechnika) olvashatnak

 

Tettamanti Gábor

Síoktatók Magyarországi Szövetsége

http://www.sioktatas.hu/